Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 17 okt 2018 13:01

Waardestrategie AkzoNobel werkt

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De kwartaalcijfers van AkzoNobel bewijzen het succes van de keuze voor waarde boven omzetgroei. Bij een stabiele omzet slaagt het verfbedrijf erin om een hogere winst te boeken.

AkzoNobel lijkt eindelijk een antwoord te hebben gevonden op de stijgende grondstofprijzen en negatieve valutaeffecten waar het concern al langere tijd mee kampt. De keuze om wat omzet op te offeren voor een hogere winstmarge pakt goed uit. In 2017 lag de gemiddelde afzetprijs elk kwartaal nog iets lager dan een jaar eerder. De afgelopen drie kwartalen was er een gemiddelde prijsstijging, die opliep van 2% naar 6%.

Daar staat tegenover dat het afzetvolume in tegenstelling tot vorig jaar juist gestaag daalt. De omzet van €2,3 mrd pakte 4% lager uit dan in dezelfde periode van 2017. Dat was wel volledig het gevolg van nadelige valutaeffecten. Op vergelijkbare basis bleef de omzet stabiel. De strategie van waarde boven groei betaalde zich vooral uit via een stijging van het bedrijfsresultaat (+8% naar €243 mln).

Mooie winststijging

Onderaan de streep schoot de nettowinst zelfs met 39% omhoog, naar €301 mln. Die winstsprong is voor een groot deel het gevolg van hogere inkomsten bij inmiddels afgestoten activiteiten. Daarmee verwijst AkzoNobel voornamelijk naar de onlangs verkochte divisie Speciaalchemie.

Bij de huidige kernactiviteiten veerde de nettowinst met 19% op naar €155 mln. De goede cijfers zijn een mooie meevaller, aangezien branchegenoot PPG recent met een winstwaarschuwing naar buiten kwam. Op de beurs werd het aandeel woensdagmorgen beloond met een koersstijging van ruim 3%.

Kosten besparen

Om de winst in de toekomst verder op te voeren, wil topman Thierry Vanlancker de kostenbasis met €200 mln terugschroeven. Het lagere kostenniveau moet AkzoNobel in 2020 bereiken en aan de reorganisatie hangt een prijskaartje van €350 mln. Het gevaar bestaat dat de onderneming met de plannen het conflict met werknemersbonden wat opstookt. Volgens Vanlancker is er in dit opzicht de laatste maanden juist voorzichtige vooruitgang geboekt. Voor beleggers geldt dat het aandeel onverminderd koopwaardig is na de degelijke kwartaalcijfers en door het succes van de waardestrategie.

Derde kwartaal AkzoNobelkw3 2018kw3 2017
Omzet€2,33 mrd€2,42 mrd
Bedrijfsresultaat€243 mln€225 mln
Nettowinst kernactiviteiten€155 mln€130 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!