Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Tip Terugblik Jeroen Boogaard, 1 okt 2018 13:03

Groupe FFP profiteert van wederopstanding Opel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Een jaar geleden tipten we Groupe FFP, de beleggingsmaatschappij van de familie Peugeot. Aanleiding daarvoor was de hoge korting van 35% ten opzichte van de intrinsieke waarde. Inclusief dividend heeft het koopadvies een mooi rendement opgeleverd van circa 17%.

De intrinsieke waarde per aandeel is in de eerste zes maanden van het jaar verder toegenomen, naar €164,3 (+6,4%). Daarmee is de korting ten opzichte van de huidige beurskoers van €116,80 afgenomen naar 29%.

Turnaround Opel

De waardestijging van de beleggingsportefeuille is vooral te danken aan de goede koersontwikkeling van het PSA-concern. Met Peugeot, Citroen en Opel is dit de tweede autoproducent in Europa. Het 9,3%-belang van Groupe FFP in PSA is inmiddels €1,65 mrd waard en vertegenwoordigt 35% van de vermogenswaarde.

PSA nam vorig jaar het noodlijdende Opel over van General Motors, en heeft de verliezen hier tot veler verrassing snel kunnen stelpen. In het eerste halfjaar boekte Opel een operationele winst van €502 mln, waarmee de winstmarge een tevredenstellend niveau heeft bereikt van 5%. Ook Peugeot en Citroen presteren goed.

De andere belangen in beursgenoteerde bedrijven (in totaal 76% van de portefeuille) daalden per saldo in waarde. Zo staat de groep met haar eerste investering in technisch dienstverlener Spie op een verlies. Ook de koers van toeleverancier aan de auto-industrie LISI daalde. Het belang in Orpéa, een uitbater van luxe verzorgingstehuizen, werd daarentegen wel meer waard.

Hoge korting Groupe FFP 

De rest van de portefeuille bestaat uit niet-beursgenoteerde bedrijven, private equity en vastgoed. Vanwege de onzekere waardering van deze investeringen is een korting ten opzichte van de intrinsieke waarde bij dit soort investeringsmaatschappijen wel gebruikelijk. Zo noteert het vergelijkbare Wendel tegen een korting van 26%. Bovendien heeft de Franse familie Peugeot 79,5% van de aandelen Groupe FFP in handen, waardoor de free-float gering is.

Ook dat drukt de waardering. Gezien de flinke blootstelling aan de cyclische autosector zien we de korting niet veel verder teruglopen. De auto-industrie kampt met tegenwind door de handelsoorlog en strengere emissievereisten in Europa en staat voor hoge investeringen in elektrisch en autonoom rijden. Wij adviseren daarom winst te nemen op Groupe FFP.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.