Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 26 sep 2018 10:30

Goed recreëren in vakantieparken voor senioren

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Alleen al in Nederland staan maar liefst 2.000 tot 2.500 vakantieparken, wat de grootste dichtheid in Europa is. Desondanks zie ik regelmatig advertenties voorbijkomen om te beleggen in nieuwe vakantieparken.

Maar uit een reportage van 1 Vandaag blijkt dat driekwart van de vakantieparken in Nederland nauwelijks in staat is om het hoofd financieel boven water te houden. Volgens Joep Thönissen, oud-directeur van vakantieparkenbelangenbehartiger Recron, is er voor 10% tot 20% zelfs totaal geen perspectief meer.

Waarschuwing

Investeren in de huizenmarkt lijkt daarom lucratiever. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in augustus de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland op jaarbasis met 9,3% zijn gestegen. Sinds mei van dit jaar liggen de prijzen van koopwoningen boven de piek die in augustus 2008 werd bereikt. Analisten van zowel ING als Rabobank waarschuwen inmiddels dat de prijsstijging volgend jaar afzwakt. ING voorziet voor heel 2018 nog een prijsstijging van 8,5%, maar voor 2019 rekent de bank op een toename van 4,4%. Rabobank verwacht officieel voor 2019 nog altijd dat de huizenprijzen met 7% oplopen, maar zegt dat mensen dit inmiddels met een korreltje zout moeten nemen. Verder denkt Rabobank dat de gemiddelde prijs van een koopwoning binnenkort boven de €300.000 zal liggen, wat vooral het gevolg is van een tekort aan nieuwbouwwoningen.

Vergrijzingsgolf

Ik denk dat deze krapte op de huizenmarkt ook komt door de doorstroming. De afgelopen jaren zijn in Nederland namelijk verscheidene bejaardenhuizen gesloten, terwijl het aantal ouderen gestaag oploopt. De afgelopen twintig jaar is het aantal Nederlanders ouder dan 75 verdubbeld tot 2,5 miljoen. Deze vergrijzingsgolf heeft geleid tot een tekort aan seniorenwoningen. Om dit het hoofd te bieden raadt de overheid gemeenten aan nieuwe woonwijken te bouwen, waarbij jong en oud samenwonen. Tegenover Nu.nl geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten echter aan dat dit praktisch en financieel moeilijk uitvoerbaar is.

Ik juich daarom het idee toe van Johan Janzen, eigenaar van het luxe vakantiepark Citta Romana in Hellevoetsluis. Hij wil van zijn vakantiepark namelijk een wijk voor senioren maken. Dit concept zou niet alleen bestaande vakantieparken een nieuwe inkomstenbron kunnen bieden, maar ook de doorstroming op de Nederlandse huizenmarkt bevorderen. En bovenal senioren een fijne oude dag opleveren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!