Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Christian Slagter-Koster, 24 sep 2018 11:27

Beurzen vandaag: Overwegend rood begin van de nieuwe beursweek

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese beurzen openen deze morgen in de min. Ook de AEX noteert een klein verlies. Onder de hoofdfondsen zijn geen grote stijgers te zien.

Wederom draait het nieuws deze ochtend met name om de voortslepende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Zo voert de VS vandaag de nieuwe importtarieven van 10% op Chinese goederen  in, met een onderliggende waarde van $200 mrd. De reactie van China bestaat uit het doorvoeren van nieuwe heffingen op 5000 Amerikaanse goederen, met een onderliggende waarde van $60 mrd. Een einde aan dit conflict lijkt voorlopig niet in zicht. Afgelopen weekend blies China nog een gepland handelsoverleg met de VS op het laatste moment af.

NEDERLAND

De AEX kwam nauwelijks van zijn plek op 549 punten. Mede onder druk van de Europese Centrale Bank moet ING waarschijnlijk een verhuizing van Amsterdam naar Londen deels terugdraaien. Het aandeel stond deze ochtend daarom 1,3% in de min. Randstad verloor 1,5% en noteerde ex-dividend. In de Midkap was TomTom wederom de grootste daler met ruim 5%, nadat afgelopen vrijdag bekend was geworden dat ook Toyota heeft gekozen voor Google’s Android Auto.

Galapagos noteerde 0,7% in de plus. Het biotechbedrijf mag beginnen met zijn wereldwijde ROCCELLA Fase 2 studie bij artrosepatiënten en zal hiervoor een mijlpaalbetaling van €9 mln ontvangen van partner Servier.

Grootste stijgers AEX/AMX om 10:20 uur:

 • Flow Traders +3,1%
 • Wessanen +2,4%
 • Wereldhave +1,7%

Grootste dalers AEX/AMX om 10:20 uur:

 • TomTom -5,8%
 • Air France-KLM -2,0%
 • ArcelorMittal -1,7%

 EUROPA

De Eurostoxx 50 begint de nieuwe beursweek met een kleine min van 0,3% op 3420 punten. Ook hier behoort ING tot de grootste dalers, naast Volkswagen en Santander. Total was met 0,8% een van de grootste stijgers. De Franse oliemaatschappij maakte deze ochtend bekend een groot gasveld voor de kust van het Verenigd Koninkrijk te hebben ontdekt. Naast Total stonden ook Vivendi en Inditex deze ochtend in het groen.

Grootste stijgers Eurostoxx 50 om 10:20 uur:

 • Vivendi +1,0%
 • Total +0,8%
 • Inditex +0,2%

Grootste dalers Eurostoxx 50 om 10:20 uur:

 • Volkswagen -1,7%
 • Santander -1,5%
 • ING -1,3%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones sloot afgelopen vrijdag af met een plus van 0,3% op 26.743 punten. Beleggers reageerden opgelucht op de voorgenomen handelsgesprekken tussen de VS en China, die afgelopen weekend uiteindelijk dus toch niet doorgingen.

Walt Disney was met een min van ruim 1% een van de grootste dalers. Nu Comcast de biedingsstrijd rondom Sky News heeft gewonnen van 21st Century Fox, zal dit mogelijk gevolgen hebben voor de overname van Fox door Disney. McDonald’s behoorde met een plus van 2,8% tot de grootste stijgers.

Grootste stijgers Dow Jones op 21 september:

 • McDonald’s +2,8%
 • Cisco +1,7%
 • Chevron +1,4%

Grootste dalers Dow Jones op 21 september:

 • Intel -1,1%
 • Disney -1,0%
 • Apple -1,0%

GRAFIEK VAN DE DAG

In Duitsland zijn de energieprijzen sinds begin dit jaar met meer dan 40% opgelopen en ten opzichte van 2016 verdubbeld, zo is te zien in onderstaande grafiek. Dat maakt het voor het Duitse midden- en kleinbedrijf steeds moeilijker om de concurrentie aan te gaan met sectorgenoten uit de Verenigde Staten en China.

Energieprijzen Duitsland september 2018

AGENDA

Maandag 24 september:

 • Randstad ex-dividend
 • Ondernemersvertrouwen Duitsland
 • Ondernemersvertrouwen België

Dinsdag 25 september:

 • Consumentenvertrouwen Verenigde Staten
 • Ondernemersvertrouwen Frankrijk

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!