Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 6 sep 12:08

Defensieve portefeuille: technologie is de veilige haven

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen

De afgelopen week werd in positieve zin gedomineerd door de grote Amerikaanse technologiebedrijven. In negatieve zin sprongen de opkomende markten eruit. De dalingen kunnen op termijn tot een nieuwe koopkans leiden.

In de afgelopen week stonden in de financiële wereld de opkomende markten centraal. De Argentijnse peso daalde in één week met tientallen procenten tegenover de Amerikaanse dollar. De Argentijnse centrale bank zag zich genoodzaakt om de rente te verhogen van 45 naar 60%. Het mocht niet baten. Op het moment van schrijven is de Argentijnse peso weggezakt naar nieuwe dieptepunten.

Ook Rusland, Colombia, Brazilië, Indonesië en India zagen hun nationale munten verder afglijden. De jongste daling van de munten begon toen de Amerikaanse president Trump dreigde om extra importheffingen met een gezamenlijke waarde van $200 mrd te introduceren op Chinese goederen.

VFEM

De VFEM, de ETF die wij hebben op de opkomende markten, heeft dit jaar 10,23% verloren. Hij noteert op €47,50. Mocht de crisis in de opkomende markten verder escaleren, dan breiden wij de positie van de VFEM verder uit als de koers onder de $45,00 komt.

Het grootste slachtoffer van de huidige koersdaling is echter het Italiaanse Enel. De energieleverancier zag zijn jaarverlies oplopen nadat kredietbeoordelaar Fitch de verwachting voor de Italiaanse overheidsfinanciën had veranderd van stabiel naar negatief. Binnenkort gaan wij het aandeel Enel uitgebreid analyseren.

Het meest bijzonder bij de huidige koersdalingen is hoe goed Amerikaanse technologie presteert. In de afgelopen week ging het aandeel Apple met 5,18% omhoog, Microsoft steeg met 2,52% en Cisco met 2,87%. Deze bedrijven lijken een veilige haven geworden te zijn in tijden van onrust.

Het aandelensegment staat dit jaar 8,37% in de plus, wat bijna twee keer zoveel is als de 4,78% van de Amsterdamse AEX. Kijken wij naar de hele portefeuille, dan is er een jaarrendement van 1,98%. Dat zit hem vooral in de 55% cash. Mocht het de komende tijd echt misgaan op de beurzen, dan staan wij klaar om die cash aan het werk te zitten.

Dollarleningen vergroten problemen opkomende landen
De problemen in de opkomende markten lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. In Brazilië zijn het bijvoorbeeld de verkiezingen, in Zuid-Afrika gaat het om landhervormingen en Argentinië is financieel onverantwoord bezig geweest. Er is echter wel een belangrijke overeenkomst tussen alle opkomende landen die in crisis verkeren. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat zij allemaal grote bedragen hebben geleend in Amerikaanse dollars. Dit deden ze in de eerste plaats omdat de status van de Amerikaanse dollar als de wereldwijde reservevaluta het noodzakelijk maakte om dollars aan te houden. In de tweede plaats was de rente in dollars tussen 2009 en 2015 extreem laag – lager dan in enige andere periode in de geschiedenis – en ook dat voedde de vraag naar de Amerikaanse munt in de opkomende landen. Hoe hoger de dollar, hoe lager de nationale munten van de opkomende landen staan en hoe meer financiële pijn dat veroorzaakt. De financiële verplichting in de lokale valuta nemen immers toe en dat noodzaakt landen tot bezuinigingen. Dit remt wereldwijd de economische groei.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles