Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 8 aug 2018 09:10

Column: de langste bullmarkt ooit is bijna een feit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Amerikaanse bedrijven kondigden afgelopen kwartaal aan voor $437 mrd eigen aandelen te gaan inkopen. Dit is niet alleen het grootste bedrag per kwartaal ooit; het is ook nog eens bijna een verdubbeling van het vorige record. En dat dateerde nog maar van het eerste kwartaal van dit jaar. Sinds het eerste kwartaal van 2017 hebben Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven voor $1,21 bln aandelen ingekocht dan wel aangekondigd dit te gaan doen. De explosie van het terugkopen van eigen aandelen is al erg genoeg wanneer Amerikaanse aandelen duur zijn (Shiller-k/w is 32) maar is wel een heel slecht idee als het op de top van de markt blijkt te zijn. Dit is vernietiging van kapitaal waar je u tegen zegt. Bedrijven hadden immers ook het geld kunnen reserveren om er meer aandelen van terug te kopen tegen lagere koersen.

Wanneer er in de komende twee weken geen grote daling komt, dan is de huidige bullmarkt op 22 augustus met 3543 dagen de langste bullmarkt uit de Amerikaanse geschiedenis. Het rendement dat de belegger kon behalen met Amerikaanse aandelen (S&P500) in de huidige bullmarkt was 325%. Dit komt geannualiseerd neer op 17,7% . Dit rendement ligt een stuk hoger dan het gemiddelde rendement op aandelen uit het verleden (9,7%). De koersen zijn in deze periode sneller gestegen dan de winsten, de waardering is dus opgelopen.

De enige reden dat Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zoveel extra eigen aandelen inkopen is omdat de winst stijgt door een flinke belastingkorting van de overheid. De Amerikaanse president Trump zegt dat de belastingverlagingen geen geld kosten omdat zij zichzelf terugverdienen. Geen enkele analist die naar de cijfertjes kijkt gelooft daarin. In 2017 was het Amerikaanse begrotingstekort $586 mrd. De verwachting is dat het tekort dit jaar uitkomt op ongeveer $800 mrd en iedereen weet dat het begrotingsgat in 2019 de grens van $ 1 bln zal passeren.

Het inkopen van eigen aandelen ondersteunt de beurs op twee manieren. De eerste is via de winst per aandeel die omhooggaat zonder dat er winstgroei hoeft te zijn. Een bedrijf heeft een winst van $100 en er staan tien aandelen uit. De winst per aandeel is $10 (100/10). Wanneer er opeens maar negen aandelen zijn is de winst per aandeel $11,11 (100/9). Aandelen stijgen in de regel wanneer de winst per aandeel stijgt. De tweede reden is dat bijna elk Amerikaans beursgenoteerd bedrijf aandelen inkoopt wanneer de koers een paar procent is gedaald. Daalt de markt als geheel, dan betekent het dat er meteen miljarden dollars de markt instromen. Dit legt een vloer onder de huidige koersen. De bullmarkt in Amerikaanse aandelen is nog niet ten einde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.