Column: een sterk staaltje van Trump
Dat economische succes is bijna in zijn geheel op het conto te schrijven aan Trump zelf. Zijn maatregelen om de belastingen te verlagen, regelgeving te beperken en overheidsinvesteringen te doen in infrastructuur en het leger hebben geleid tot de huidige groei.
Vertrouwen is groot
Veel indicatoren staan er goed voor. Zo bereikte het producentenvertrouwen in de verwerkende industrie in augustus het hoogste niveau sinds april 2004. Daarnaast is ook het consumentenvertrouwen erg groot en is de arbeidsmarkt verder verbeterd. Zo zit de werkloosheid op bijna het laagste punt sinds 1969. Sinds Trumps aantreden zijn er 3,9 miljoen werkende Amerikanen bijgekomen.
Dit heeft ertoe geleid dat de economie met $1400 mrd is toegenomen en in het tweede kwartaal met 4,2% geannualiseerd groeide. Hoewel dit tempo waarschijnlijk niet is vol te houden, is het de verwachting dat de VS het hardst blijft groeien van de grote ontwikkelde economische blokken. Statistische risico’s op een recessie blijven verwaarloosbaar laag tot ten minste halverwege 2019.
Daarnaast investeren bedrijven weer en zijn bedrijfswinsten fors gestegen. Dat is terug te zien op de beurs. Het totale rendement van de Amerikaanse S&P500 sinds Trumps inauguratie bedraagt 31%.
Meer cyclische economie
Critici wijzen er niettemin op dat de voordelen niet eeuwigdurend zijn en dat de maatregelen juist zorgen voor een meer cyclische economie. Het gevolg is volgens veel economen een recessie in 2020. De groeiende schuldenberg, de handelsoorlog, een afnemende vastgoedmarkt en een verkrappende Fed zullen daar aan bijdragen.
Vooralsnog kan Trump echter cijfers tonen om trots op te zijn. Een voorkeur voor Amerikaanse aandelenbeleggingen is dan ook gerechtvaardigd.