Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 11 sep 2018 12:28

Financieel directeur ING stapt op

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Naar aanleiding van de witwasaffaire bij ING is financieel directeur Koos Timmermans opgestapt. Hij was in de periode 2010 tot 2016 verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van de bank.

Financieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op naar aanleiding van de witwaspraktijken bij de bank. In de periode van 2010 tot 2016 hield de bank te weinig toezicht op dubieuze transacties. ING voerde onder meer een limiet in om het aantal interne fraudemeldingen in te dammen en gaf bij het onderzoeken van opvallende overschrijvingen geen prioriteit aan hoge bedragen. Hierdoor werd er soms meer energie gestoken in een transactie van €10.000 dan van €10 mln.

Vorige week trof ING al een schikking met het Openbaar Ministerie in deze zaak. Als onderdeel daarvan betaalde de bank een boete van €675 mln bovenop een terugbetaling van €100 mln. De onderneming lijkt onderzoeken door buitenlandse toezichthouders te ontlopen. Ook de kredietwaardigheid is niet in gevaar.

Publieke opinie

Afgezien van de hoge schikking heeft de affaire geen directe impact op de resultaatontwikkeling. In de publieke opinie ligt de bank echter sterk onder vuur. Hierdoor kan het schandaal indirect wel degelijk de operationele gang van zaken beïnvloeden. Begin deze week werd bijvoorbeeld bekend dat het bedrijf de rol als huisbankier van de gemeente Amsterdam dreigt te verliezen. Sommige partijen opperen dat ook het Rijk de banden met ING tegen het licht moet houden. Met het vertrek van Timmermans – die in de desbetreffende periode eindverantwoordelijk was voor ING Nederland – geeft de bank een signaal dat het de kritiek wel degelijk serieus neemt. Maar net als bij de salarisrel bij topman Ralph Hamers eerder dit jaar, komt de maatregel pas na enkele dagen van maatschappelijke druk.

Extra kosten

Hoewel het onnodig is om de winstverwachting voor dit jaar aan te passen, is het risicoprofiel wel iets gestegen. Daar komt bij dat de bank mogelijk in de toekomst extra kosten moet maken om de interne controleprocessen aan te scherpen. De koersdaling van ruim 25% sinds eind 2017 en de lage waardering (k/w van 8,6) moeten dan ook niet gezien worden als koopsignalen. Ik herhaal het houdadvies voor ING.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!