Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 19 aug 10:00

UBS AM blijft overwogen in wereldwijde aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden

UBS AM houdt er rekening mee dat de spanningen tussen de VS en China de komende maanden verder toenemen. Er zijn namelijk geen tekenen van formele onderhandelingen.

Tegelijkertijd wordt de regering-Trump vanuit de eigen politiek aangemoedigd om volgende maand het tarief van 10-25% op $200 mrd aan Chinese goederen op te leggen. De reactie van China is van groot belang. UBS AM denkt dat China niet-proportionele vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen. Bij de laatste ronde van Amerikaanse importtarieven was het formele antwoord van China minder confronterend en specifiek dan gedacht. Wanneer dit wederom het geval is, verwacht de vermogensbeheerder dat het handelsconflict op korte termijn kan afzwakken.

Historisch perspectief

Het risico op een escalatie blijft wel aanwezig, stelt UBS AM, maar moet ook in historisch perspectief worden gezien. De totale voorgestelde tarieven, inclusief de minder waarschijnlijke heffingen op auto’s, zouden het Amerikaanse effectieve tariefpercentage net boven de 5% brengen. Weliswaar is dat hoger dan de voorbije jaren, maar het staat volgens UBS AM nog ver af van het protectionisme van de jaren dertig. Bovendien maakt de internationale handel voor de grote economieën nog steeds een relatief klein deel uit van de totale economische groei, terwijl Chinese stimuleringsmaatregelen de effecten van het handelsconflict naar verwachting zullen dempen. UBS AM wacht af hoe het handelsbeleid zal evolueren. Mochten Amerikaanse aandelen fors dalen, dan verwachten de analisten dat Trump zijn voet van het gaspedaal zal halen.

Verdere escalatie al ingeprijsd

Hoewel de analisten rekening houden met een handelsescalatie en de bijbehorende marktvolatiliteit in de komende maanden, blijft UBS AM overwogen in wereldwijde aandelen. De marktvorsers zien dat de groei buiten de VS de eerste tekenen van stabilisatie vertoont, wat de opwaartse druk op de Amerikaanse dollar wegneemt. UBS AM wijst verder op het belang van de recente terugkeer van China naar meer stimulus. De implicaties daarvan voor de mondiale groei en de grondstoffenmarkt mogen niet worden onderschat. Al deze zaken zouden een buffer moeten bieden tegen de handelsrisico’s. Daarbij lijkt een handelsescalatie al ingeprijsd voor activa van opkomende markten, waardoor deze veel aantrekkelijker zijn geworden.

In vastrentende waarden handhaaft UBS AM een neutrale positie in Amerikaanse staatsobligaties, voor het geval een escalatie van het handelsconflict leidt tot een vlucht naar veiligere havens. Op de valutamarkten gaat UBS AM short op de Chinese yuan en Koreaanse won, terwijl de Japanse yen als een veilige haven wordt gezien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!