Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Advies Christian Slagter-Koster, 15 mei 2018 09:37

ICT Group blijft groeien

0 0 Leestijd ongeveer

ICT Group is mede dankzij overnames de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat is terug te zien in de recente resultaten en koersontwikkeling van het aandeel. Wij verwachten dat het nog niet gedaan is met de groei.

ICT Group werd in 1978 opgericht en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste industriële automatiseerders met ruim 1.100 medewerkers. Om dit te realiseren besloot ICT in 2014 zijn koers te wijzigen. Het bedrijf heeft nu drie focusgebieden; Smarter Cities, Smarter Industries en Smarter Health. Als gevolg hiervan werden onder meer de verliesgevende Duitse activiteiten verkocht aan de Franse technische dienstverlener Alten. Topman Jos Blejie bestempelde destijds 2014 als een overgangsjaar voor het bedrijf. ICT kwam in november 2015 bij ons op de radar met een vers koopadvies, dat in 2016 werd verlaagd naar een houdadvies. Destijds vonden wij het aandeel op een geschatte k/w voor 2017 van 18,1 eerlijk gewaardeerd. In de periode daarna heeft er geen wijziging in het advies plaatsgevonden, terwijl ICT bepaald niet stil heeft gezeten.

Buy & build

De afgelopen jaren heeft ICT diverse overnames gedaan om zijn positie verder te versterken volgens de zogenoemde ‘buy & build’-strategie. Zelf is het bedrijf vooral trots op de acquisitie van Strypes en Raster. Het Bulgaarse embedded softwarebedrijf Strypes werd eind 2014 overgenomen en is een belangrijke toeleverancier voor onder meer ASML. De overname van Raster werd halverwege 2015 afgerond. Het Nederlandse bedrijf levert industriële automatiseringsproducten voor systeemintegraties. Om verder te groeien nam ICT vorig jaar juni High Tech Solutions over, dat in 2016 een jaaromzet realiseerde van circa €2,5 mln en al langer samenwerkte met ICT. Vervolgens werd eind januari de overname van NedMobiel afgerond. Het consultancybedrijf is onder meer actief in tunnelveiligheid, assetmanagement en projectmanagement. Begin februari volgde de volledige inlijving van InTraffic. ICT richtte dat bedrijf in 2003 samen met ingenieursbureau Movares op en levert daarmee onder meer software aan spoorbeheerder ProRail. Beide partijen hadden een 50%-belang in de joint venture. Voor alle genoemde acquisities zijn geen overnameprijzen bekendgemaakt, maar ICT heeft aangegeven dat deze in contanten zijn gedaan. Mede met behulp van deze overnames wil ICT binnen enkele jaren de jaaromzet stuwen richting €150-200 mln.

Stijgende lijn

De acquisitiestrategie van ICT lijkt zijn vruchten af te werpen. Over de afgelopen jaren liet namelijk niet alleen de omzet een gestage groei zien, maar verbeterde ook de operationele winst en de winst per aandeel. Over heel 2017 zag ICT de omzet op jaarbasis stijgen met 17% tot €105 mln, waardoor het bedrijf voor het eerst door de omzetgrens van €100 mln brak. Daarbij was 7% van de omzetgroei organisch en 10% dankzij acquisities. De divisie ICT Netherlands zag het afgelopen jaar de omzet met 17% stijgen tot €81,3 mln, terwijl Strypes een omzetgroei realiseerde van 27% tot €9,6 mln. Het ‘Other’-segment boekte een omzetgroei van 14,7% tot €16,4 mln.

De omzetgroei gaat echter ook gepaard met hogere kosten. ICT zag het aantal fte’s over heel 2017 met 7,7% stijgen tot 990, terwijl ook de salarissen toenamen. Dit resulteerde in een stijging van de personeelskosten met 20,2% tot €62,5 mln. Verwacht wordt dat deze kosten in de komende jaren alleen maar verder stijgen (zie kader). Ook zag ICT als gevolg van acquisities en andere kosten de operationele uitgaven over heel 2017 met 11% stijgen. Uiteindelijk steeg de ebitda op jaarbasis met 17% tot €12 mln, waarbij de ebitda-marge licht daalde van 11,5 naar 11,4%. De operationele winst steeg met 17,4% tot €2,7 mln en de nettowinst met 4% tot €5,2 mln. Zonder een eenmalig belastingvoordeel van €0,8 mln in 2016 bedroeg de nettowinststijging op jaarbasis 24%.

In het eerste kwartaal van 2018 wist ICT de stijgende lijn door te trekken. Op jaarbasis steeg de omzet met 12% tot €28,7 mln, waarbij de organische omzetgroei 6% bedroeg. Hierin is de omzet van High Tech Solutions en NedMobiel buiten beschouwing gelaten. De omzet van InTraffic is voor het eerste kwartaal nog gerapporteerd als een joint venture en per 1 april 2018 geconsolideerd in de resultaten. De omzetstijging van het segment Smarter Cities was met 41% (tot €5,7 mln) het sterkst. Dit is vooral te danken aan de overname van NedMobiel. Smarter Industries noteerde een omzettoename van 8% tot €18,8 mln en is daarmee nog altijd veruit het belangrijkste segment. Smarter Health zag de omzet met 11% afnemen tot €2,2 mln door onder meer een lagere productiviteit in de ICT Healthcare-divisie. De ebitda van ICT steeg van €2,8 mln naar €6,5 mln, waarin een eenmalige bate van €3,5 mln zit. Dit is het gevolg van de volledige overname van InTraffic. Wanneer dit eenmalige effect wordt weggelaten steeg de ebitda op jaarbasis met 6%.

ICT herhaalde zijn eerder afgegeven verwachtingen voor 2018. Het bedrijf wil vooral groeien met de segmenten Smarter Cities en Smarter Health en verwacht dat zowel omzet als ebitda in 2018 op jaarbasis verder zullen stijgen. Vanwege de dalende omzet bij de gezondheidsdivisie zal ICT daar nog slagen moeten maken.

Koerssprong

Sinds ons koopadvies van begin november 2015 is de koers van het aandeel gestaag opgelopen en staat deze inmiddels maar liefs 119% hoger. Dit is onder meer te danken aan de recente koerssprong naar aanleiding van de eerstekwartaalcijfers. De resultaten vinden ook wij bemoedigend en bevestigen dat de strategie van ICT effect sorteert. Van de ongeveer 9,4 miljoen aandelen is circa 70% in handen van grootaandeelhouders, waarbij Teslin met 15,3% het grootste belang heeft. Mede hierdoor is het handelsvolume gering en volgen relatief weinig analisten ICT. Het aandeel wordt op dit moment verhandeld op een koers-winstverhouding van bijna 26, wat onder het sectorgemiddelde van 32,5 ligt. Om die reden vinden wij een houdadvies reëel.

Personeelstekort ICT-sector veel groter dan elders
Uit recent onderzoek van het UWV komt naar voren dat er sinds de tweede helft van vorig jaar sprake is van een zeer krappe ICT-arbeidsmarkt. Het aantal bedrijven dat zegt moeite te hebben om ICT-vacatures te vullen is opgelopen van 36% in 2016 tot 50% in 2017. Over alle sectoren tezamen meldde 18% van alle werkgevers vorig jaar te kampen met personeelstekorten.
Overname- en fusiehausse
Eind 2016 telde de Nederlandse ICT-sector volgens het CBS 72.000 bedrijven, ruim 4,5% van het totale aantal Nederlandse bedrijven. De sectoromzet bedroeg €27,4 mrd en voor 2018 rekenen analisten van ABN Amro op een omzetgroei van gemiddeld 4%. Naar schatting werden er over 2017 in Nederland bijna vierhonderd ICT-fusies en overnames gedaan, waarbij in het eerste kwartaal een record van 109 deals werd geregistreerd. Verwacht wordt dat de komende jaren nog veel meer overnames en fusies worden aangekondigd, onder meer om het tekort aan personeel op te vangen. ICT Group kan hier een nadrukkelijke rol in spelen.
Meerjarenoverzicht ICT Group
In € mln 2017 2016 2015 2014
Omzet 105 89,7 71,8 63
Operationele winst 8,63 7,83 5,97 5,17
Winst per aandeel (in €) 0,56 0,47 0,41 0,89
Div. per aandeel (in €) 0,35 0,33 0,24 0,23

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ