Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 9 jan 2018 14:55

Rustig begin staatsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Voor de Europese en Amerikaanse staatsobligatiemarkten is het jaar rustig begonnen. In Duitsland bleef de tienjaarsrente vlak op 0,43%, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met slechts drie basispunten steeg naar 2,49%. In de eurozone ging de aandacht vooral uit naar de inflatiecijfers over december. Met een stijging van 1,4% op jaarbasis voldeed de inflatie aan de verwachtingen. Opvallend blijft de hardnekkig lage kerninflatie, exclusief de volatiele energie- en voedselprijzen, die op jaarbasis stabiel bleef op 0,9%. Dat drukt de rente. Niettemin verwacht de Europese Centrale Bank dat de kerninflatie licht zal oplopen naar 1,1% dit jaar en 1,5% volgend jaar. Dat zou ergens in 2019 een eerste renteverhoging rechtvaardigen.

Loondruk 

De Amerikaanse centrale bank ligt op koers voor nog drie tot vier renteverhogingen in 2018 en de recente arbeidsmarktdata geven geen reden om hiervan af te wijken. Weliswaar bleef de banengroei van 148.000 in december achter bij de verwachtingen, maar onderliggend blijft de arbeidsmarkt erg sterk met een lage werkloosheid van 4,1%. Zet de banenaanwas in dit tempo door, dan gaat de werkloosheid snel richting de 3,5% en moet de loondruk normaliter toenemen. Dat zou de Fed noodzaken om agressiever de rente te verhogen. Voor staatsleningen zijn de vooruitzichten daarom overwegend negatief.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.