Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Vincent Juvyns, 12 okt 2017 11:30

Europese aandelen terecht in trek

0 0 Leestijd ongeveer

Europese aandelen presteren uitstekend in 2017. Daar zal ondanks de duurdere euro voorlopig geen eind aan komen. Ze blijven aantrekkelijk door de hoge verwachte winstgroei bij een redelijke waardering.

Het beleggerssentiment over de Europese markten is sinds het begin van het jaar aanzienlijk verbeterd, dankzij de combinatie van lagere politieke risico’s en versnellende economische groei. Bij sommige beleggers ontstaat nu echter de vrees dat de Europese markten binnenkort in een moeilijkere fase belanden. Vooral als gevolg van de stijging van de euro met 11% ten opzichte van de dollar en de stijging van de MSCI Europe Index met 12,2% sinds het begin van het jaar.

Het is altijd moeilijk om een correctie te voorspellen, maar het is wel mogelijk om te beoordelen of de politieke, economische en marktomgeving daarvoor een vruchtbare voedingsbodem biedt. De politieke risico’s zijn in ieder geval aanzienlijk verminderd. De diverse verkiezingen die dit jaar in Europa zijn gehouden in belangrijke landen als Frankrijk, Nederland en Duitsland, hebben de macht bezorgd aan over het algemeen pro-Europese regeringen, die bereid zijn tot economische hervormingen. Dat zou de komende vier tot vijf jaar moeten zorgen voor relatieve politieke stabiliteit in Europa. De onderhandelingen over de Brexit zijn zeker moeilijk, maar het feit dat de 27 resterende landen nu hun krachten bundelen is een goed voorteken voor de verdediging van de Europese belangen.

Normalisatie

Economisch gezien blijft de situatie verbeteren. Hoewel de inflatie onder het streefcijfer van de ECB blijft, lijken de deflatoire risico’s weg te ebben nu de economische groei versnelt. In het tweede kwartaal van 2017 bedroeg de economische groei in de eurozone 2,2%, het hoogste groeipercentage sinds 2011. De werkloosheid is in september bovendien gedaald tot 9,1%, na een piek van 12,1% in 2013. Ook zijn de indicatoren van de Europese Commissie voor het consumentenvertrouwen gestegen tot het hoogste niveau in tien jaar. De economische situatie in de eurozone is dus eindelijk genormaliseerd.

Het risico van een recessie blijft gering, zelfs als de ECB gedwongen zou zijn om haar monetaire beleid geleidelijk te normaliseren. De conjuncturele verbetering, in combinatie met de afgenomen politieke risico’s en het vooruitzicht van monetaire verkrapping, heeft de euro versterkt. Dat kan in de komende jaren een negatief effect hebben op de inflatie en de groei in de eurozone. Dit risico moet wel worden genuanceerd. De netto-export, het verschil tussen export en import, vertegenwoordigt slechts 5% van het bbp van de eurozone tegen 55% voor de binnenlandse consumptie. Bovendien bleef de export vanuit de eurozone vóór 2008 sterk groeien, terwijl de euro toen sterker steeg dan nu het geval is. Wel is de sterkere euro een potentiële rem op de winstgroei van Europese bedrijven. Maar Europese bedrijven behalen meer dan 50% van hun omzet binnen de Europese Unie. Bovendien kan het economische herstel in Europa de negatieve gevolgen van de sterkere euro beperken. In de jaren van sterke groei vóór 2008, slaagden Europese ondernemingen erin hun winst per aandeel te verdrievoudigen. Dit ondanks een veel sterkere euro dan nu.

De appreciatie van de euro weerspiegelt de toegenomen belangstelling voor de Europese financiële markten, vooral die voor aandelen. De MSCI Europe Index is daardoor uitgekomen op de eerdergenoemde stijging van 12,2% sinds begin dit jaar, waardoor sommige beleggers begrijpelijkerwijs wat hoogtevrees beginnen te krijgen. Deze koersstijging ging echter gepaard met een sterke toename van de winsten én de winstverwachtingen. De koers-winstverhouding van de MSCI Europe Index is nu 14,9, iets hoger dan het 15-jaars gemiddelde van 12,5. De koopjes zijn dus op, maar met een verwachte winstgroei van 10% en een dividendrendement van 3,2% vinden wij de Europese aandelenmarkten nog steeds aantrekkelijk.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!