Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 20 jul 2017 17:47

Lezersvraag: wat is het gevolg van de fusie van Dow Chemical en Dupont voor de dividendportefeuille?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Het in de dividendportefeuille opgenomen Dow Chemical maakte in december 2015 bekend te willen fuseren met concurrent DuPont. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en is er goedkeuring verkregen (na het afstoten van diverse onderdelen, waaronder eerder deze maand de maiszadendivisie in Brazilië) voor de megafusie van $130 mrd van alle relevante toezichthouders (o.m. Verenigde Staten in juni en Europa in maart).

Beide bedrijven lieten in juli weten erop te rekenen dat de fusie volgende maand (augustus) afgerond wordt, zonder een exacte datum te geven. Voor de dividendportefeuille, waar Dupont in een eerder stadium ook al deel van uitmaakte, zal dit verder geen consequenties hebben: ik hou vast aan Dow Chemical dat automatisch wordt omgezet in het nieuwe DowDupont aandeel.

Wel zijn er nog twee belangrijke punten. Allereerst is het nog onzeker wat er met het dividend gaat gebeuren. Dow Chemical verhoogde het dividend voor het laatst eind 2015, vlak voordat de fusie met DuPont werd aangekondigd. Normaal gesproken zal DowDupont de dividenduitkering gewoon voorzetten, maar dit is nog even afwachten. Zelf geeft Dow Chemical aan dat dit van een aantal factoren afhangt waar nog niets over gezegd kan worden.

Een tweede punt van aandacht is de reeds aangekondigde opsplitsing van het nieuwe DowDupont in 2018. Na afronding van de fusie volgende maand is DowDupont voornemens zichzelf in drie nieuwe bedrijven op te splitsen, waarvoor een termijn van 18 maanden is gesteld. Als eerste zal in 2018 de Materials Science Company worden afgestoten. Wanneer dat zover is, zal ik voor de dividendportefeuille een beslissing nemen over de afhandeling van deze opsplitsing. Het meest waarschijnlijke scenario is hier dat ik de positie in het originele (volgende maand te vormen) DowDupont zal handhaven en de opbrengst van de afgesplitste niet-kernactiviteiten investeer in de hoofdnotering. Dat hangt echter ook af van het te voeren dividendbeleid, de exacte details van de opsplitsing etc. Volgend jaar zal ik hierover een knoop doorhakken als deze informatie voorhanden is. Wie Dow Chemical in portefeuille heeft kan het aandeel (wat volgende maand DowDupont wordt) dus gewoon vasthouden.

Lees ook: De tien dividendaandelen van dit moment

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!