Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Opinie Michiel Pekelharing, 6 jun 2017 09:18

Total kiest de tegenaanval

0 0 Leestijd ongeveer

De kapitaalinvesteringen bij Total nemen fors af na de recente afronding van enkele grote projecten. De groeiende financiële ruimte is een voordeel, aangezien de concurrentie scherp op de kosten moet letten.

Total neemt een unieke positie in tussen de toonaangevende internationale energiemaatschappijen. Een groot aantal projecten van het Franse concern is in 2016 of begin dit jaar afgerond. Dankzij de nieuwe faciliteiten neemt de productie relatief snel toe. In het eerste kwartaal haalde Total 4% meer olie- en vooral aardgas uit de grond dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het bedrijf herhaalde de verwachting dat de productietoename in de periode 2014 tot 2020 op gemiddeld 5% gaat uitkomen.

Dankzij het op stoom komen van nieuwe projecten en overnames van bestaande velden is Total goed gepositioneerd om die ambitieuze belofte in te lossen. Ter vergelijking: Exxon Mobil richt zich in de periode tot 2020 op een gemiddelde productietoename van 2% en bij veel andere grote partijen ontbreekt een concrete prognose. Het Braziliaanse Petrobras schroefde vorig jaar zelfs de productiedoelstelling voor 2020 terug van 3,6 naar 2,7 miljoen vaten olie-equivalent omdat het ruim $30 mrd moet besparen op investeringen om te voorkomen dat de financiële positie volledig wordt uitgehold. Bij Total is die dreiging niet aanwezig. De kapitaalinvesteringen van de Franse onderneming zijn sterk afgenomen omdat recent veel grote projecten zijn afgerond. Dankzij die lagere kosten kwam de vrije kasstroom uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2013. Dat is een indrukwekkende prestatie.

Olieprijs
In de eerste drie maanden van dit jaar kostte een vat Brent-olie minder dan de helft dan de gemiddeld bijna $109 waarvoor het in 2013 werd verhandeld. De scherpe daling van de olieprijs in de afgelopen jaren stelt de branchegenoten van Total voor een grote uitdaging. De energiereuzen proberen een goede balans te vinden tussen het op de rails houden van grote investeringsprojecten en het op peil houden van het dividend. Hierdoor ontstaat een mogelijkheid voor Total, waar topman Patrick Pouyanne optimaal gebruik van wil maken. ‘Na twee jaar verdedigen, kiezen we nu voor de aanval’, verklaarde hij bij de publicatie van de jaarcijfers over 2016. Het concern heeft de financiën goed op orde. De gearing (verhouding tussen nettoschuldpositie en het totale vermogen) is in het afgelopen jaar gedaald van 30% naar minder dan 23%. Bij BP en Shell is dat 27% en bij Exxon Mobil 25%.

De opleving van Total is overigens niet alleen te danken aan operationele verbeteringen. Het concern heeft Atotech – een afdeling die zich richt op specialistische chemicaliën – voor $3,2 mrd verkocht. Pouyanne wil zijn financiële manoeuvreerruimte gebruiken om de komende achttien maanden ongeveer tien grote projecten op te starten, waarvan een schalieproject in Argentinië de eerste is. Daarnaast heeft hij onder meer zijn ogen gericht op initiatieven in Azerbeidzjan, Oeganda en Iran. Ondertussen hengelde Pouyanne ook nog zeven vergunningen binnen om in de Golf van Mexico naar olie te boren, sloot hij een groot leveringscontract met de grootste lng-importeur van Japan en nam hij verschillende activa over van Petrobras. Bovendien nam Total een belang van 23% in Tellurian (TELL) – een bedrijf dat vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten wil verschepen – en investeerde het ruim $2 mrd in de ontwikkeling van twee petrochemische fabrieken.

Dividendaandeel
Hoewel de financiële beweegruimte een stuk groter is dan die van branchegenoten en het dividend (5,3% rendement) in het huidige klimaat zonder meer een heel aantrekkelijk kenmerk van het aandeel is, blijft Total gevoelig voor de grillen van de olieprijs. Bij de publicatie van de jaarcijfers meldde Pouyanne dat het concern de geplande investeringen kan doorzetten en de mogelijkheid heeft om het (cash)dividend op peil te houden bij een olieprijs van $50 per vat. Het verschil met de $55 waar de onderneming eind september nog vanuit ging is volgens hem te danken aan kostenbesparingen. Bij de meeste grote spelers ligt dit bedrag nog tussen $55 en $60. Het relatief lage break even-punt van Total is nadrukkelijk geen waterdichte bescherming. De prijs van een vat Brent-olie ($49,53) zakte begin vorig jaar terug tot minder dan $40 en verschillende economen voorspellen dat een groeiende schalieproductie in de Verenigde Staten dat prijsniveau in de toekomst opnieuw op de borden brengt.

Behalve met schommelingen van olieprijzen moeten beleggers in Total ook rekening houden met de operationele risico’s omdat er veel nieuwe projecten tegelijkertijd worden opgestart. Ten slotte is het politiek risico bij Total relatief groot. Waar Shell na de scherpe botsing met de Russische overheid over het Sakhalin-project tien jaar geleden zich nadrukkelijker richt op investeringen in politiek stabiele landen, laat Total zich niet afschrikken om zaken te doen in landen met een controversieel regime of een instabiel politiek klimaat. Ruim 20% van de bewezen reserves bevindt zich in Rusland, dat zo belangrijker is voor de toekomst dan de andere landen waarin het bedrijf zaken doet. Total is tevens actief in onder meer Iran, Irak, Angola en Libië. Drie jaar geleden droeg de onrust in het laatstgenoemde land nog 0,5% bij aan een grote productiedaling bij Total. Hoewel het bedrijf gevoelig is voor lokale tegenvallers, blijft het effect daarvan door de brede regionale spreiding vaak beperkt.

Van alle energiereuzen staat Total er het beste voor dankzij de sterke financiële positie en het vooruitzicht van een gestaag groeiende productie in de periode tot 2020. Het dividend ligt wat lager dan bij Shell (7,2%) en BP (6,5%). Daar staat tegenover dat het concern een stuk beter in staat is een korte, felle daling van de olieprijs of een geleidelijke terugval op lange termijn op te vangen dan deze branchegenoten. Dat maakt Total favoriet binnen de oliesector. Een verhoging van het houdadvies is met het oog op de negatieve vooruitzichten voor de olieprijs echter een brug te ver.

 

Lees ook: Het aandeel HPE is nog steeds te duur


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ