Updates

Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 9 mei 2017 11:49

15 voor beleggers interessante IPO´s

0 0 Leestijd ongeveer

Het beursklimaat is uitstekend voor bedrijven die naar de beurs willen gaan. In een positief klimaat zijn beleggers nu eenmaal gemakkelijker te paaien om in te schrijven voor een IPO en een hogere prijs te betalen.

Er zijn nog vele tientallen bedrijven wereldwijd die een beursgang overwegen. Onderstaand de top 15 van de voor beleggers het meest in het oog springende IPO’s.

1) Hema

Eigenaar Lion Capital wil van Hema af. De investeringsmaatschappij kocht Hema in 2007 met de bedoeling het winkelconcern enkele jaren later voor een hogere prijs te verkopen. Door negatieve bedrijfsresultaten van Hema is dat niet gelukt. In 2010 ondernam Ahold een poging om Hema over te nemen, maar het bod was te laag. Inmiddels is Lion Capital schoon schip aan het maken bij Hema. Omdat het niet lukt een geschikte koper te vinden, is een beursgang voor eind 2017 een reële optie. Hema kan weleens het nieuwe volksaandeel worden, want het is een van de oudste winkels die elke Nederlander kent. De topman van Hema zei onlangs dat een beursgang: ‘heel mooi’ zou zijn.

2) Action

De Nederlandse winkelketen Action maakt mogelijk plannen voor een beursgang. De winkelketen opereert vooral aan de onderkant van de markt, in het lageprijsassortiment. Dat blijkt goed uit te pakken en de winkelketen groeit daarom als kool. Zo heeft Action inmiddels meer dan 850 winkels in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk. De Britse investeerder 3i heeft Action sinds september 2011 in bezit en overweegt de keten naar de beurs te brengen. Hoewel er onenigheid is binnen 3i over de beursgang, is de verwachting dat dit jaar of volgend jaar de stap wordt genomen. De waarde wordt geschat op €1,5 mrd.

3) Coolblue

Coolblue, een inmiddels bekende winkelformule in vooral consumentenelektronica, overweegt eveneens een beursgang. Drie studievrienden richtten het bedrijf in 1999 op en sindsdien groeit de omzet jaarlijks met tientallen procenten. Coolblue is actief in Nederland en België, maar wil zich verder uitbreiden naar het buitenland. En daar is geld voor nodig. Vorig jaar nam investeringsmaatschappij HAL al een belang van 20% in Coolblue. Een volgende stap is een beursgang. Lang geleden zei een van de drie vrienden over een beursgang: “Dat is iets voor later, als we groot zijn”. Wellicht vinden ze Coolblue inmiddels groot genoeg.

4) Stripe

Betalingsdienst Stripe maakt mogelijk volgend jaar de gang naar de beurs. PayPal is de grootste concurrent, maar Stripe maakt als nummer twee op de ranglijst flinke stappen om dit bedrijf voorbij te streven. Hoewel CEO Patrick Collison vorige maand aangaf niet ‘op korte termijn’ een IPO te doen, zal volgens marktgeluiden in 2018 de tijd er wel rijp voor zijn. Het traditionele monopolie van de banken op betalingen tussen bedrijven, particulieren en overheden neemt af. Stripe is gespecialiseerd in een vrijwel zekere groeimarkt. Als consumenten iets kopen via bijvoorbeeld Facebook, dan verloopt de betaling via Stripe en ontvangt Stripe daar een percentage van. Stripe is een mooi voorbeeld van een fintech bedrijf dat kan rekenen op grote interesse van beleggers.

5) Adyen

Er is veel interesse voor de Amsterdamse betaalverwerker Adyen, opgericht in 2006. In korte tijd werd dit kleine Nederlandse fintechbedrijfje een grote wereldspeler met bekende grote klanten als Vodafone, KLM, Netflix, Facebook en Spotify. Het bedrijf heeft veel vacatures en opent kantoren over de hele wereld. Een beursgang is voor oprichter Pieter van der Does een logische stap, hoewel hij het op dit moment nog te vroeg vindt. Desondanks is de kans groot dat Adyen vroeg of laat de gang naar de beurs gaat maken.

6) LeasePlan

De aandeelhouders van LeasePlan onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een IPO. Er wordt in het diepste geheim onderzocht wat de waarde van de beursgang zou kunnen worden. Ook wordt gekeken naar branchegenoot ALD, die komende zomer door Société Générale naar de beurs wordt gebracht. Na die IPO zal volgens bronnen worden besloten of ook LeasePlan eveneens de gang naar de beurs maakt.

7) Airbnb

Voor oprichters Nathan Blecharczyk, Joe Gebbia en Brian Chesky van online accommodatieverhuur-site Airbnb lijkt de tijd rijp om het bedrijf naar de beurs te brengen. Zij begonnen in 2008 met Airbnb en de waarde wordt momenteel geschat op $30 mrd. Omdat Airbnb zich ook op andere activiteiten wil gaan richten dan alleen accommodatieverhuur is er veel geld nodig. Een beursgang lijkt er dan toch te gaan komen. Medewerkers van Airbnb krijgen inmiddels zelfs onderhandse biedingen van investeerders om hun personeelsaandelen te verkopen. De gekte lijkt nu al op gang te komen.

8) Uber

Volgens The Wall Street Journal is Uber zich aan het voorbereiden op een beursgang. Er is een aantal tekenen waaruit dit is af te leiden. De groeicijfers zullen in de toekomst tegenvallen, omdat de markt verzadigd raakt. Aandeelhouders willen aandeelhouders Uber nog dit jaar naar de beurs brengen, voordat de groei afvlakt. Daarnaast is Uber zich aan het ontdoen van verliesgevende activiteiten. Dat houdt in dat een bedrijf alleen zijn mooie kant wil laten zien aan toekomstige aandeelhouders. Als laatste punt kan het geld van een beursgang nieuwe groei betekenen als het wordt geïnvesteerd in nieuwe activiteiten. Zo ging Facebook voor een recordbedrag van $104 mrd naar de beurs, terwijl het inmiddels meer dan $350 mrd waard is. The Wall Street Journal verwacht eind 2017 de beursgang van Uber met een geschatte waarde van $68 mrd.

9) SpaceX

SpaceX, dat als doel heeft groot te worden in de particuliere ruimtevaart, is een speeltje van Elon Musk. Hij is ook wel bekend als de man achter Tesla. Verder werkt SpaceX samen met NASA om satellieten de ruimte in te schieten. Uit recente tests bleek dat het mogelijk is om raketten voor 100% opnieuw te gebruiken. Dat maakt massaruimtevaart financieel een stuk aantrekkelijker. Desondanks kost het speeltje van Elon Musk handenvol geld. Door de nieuwe ontwikkelingen is volgens Amerikaanse kenners de waarde van SpaceX vele miljarden dollars en is een beursgang een reële optie voor Musk. De opbrengst kan direct worden gebruikt voor verdere investeringen om de particuliere ruimtevaart te versnellen.

10) Dropbox

Online opslagdienst Dropbox gaat volgens marktgeluiden eind 2017 naar de beurs. Het bedrijf is momenteel in gesprek met banken, onder leiding van JPMorgan Chase, om de beursgang te begeleiden. De leverancier van opslag en sharing in de ‘cloud’ bedient meer dan een half miljard particulieren en 200.000 bedrijven. Tot op heden maakt het bedrijf verlies, maar dan komt voornamelijk doordat het veel investeert in groei. Over de beurswaardering is vooralsnog veel onduidelijkheid. In 2014 kreeg het bedrijf een waardering mee van $10 mrd, maar volgens kenners is dit te hoog gegrepen.

11) Spotify

De Zweedse muziek-streamer Spotify, opgericht in 2008, zal volgens marktgeluiden in de tweede helft van 2017 of begin 2018 naar de beurs gaan. De waarde zal tussen de $11 mrd en $13 mrd bedragen, terwijl de schatting in 2015 nog op $8 mrd lag. Er zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen gebruikers, onder wie 40 miljoen betalende abonnees. Spotify is de nummer 1 in de wereld, gevolgd door Apple Music. Het bedrijf is nog steeds verliesgevend vanwege de enorm hoge licentiekosten aan bands en platenlabels. Voordat het bedrijf naar de beurs gaat, wil het betere deals sluiten met deze partijen. Pas dan zouden investeerders zich willen inschrijven om het beoogde IPO-bedrag bij elkaar te sprokkelen.

12) Blue Apron

Blue Apron is het grootste bedrijf in de Verenigde Staten voor maaltijdpakketten. Het kan worden vergeleken met het bedrijf HelloFresh, dat de laatste jaren in Nederland in opkomst is. Het bedrijf maakt gebruik van het concept waarbij recepten en de bijbehorende verse ingrediënten in een doos direct aan de consument worden verzonden. Blue Apron is momenteel in gesprek met banken die de beursgang zullen begeleiden. De verwachting is dat de IPO rond de herfst zal plaatsvinden.

13) Vice Media

Vice Media is een mediabedrijf dat zich speciaal op jongeren richt. De onderneming is in 1994 opgericht en begon als een gratis tijdschrift, Voice of Montreal, in de Canadese stad Montreal. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een online mediareus, actief in meer dan vijftig landen, met een hoofdkwartier in New York. Grote mediaconcerns als Walt Disney en 21Century zagen al vroeg potentie in het bedrijf en investeerden veel geld. Jongeren hebben op mediavlak een andere benadering nodig dan volwassenen, maar zijn ook makkelijker over te halen producten en diensten te kopen. Door de grote verdienpotentie wordt er veel animo verwacht voor de komende beursgang. De waardering wordt geschat op $4 mrd.

14) Buzzfeed

Onlangs werd bekend dat Buzzfeed een beursgang plant voor eind 2017 of begin 2018. Het online mediabedrijf werd bekend door het publiceren van grappige lijstjes, maar heeft dit inmiddels uitgebreid met nieuws, kunst, entertainment en video. Dat de website populair is, blijkt wel uit het feit dat de site maar liefst 1 miljard pageviews per maand genereert. Oprichter Jonah Peretti wil Buzzfeed maar al te graag naar de beurs brengen. In 2015 werd een beursgang op het laatste moment afgeblazen door het slechte beursklimaat, maar het lijkt er nu dan toch van te komen. Peretti heeft verschillende banken inmiddels opdracht gegeven de beursgang dit keer wel door te zetten. Onlangs heeft Peretti nog biedingen van verschillende mediaconcerns afgewezen. De beursgang moet en zal er blijkbaar komen.

15) Saudi Aramco

Saudi Arabië wil minder afhankelijk worden van olie en wil daarom 5% van zijn aandelenbelang in het staatsoliebedrijf Saudi Aramco naar de beurs brengen. De totale waarde van Saudi Aramco is naar verluidt $2 bln ($2000 mrd). Het wordt daarmee de grootste IPO ooit in de wereldwijde geschiedenis. De waardering werd eerder nog naar beneden bijgesteld door Aramco zelf. Als reactie daarop heeft de regering van Saudi Arabië het belastingpercentage voor Aramco verlaagd, zodat het bedrijf meer winst maakt en de waardering weer omhoog gaat. De datum van beursgang is nog niet bekend, maar volgens marktgeluiden zal die in 2018 plaatsvinden.

 

Lees ook: Beleggers twijfelen over IPO VolkerWessels


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ