Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Harry Geels, 15 apr 2017 09:02

Special duurzaam beleggen: Steeds meer keus in groene fondsen

0 0 Leestijd ongeveer

Duurzaam actief beleggen werd tot dusverre vooral gedaan in aandelen. Maar er komen nu ook initiatieven voor obligaties, vooral voor bedrijfsobligaties. Het ene duurzame fonds is echter het andere niet. Een kritische blik is geen overbodige luxe.

Het aantal duurzame beleggingsfondsen stijgt gestaag. Volgens fondsendatabase Morningstar zijn er in Europa in 2016 72 nieuwe duurzame actieve beleggingsfondsen geïntroduceerd, in 2015 81 en in 2014 79. Toch krijgt slechts 3,5% van alle in Europa geregistreerde beleggingsproducten het etiket duurzaam. Er gaapt dus nog een enorm gat tussen de aandacht die het thema krijgt en de beschikbaarheid van duurzame fondsen.

Over de drie hierboven genoemde jaren zijn er 145 duurzame aandelen-, 50 obligatie- en 52 mixfondsen gelanceerd. Het aantal nieuwe obligatie- en mixfondsen is daarbij relatief hoog. Dat is een nieuwe trend. Van oudsher zijn duurzame beleggingsfondsen namelijk vooral actief in aandelen. Volgens Morningstar zijn ongeveer 55% van alle duurzame fondsen in Europa aandelenproducten. Ter vergelijking: slechts 36% van alle Europese fondsen zijn aandelenfondsen.

Daarvoor zijn twee oorzaken te geven. Voor aandelen bestaan al zo’n tien jaar bedrijven die duurzame ratings berekenen, zoals Sustainalytics en Vigeo Eiris, ratings die vervolgens in duurzame benchmarks terecht zijn gekomen. Duurzame obligatie-indices zijn veel lastiger te berekenen. Vooral staatsobligaties zijn een probleem: hoe bereken je immers hoe duurzaam een land is?
Maar de fondsindustrie heeft het thema ‘groene obligaties’ inmiddels opgepakt. Er komen steeds meer initiatieven, al mag het eerder genoemde aantal van 50 nieuwe duurzame actieve obligatiefondsen in drie jaar tijd bescheiden worden genoemd.

Kostenprobleem
Met nieuwe duurzame passieve obligatieproducten is het nog steeds slecht gesteld. Daar zijn er nog maar enkele van. Het probleem van obligatieproducten, en dat geldt vooral voor ETF’s, zijn de kosten. Obligatie-indices zijn lastiger te repliceren omdat de liquiditeit van de onderliggende markten vaak te beperkt is. Om het product vervolgens kostenefficiënt te laten zijn is er meteen ‘size’ nodig. Het hebben van ‘seed capital’ is echter de laatste jaren een lastig verhaal geworden. Bij obligatieproducten komt het door de lage rente op iedere euro kosten aan. Wie niet meteen groot kan beginnen heeft een te duur product, met navenant te lage rendementen om aantrekkelijk te kunnen zijn voor beleggers.

Robeco pionier
Hoe duurzaamheidscriteria worden toegepast, verschilt sterk van fonds tot fonds. Bij BNP Paribas, dat in 2016 in Europa de meeste duurzame fondsen introduceerde, namelijk 19 waaronder 12 passieve fondsen, ligt de focus vooral op uitsluitingen. Na BNP Paribas introduceerde Candriam, het vroegere Dexia Asset Management, vorig jaar de meeste duurzame actieve fondsen, namelijk 3 (naast een passief product). Candriam heeft een lange traditie, al vanaf 1996, als het gaat om actief ESG-beleggen. Het SRI-beleggingsteam van Candriam is een van de grootste op het Europese vasteland. Er wordt een zogeheten best-in-class benadering toegepast: per sector wordt gekozen voor de bedrijven die het beste scoren op de ESG-criteria. Daarvan worden weer de bedrijven gekozen die de beste financiële vooruitzichten hebben. Langlopende duurzaamheidstrends worden daarbij als macrothema meegenomen. Voor bedrijven wordt bepaald hoe gevoelig ze zijn voor deze trends. Daarnaast wordt er tijdens een normatieve analyse gekeken of bedrijven en landen voldoen aan de principes uit het Global Compact van de Verenigde Naties en andere belangrijke verdragen. Tot slot worden bedrijven met omstreden activiteiten, zoals tabak en wapens, uitgesloten.

Als we wat verder terugkijken in de tijd dan zien we dat vooral Robeco veel duurzame actieve fondsen heeft gelanceerd. Sterker nog, de tabel met de fondsen, geregistreerd in Europa, gerangschikt op omvang in termen van beheerd vermogen, wordt gedomineerd door Robeco, dat zichzelf ook als pionier in duurzaam beleggen ziet. Robeco ziet dat duurzaamheid een belangrijke kracht is in de financiële markten, landen en bedrijven. En dus dat duurzaamheid een belangrijke invloed heeft op de toekomstige prestaties. Het is dus een belangrijke ‘waardedrijver’ die bij de analyse van bedrijven net zo belangrijk is als fundamentele data en momentum. Robeco heeft met zijn dochter RobecoSAM toegang tot uitgebreide databases met duurzame informatie. Robeco toont ook engagement door actief met bedrijven over duurzaamheid in discussie te gaan en te stemmen op de jaarvergaderingen.

Niet alles is even groen
Met ratings die Sustainalytics voor individuele aandelen afgeeft maakt Morningstar een totaalscore voor beleggingsfondsen, uitgebeeld in Globes (1-5). Morningstar heeft gekeken naar de gemiddelde duurzaamheidsscore van duurzame versus niet-duurzame fondsen en naar de gemiddelde score per beleggingscategorie. Wat blijkt? Duurzame fondsen leveren inderdaad bovengemiddelde ESG-scores. Maar er zijn uitzonderingen. Het profiel van ESG-gemandateerde wereldwijde largecaps is gemiddeld genomen niet indrukwekkend. Europese aandelen- en obligatiecategorieën laten de beste ESG-scores zien, ruim boven die voor de Amerikaanse categorieën; bedrijven uit Japan laten de zwakste scores van alle geïndustrialiseerde landen zien. Bedrijven in opkomende markten tonen de allerlaagste scores.

 

Lees ook: Enquête: Duurzaam en rendement steeds meer hand in hand


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!