Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Opinie Vincent Juvyns, 23 mrt 2017 10:21

Stijlvol beleggen met waardeaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel 2016 te boek staat als een goed jaar voor de financiële markten, was het wel een lastig jaar voor beleggers. De vele trendomkeringen in de markt stelden hen voor de uitdaging om zich goed te positioneren.

Begin 2016 verloren aandelenmarkten meer dan 10% en werden steeds meer staatsobligaties verhandeld tegen negatieve rentes. Toch eindigde het jaar met een positief resultaat voor de meeste aandelenmarkten. Vooral indices van waardeaandelen, aandelen met een lager dan gemiddelde waardering, presteerden sterk. Deze trend kan in 2017 doorzetten.
De aandelenmarkten zijn dit jaar onder een beter gesternte gestart en sommige aandelenindices ogen nu duur ten opzichte van hun historisch gemiddelde. Waardeaandelen zijn daarom een interessant alternatief. Hun waardering is per definitie aantrekkelijk en ze hebben een positieve correlatie met de rente. Dat heeft te maken de zware weging van financiële bedrijven in waarde-indices. Deze bedrijven zien hun winst stijgen wanneer de rente oploopt. Ondanks de recente opleving ligt het rendement van de MSCI Europe Value Index van waarde-aandelen, gemeten over de periode eind 2007 tot en met eind december 2016, nog steeds 50% onder dat van de MSCI Europe Growth Index. Waardeaandelen worden bovendien nog steeds verhandeld tegen een korting ten opzichte van groeiaandelen, vergelijkbaar met die tijdens de eurozone-crisis in 2012. In historisch perspectief oogt de recente inhaalrace van de waardestijl dus nog bescheiden.

Hogere rente
We denken dat de waarde-rally kan voortduren. Inflatie- en groeiverwachtingen worden namelijk opwaarts bijgesteld. Dat dwingt de centrale banken om het monetaire beleid te normaliseren en de lange rente te verhogen. De twee zwaargewichten in de MSCI Europe Value Index zijn de bankensector (36,2%), waarvan de winstgevendheid toeneemt door stijgende rentes, en de energiesector (14,2%), die dankzij de versnellende groei profiteert van oplopende olieprijzen.
De door de markt verwachte winstgroeicijfers zijn in onze ogen bovendien te pessimistisch voor bepaalde waardesectoren. Zo gaan de winstgroeiprognoses van de markt uit van een jaarlijkse winstdaling van 4% in de komende tien jaar voor de automotive-sector, van 2% voor verzekeraars, en van 1% voor banken. Wij denken echter dat het huidige economische klimaat de kansen op positieve winstverrassingen vergroot. Zo zijn de autoverkopen in de eurozone sinds dit jaar terug op het niveau van 2009, terwijl in de bankensector de verwachte winstgroei naar boven wordt bijgesteld. De winstgroei is nu al veertien weken achtereen opwaarts herzien –waardoor deze hoger ligt dan die van de bredere markt – terwijl de waardering van de bankensector dicht bij de dieptepunten van 2009 en 2011 blijft liggen.

Langdurige opleving
Nog een belangrijk argument voor de waardestijl is de gemiddelde duur van de ‘outperformance’ van waarde ten opzichte van groei. Deze periode bedraagt, sinds begin 1975, gemiddeld achtentwintig maanden (met een uitschieter tot tachig maanden). Omdat de huidige opwaartse trend van waardeaandelen pas zes maanden duurt, is het heel goed mogelijk dat we nog maar aan het begin staan van een veel langduriger opleving, vooral ook gelet op de eerdergenoemde tienjarige periode van achterblijvende prestaties door de waardestijl.
Door de oplopende waardering van de aandelenmarkten vormen waardeaandelen een ideaal alternatief. Hun relatief lage waardering biedt bovendien bescherming tegen stijgende volatiliteit, die kan ontstaan door de nog steeds fragiele politieke omgeving.

 

Lees ook: Normaal doen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!