Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 28 okt 2016 07:56

Commentaar: Blijf op de kleintjes letten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Met de Brexit, de aanslagen in Frankrijk en Duitsland, de presidentsverkiezingen in de VS en de strijd in het Midden-Oosten wordt ons nieuwsjaar voor een belangrijk deel bepaald door buitenlandse kwesties. Ook bij ons laaien de emoties soms op, maar de impact van de PvdA-lijsttrekkersverkiezingen of de zwartepietendiscussie is natuurlijk niet vergelijkbaar met die van de genoemde evenementen in het buitenland. Achter de dijken houden we het doorgaans redelijk gezellig met elkaar.

Ook op beleggingsgebied baart Nederland in 2016 geen opzien. Binnen de eurozone doet de AEX het bovengemiddeld goed, maar Wall Street doet het beduidend beter, terwijl de rendementen in sommige opkomende markten ronduit spectaculair te noemen zijn. Al sinds jaar en dag verkondigen wij dat Nederlandse particulieren zich niet tot de AEX moeten beperken. Echter, de andere kant op geldt die redenering net zo goed. Ook met Nederlandse mid- en smallcaps komt u vaak verder dan met de AEX.

De rendementsverschillen in 2016 tot nu toe tussen AEX (+4,0%), midcap-index AMX (-3,6%) en smallcap-index AScX (+6,6%) zijn dit jaar redelijk groot. Maar belangrijker in mijn ogen is dat de kans op uitschieters – overigens naar boven en beneden – groter is bij de mid- en smallcaps dan bij de AEX; megatankers als Shell en Unilever zijn nou eenmaal moeilijker van richting te veranderen dan nieuwkomers op de beurs als Probiodrug of Basic Fit.

Ook dit jaar tellen de AMX en de AScX weer meer fondsen die meer dan +10% of minder dan -10% koersrendement hebben behaald dan de AEX, met als positieve uitschieters Ordina (+130,9%), AMG (+102,2%) en Besi (+73,0%) en als negatieve uitschieters OCI (-44,0%), FlowTraders (-37,7%) en TomTom (-33,8%). En het goede nieuws is dat wij een flink aantal mid- en smallcaps nu nog steeds koopwaardig achten.

Dus: beschouw als belegger de wereld als uw speelveld, maar blijf ook in eigen land op de ‘kleintjes’ letten. Concreet breng ik de koopadviezen op de volgende mid- en smallcap fondsen opnieuw onder uw aandacht: AMG, AND, ASMI, ASR, Besi, Corbion, ECP, ForFarmers, Hunter Douglas, Kiadis, Ordina, Pershing Square, Sif, TKH en Value8. Met een horizon van een jaar moeten die fondsen u een mooi rendement opleveren.

Lees ook: Commentaar: Nieuwe test voor bankaandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!