Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 7 sep 2016 10:27

Bekende namen verhogen dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Dit keer is er van eigen bodem aandacht voor het dividend van financials NN Group, Delta Lloyd, Flow Traders en Kas Bank. Internationaal is er nieuws omtrent onder meer BHP Billiton en een aantal Amerikaanse Dividend Aristocrats.

Voor de dividendportefeuille waren er de voorbije weken geen dividendverhogingen. Wel was dat het geval voor oude bekenden Altria en Dover. In de Verenigde Staten waren er eind augustus en begin september ook veel bekende namen die hun dividend verder opschroefden.


NEDERLAND

FLOW TRADERS
Flow Traders verhoogt het interim dividend met 10%.

Flow Traders zal een interim dividend van €0,55 per aandeel uitkeren over 2016. Dat is tien procent meer dan vorig jaar. Het geschatte dividendrendement is 5,6%.

KAS BANK
KAS Bank slaat het interim dividend over. Vorig jaar werd nog een halfjaarlijks dividend van €0,33 per aandeel uitgekeerd. De laatste jaren keerde KAS consequent een hoog dividend uit met als laatste wapenfeit een slotdividend van €0,31 eind april. Op basis daarvan alleen al heeft het aandeel dit jaar een dividendrendement van 4% opgeleverd. Alleen daalde de beurskoers ook met ruim een kwart.

NN GROUP
De verzekeraar keert een interim dividend van €0,60 uit, ruim 30% meer dan vorig jaar (€0,46). NN Group begon in 2015 met het uitkeren van dividend en verhoogde dat op jaarbasis inmiddels fors (+60%). Bij een beurskoers van €27 is het geschatte dividendrendement 6,1%. Op 22 augustus ging NN Group reeds ex-dividend.

DELTA LLOYD
De verzekeraar, die eerder dit jaar het slotdividend passeerde, keert nu een klein interim dividend van 10 cent uit over het jaar 2016. Dat geeft een geschat dividendrendement van 2,7%, waarbij ik bewust geen rekening hou met een slotdividend. Het huidige dividend is slechts een fractie van hetgeen Delta Lloyd, dat op 19 augustus inmiddels ex-dividend ging, de voorbije jaren uitkeerde.

In juli en augustus waren er al dividendverhogingen voor onder meer Heineken, Sligro, KPN en RELX. Binck verlaagde het dividend juist fors.


EUROPA

BHP BILLITON
Mijnbouwer BHP Billiton, tot augustus vorig jaar opgenomen in de dividendportefeuille, verlaagt het slotdividend van $0,62 naar slechts $0,14 per aandeel. Daardoor komt het totale dividend 76% lager uit. Het aandeel, dat op 1101 pence verkocht werd voor de dividendportefeuille, zakte nadien weg tot een dieptepunt van 571,6 pence begin dit jaar. Sindsdien volgde een mooi herstel tot een koers van 1003 pence, goed voor een huidig dividendrendement van 2,2%.

PERNOD RICARD
De Franse producent van sterke dranken keert net als vorig jaar een slotdividend van €0,98 per aandeel uit. Het geschatte dividendrendement is 1,8%. Het is nog niet bekend wanneer het aandeel ex-dividend gaat.

EURONAV
Het veelbesproken Belgische Euronav (olietankers) verlaagde eind augustus dan toch het dividend. Euronav zal een interim dividend van $0,55 bruto uitkeren, tegen $0,62 in het voorliggende jaar. Daardoor blijft het geschatte dividendrendement extreem hoog met bruto ruim 15%, mede vanwege de weggezakte beurskoers. In het E-magazine van augustus besteedde ik nog aandacht aan het thema hoog dividend. Een hoog rendement is vaak een duidelijk waarschuwingssignaal.

WPP
Het Britse reclamebedrijf verhoogt het interim dividend naar 19,55 pence, ruim 20% meer dan vorig jaar. WPP, dat op 1320 pence getipt werd in het Dividend E-magazine van december 2014, biedt nu een dividendrendement van 3% bij een huidige koers van 1790 pence.


DIVIDENDPORTEFEUILLE

De voorbije weken waren er geen dividendverhogingen voor aandelen uit de dividendportefeuille. Dat is op zich niet vreemd want in 2016 verhoogden reeds 27 van de 40 aandelen hun dividend. Daar zal later deze maand zo goed als zeker in ieder geval nog Microsoft, dat het dividend jaarlijks halverwege september verhoogt, nog bijkomen.

Wel waren er dividendverhogingen voor twee aandelen die lange tijd deel uitmaakten van de dividendportefeuille: Dover en Altria (zie hieronder).

In juli en augustus waren er voor de dividendportefeuille eerder al dividendverhogingen voor onder meer General Mills en Walgreens Boots Alliance, LVMH, Diageo en Simon Property Group.


VERENIGDE STATEN

ILLINOIS TOOL WORKS
Dividend Aristocrat Illinois Tool Works verhoogt het dividend met ruim 18%.

Voor de industrial is het alweer het 45ste opeenvolgende jaar dat het dividend wordt verhoogd. Het kwartaaldividend wordt verhoogd naar $0,65 per aandeel, goed voor een geschat dividendrendement van 2,2%.

DOVER
Dividendaristocraat Dover, die eind vorig jaar werd verkocht voor de dividendportefeuille, verhoogt zijn dividend met 4,8%. Het is voor Dover alweer het 61ste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Na twee slechte beursjaren wint Dover in lijn met de uitblinkende sector Industrials dit jaar zo’n 16%, wat een geschat dividendrendement van 2,4% oplevert.

KRAFT HEINZ
Fusiebedrijf Kraft Heinz verhoogt het dividend met 4,3% tot $0,60 per aandeel. Dat geeft een geschat dividendrendement van 2,7%. Het aandeel Kraft Heinz, dat in Warren Buffett één van zijn grootaandeelhouders kent, bereikte deze maand een nieuwe hoogste koers ooit op ruim $90, goed voor een beurswaarde van $109 mrd.

ALTRIA
De producent van Marlboro voor de Amerikaanse markt verhoogt het dividend opnieuw, dit keer met 8%. Het is voor Altria, dat grootaandeelhouder is in SABMiller (beide aandelen maakten deel uit van de dividendportefeuille), alweer het 47ste jaar op rij dat het dividend wordt verhoogd. Altria biedt nu een dividendrendement van 3,7%.

CAMPBELL SOUP
De producent van levensmiddelen verhoogt het dividend met 12% tot $0,35 per kwartaal. Het is voor Campbell de eerste dividendverhoging sinds 2013. Bij een koers van ruim $57 is het geschatte dividendrendement nu 2,2%. Het aandeel blijft dit jaar achter bij de meeste sectorgenoten en noteert ruim $10 onder de hoogste jaarkoers.

VERIZON COMMUNICATIONS
Verizon verhoogt het dividend met iets meer dan 2% tot $0,5775 per kwartaal. Het is voor de telecomaanbieder het tiende opeenvolgende jaar op rij dat de uitkering wordt opgeschroefd. Verizon, één van de grootste dividendbetalers in de VS met ruim $9 mrd op jaarbasis, biedt nu een geschat dividendrendement van 4,4%.

G&K SERVICES
Last but not least is er opnieuw een dividendverhoging voor het vorig jaar september getipte G&K Services, dat vorige maand een overnamebod ontving van grotere concurrent (en Dividend Aristocrat) Cintas. De producent van bedrijfsuniformen verhoogt het dividend met 5,4% tot $0,39 per kwartaal. Het aandeel G&K liep na het bod van Cintas 18% op tot een hoogste koers ooit van ruim $96.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!