Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 6 sep 2016 15:32

Prijsdalingen zetten winst OCI sterk onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

OCI, producent van kunstmest, methanol en andere op aardgas gebaseerde producten, kijkt terug op een uitermate zwak eerste halfjaar. De eigen productie liet met een stijging van 24,2% een sterk herstel zien vergeleken met de lage niveaus in dezelfde periode van vorig jaar, toen het bedrijf met productieproblemen kampte. Maar de hogere volumes werden volledig tenietgedaan door een stevige daling van kunstmest- en methanolprijzen. Hierdoor kwam de omzet 14,6% lager uit op $982 mln. Hoewel de daling van de aardgasprijzen enige compensatie bood voor de lagere verkoopprijzen, liep het ebitda met 25,8% terug naar $291,5 mln. Het bedrijf kon voor per saldo $173,3 mln aan eenmalige baten bijschrijven, waaronder de vergoeding voor het afketsen van de fusie met CF Industries. Exclusief eenmalige posten kwam de nettowinst uit voortgezette activiteiten uit op $45,1 mln, tegen $130,7 mln in het eerste halfjaar van 2015. De nettoschuld nam slechts met 1,3% af tot $4,3 mrd. Afbouw van de schuldenberg heeft volgend jaar prioriteit en kan ook gepaard gaan met desinvesteringen. De markt zit echter niet mee. Pas vanaf de tweede helft van volgend jaar zullen de vraag-aanbodverhoudingen naar verwachting verbeteren, zodat een duurzaam prijsherstel voorlopig niet aan de orde lijkt. Stijgen de prijzen, dan is het winstpotentieel echter ook aanzienlijk, gezien de geplande capaciteitsuitbreiding van 50% tegen eind 2017. Met een verwachte k/w van 14,3 voor 2017 handhaven wij echter ons verkoopadvies.

Bekijk de detailpagina van OCI

OCI, producent van kunstmest, methanol en andere op aardgas gebaseerde producten, kijkt terug op een uitermate zwak eerste halfjaar. De eigen productie liet met een stijging van 24,2% een sterk herstel zien vergeleken met de lage niveaus in dezelfde periode van vorig jaar, toen het bedrijf met productieproblemen kampte.

Maar de hogere volumes werden volledig tenietgedaan door een stevige daling van kunstmest- en methanolprijzen. Hierdoor kwam de omzet 14,6% lager uit op $982 mln. Hoewel de daling van de aardgasprijzen enige compensatie bood voor de lagere verkoopprijzen, liep het ebitda met 25,8% terug naar $291,5 mln. Het bedrijf kon voor per saldo $173,3 mln aan eenmalige baten bijschrijven, waaronder de vergoeding voor het afketsen van de fusie met CF Industries. Exclusief eenmalige posten kwam de nettowinst uit voortgezette activiteiten uit op $45,1 mln, tegen $130,7 mln in het eerste halfjaar van 2015. De nettoschuld nam slechts met 1,3% af tot $4,3 mrd.

Afbouw van de schuldenberg heeft volgend jaar prioriteit en kan ook gepaard gaan met desinvesteringen. De markt zit echter niet mee. Pas vanaf de tweede helft van volgend jaar zullen de vraag-aanbodverhoudingen naar verwachting verbeteren, zodat een duurzaam prijsherstel voorlopig niet aan de orde lijkt. Stijgen de prijzen, dan is het winstpotentieel echter ook aanzienlijk, gezien de geplande capaciteitsuitbreiding van 50% tegen eind 2017. Met een verwachte k/w van 14,3 voor 2017 handhaven wij echter ons verkoopadvies.

Bekijk de detailpagina van OCI

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ