Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Freek Tewes, 19 jul 2016 14:17

JPMorgan laat zijn klasse zien in tweede kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

JPMorgan Chase blijft ook onder moeilijke marktomstandigheden goed presteren. Vergeleken met de concurrentie springt de bank zowel op inkomstengebied als op uitgavengebied er positief uit. De waardering is bescheiden en het advies luidt 'kopen'.

JPMorgan Chase maakte vorige week donderdag (14 juli) mooie tweedekwartaalcijfers bekend. De inkomsten stegen met 3% op jaarbasis tot $25,2 mrd. De winst per aandeel kwam uit op $1,55 (consensus 1,42) tegen $1,54 een jaar geleden en $1,35 in het eerste kwartaal. JPMorgan deed het op nagenoeg alle fronten goed in het tweede kwartaal. De twee grootste divisies, Consumer Banking en Investment Banking, lieten allebei een sterke groei zien. De inkomsten namen toe en de balans van het bedrijf is sterk. Ook op het gebied van efficiency is het een voorbeeld voor zijn Amerikaanse concurrenten. Mooi kwartaal voor trading Een groot deel van de hogere opbrengsten bij JPMorgan kwam van handel en dan met name in obligaties en valuta. De opbrengst uit 'trading' steeg met 13% op jaarbasis tot $6,5 mrd. De bank profiteerde van de hogere volatiliteit en marktactiviteit rond de Fed-bijeenkomst in juni en rond het referendum over de Brexit. De opbrengst uit de handel in vastrentende waarden steeg zelfs met 35%. In de weken voorafgaand aan de stemming in het Verenigd Koninkrijk namen hedgefondsen en institutionele beleggers grote posities in de Britse pond, met als achterliggende gedachte dat het VK in de EU zou blijven. Ze leenden in valuta's met een laag effectief rendement, zoals de yen, en kochten sterke munten of valuta's waarvan ze verwachtten dat die in waarde zouden gaan stijgen. JPMorgan hield daar hoge commissies aan over. Toen het Brexit-kamp had gewonnen, moesten deze beleggers hun posities weer terugdraaien, wat weer veel commissie opleverde. Door de vlucht van beleggers naar veilige havens kreeg ook de opbrengst uit de obligatiehandel een sterke impuls. Door de Brexit zijn beleggers gaan geloven dat de rente in de VS langer laag zal blijven, wat weer een run op obligatiefondsen van opkomende markten teweegbracht.
Voor het derde kwartaal op rij zag de bank de leningen dubbelcijferig groeien, de beste prestatie sinds begin 2009.
Sterke groei leningen De leningen van JPMorgans consumententak lieten een groei zien van 16% en de deposito’s groeiden met 10%. JPMorgan heeft een van de laagste loan-to-deposit ratio’s van de Amerikaanse banken en is in het tweede kwartaal deze deposito’s actiever gaan managen, met alle succes van dien. Voor het derde kwartaal op rij zag de bank de leningen dubbelcijferig groeien, de beste prestatie sinds begin 2009. De leningen, exclusief reserveringen voor slechte leningen, groeiden tot een recordhoogte van $859 mrd. De totale rente-inkomsten stegen op jaarbasis met 6% tot $11,4 mrd. De consumentenleningen, exclusief credit cards, groeiden met 14% tot $361 mrd. Door de lage rente verwachten wij dat die de komende kwartalen nog verder zullen groeien. Hetzelfde verwachten wij van de opbrengst uit hypotheken in de komende kwartalen. De credit card-activiteiten brachten afgelopen kwartaal 8% meer in het laatje. JPMorgan meldde hogere reserveringen voor credit cards en wij verwachten dat de bank hiermee inspeelt op een grotere klantenbasis en meer uitgaven door klanten in de komende kwartalen. Solide balans Ondanks dat JPMorgan $4,4 mrd terugsluisde aan aandeelhouders in het tweede kwartaal, verbeterde de common equity tier 1 ratio met 20 basispunten tot 11,9%. Dit geeft aan dat de bank over een sterke balans beschikt. JPMorgan zal jaarlijks zo’n $15 mrd aan aandeelhouders blijven teruggeven. De bank heeft voldoende reserves om tegenvallers in de olie- en gassector op te vangen en om zijn credit card-activiteiten op een veilige manier te laten groeien. De kosten zijn goed onder controle. De overhead ratio verbeterde van 58% naar 56% en is een van de laagste in de sector.

Bekijk de detailpagina van JPMorgan Chase

JPMorgan Chase maakte vorige week donderdag (14 juli) mooie tweedekwartaalcijfers bekend. De inkomsten stegen met 3% op jaarbasis tot $25,2 mrd. De winst per aandeel kwam uit op $1,55 (consensus 1,42) tegen $1,54 een jaar geleden en $1,35 in het eerste kwartaal. JPMorgan deed het op nagenoeg alle fronten goed in het tweede kwartaal. De twee grootste divisies, Consumer Banking en Investment Banking, lieten allebei een sterke groei zien. De inkomsten namen toe en de balans van het bedrijf is sterk. Ook op het gebied van efficiency is het een voorbeeld voor zijn Amerikaanse concurrenten.

Mooi kwartaal voor trading
Een groot deel van de hogere opbrengsten bij JPMorgan kwam van handel en dan met name in obligaties en valuta. De opbrengst uit ‘trading’ steeg met 13% op jaarbasis tot $6,5 mrd. De bank profiteerde van de hogere volatiliteit en marktactiviteit rond de Fed-bijeenkomst in juni en rond het referendum over de Brexit. De opbrengst uit de handel in vastrentende waarden steeg zelfs met 35%. In de weken voorafgaand aan de stemming in het Verenigd Koninkrijk namen hedgefondsen en institutionele beleggers grote posities in de Britse pond, met als achterliggende gedachte dat het VK in de EU zou blijven. Ze leenden in valuta’s met een laag effectief rendement, zoals de yen, en kochten sterke munten of valuta’s waarvan ze verwachtten dat die in waarde zouden gaan stijgen. JPMorgan hield daar hoge commissies aan over. Toen het Brexit-kamp had gewonnen, moesten deze beleggers hun posities weer terugdraaien, wat weer veel commissie opleverde. Door de vlucht van beleggers naar veilige havens kreeg ook de opbrengst uit de obligatiehandel een sterke impuls. Door de Brexit zijn beleggers gaan geloven dat de rente in de VS langer laag zal blijven, wat weer een run op obligatiefondsen van opkomende markten teweegbracht.

Voor het derde kwartaal op rij zag de bank de leningen dubbelcijferig groeien, de beste prestatie sinds begin 2009.

Sterke groei leningen
De leningen van JPMorgans consumententak lieten een groei zien van 16% en de deposito’s groeiden met 10%. JPMorgan heeft een van de laagste loan-to-deposit ratio’s van de Amerikaanse banken en is in het tweede kwartaal deze deposito’s actiever gaan managen, met alle succes van dien. Voor het derde kwartaal op rij zag de bank de leningen dubbelcijferig groeien, de beste prestatie sinds begin 2009. De leningen, exclusief reserveringen voor slechte leningen, groeiden tot een recordhoogte van $859 mrd. De totale rente-inkomsten stegen op jaarbasis met 6% tot $11,4 mrd. De consumentenleningen, exclusief credit cards, groeiden met 14% tot $361 mrd. Door de lage rente verwachten wij dat die de komende kwartalen nog verder zullen groeien. Hetzelfde verwachten wij van de opbrengst uit hypotheken in de komende kwartalen. De credit card-activiteiten brachten afgelopen kwartaal 8% meer in het laatje. JPMorgan meldde hogere reserveringen voor credit cards en wij verwachten dat de bank hiermee inspeelt op een grotere klantenbasis en meer uitgaven door klanten in de komende kwartalen.

Solide balans
Ondanks dat JPMorgan $4,4 mrd terugsluisde aan aandeelhouders in het tweede kwartaal, verbeterde de common equity tier 1 ratio met 20 basispunten tot 11,9%. Dit geeft aan dat de bank over een sterke balans beschikt. JPMorgan zal jaarlijks zo’n $15 mrd aan aandeelhouders blijven teruggeven. De bank heeft voldoende reserves om tegenvallers in de olie- en gassector op te vangen en om zijn credit card-activiteiten op een veilige manier te laten groeien. De kosten zijn goed onder controle. De overhead ratio verbeterde van 58% naar 56% en is een van de laagste in de sector.

Bekijk de detailpagina van JPMorgan Chase

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ