Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 10 mei 2016 11:45

Opschudding rond Value8

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van Value8 zigzagt doordat er nogal wat opschudding is ontstaan over het bedrijf. Aanvankelijk beloonden beleggers Value8 de presentatie van goede cijfers met een stevige koerswinst, maar een week later werd alle winst weer tenietgedaan onder groot handelsvolume. Al snel werd duidelijk dat één man daar verantwoordelijk voor was.

Pikant artikel
Value8 is een holdingmaatschappij met een flink aantal zelfstandige bedrijven. Het ene deel is beursgenoteerd en het andere deel niet. Vanwege verwachte groei leek Value8 een rustige belegging.

De koers kelderde na een pikant artikel vorige week van onafhankelijk analist Roel Gooskens op de website van Follow The Money. Hij spreekt daarin zijn zorgen uit over de boekhouding van Value8. Volgens hem zijn de ontwikkelingen bij het bedrijf helemaal niet zo rooskleurig als ceo Peter Paul de Vries doet voorkomen. Gooskens wijst erop dat de  €5,1 mln winst die Value8 over 2015 heeft gemaakt, vooral is ontstaan door maar liefst  €7 mln aan herwaarderingen van deze deelnemingen. Zonder deze herwaarderingen resteert een verlies van  €1,9 mln. Gooskens twijfelt aan de nauwkeurigheid van de herwaarderingen van de zeer illiquide deelnemingen. De voorman van Value8 reageerde direct op de aantijgingen Hij stelt dat het beeld dat Gooskens schetst niet geheel klopt. Desondanks bleef het aandeel verder zakken.

Fora stroomden direct vol met reacties van beleggers. Veel beleggers geloven in de onschuld van Peter Paul de Vries, niet in de laatste plaats omdat hij jarenlang voorman is geweest van de VEB. Maar ook Gooskens heeft een zekere reputatie en daarom nemen beleggers zijn woorden óók heel serieus. Velen zullen Gooskens niet kennen, maar in het verleden heeft hij bij meerdere bedrijven verschillende dubieuze zaken aan het licht gebracht. Onderstaand een greep uit de reacties op fora op het artikel van Gooskens.

“Vooralsnog geloof ik dat ‘fair value’ een goede methode is voor een waardebepaling en dat die door De Vries ook op de juiste manier in de winstbepaling is verwerkt. Die De Vries is deskundig en integer genoeg om geen gekke bokken te schieten.”

“Dat zijn weer die zogenaamde onafhankelijke journalisten/analisten die niets weten van boekhoudregels. De Vries zal wel gek zijn om te rotzooien met cijfers.” 

“PP de Vries blijft ondanks de voorman van de VEB ook niet onschendbaar met zijn Value8, er is altijd een hoger persoon die de zaak uitpluist en terecht. Waar rook is is vuur, afblijven van aandelen Value8.”

“Er is in het verleden wel vaker creatief omgegaan met ‘niet gerealiseerde winsten’, ik heb daar niet zo’n goed gevoel bij.”

Aandeel herstelt
Het aandeel Value8 herstelde gisteren met een koerswinst van 9%. Enkele forumleden hadden dat op zondag al voorspeld vanwege het optreden van Jaap van Duijn, commissaris van Value8, in de media. In een interview laat Van Duijn weten dat Value8 al jaren op dezelfde de boekhouding doet en dat de accountant deze altijd heeft goedgekeurd. Er is volgens hem niets aan de hand.

Op fora trekt men de woorden van Van Duijn in twijfel. Hij heeft namelijk een pakket aandelen Value8 en zou zichzelf in de vingers snijden als hij criticus Gooskens gelijk zou geven. Desondanks steeg het aandeel flink. Twee reacties van forumleden:

“Jaap van Duijn zou zijn geloofwaardigheid niet te grabbel gooien en had een geruststellend verhaal in Business Class. Zij rapporteren gewoon volgens de regels dus is er helemaal niets aan de hand. Storm in een glas water. Over bepaalde waarderingen zal altijd discussie ontstaan, maar dat geldt voor talloze beursfondsen met dochter bv’s of start-ups onder hun paraplu.”

“Aangezien Van Duijn zelf 13.545 aandelen Value8 long zit en ook voor 20 duizend euro per jaar op de loonlijst van Value8 staat, zou je weinig anders verwacht hebben.”

Op de koffie
Ceo Peter Paul de Vries heeft Gooskens uitgenodigd om onder het genot van een kop koffie de boel eens te bespreken. Het zal beleggers benieuwen of Gooskens interesse heeft om tot een gesprek te komen. Op fora vindt men in elk geval dat hij op de uitnodiging moet ingaan. “Een beetje analist pakt deze handschoen direct op! Kou uit de lucht!”, aldus een forumlid. Maar Gooskens zelf lijkt er vooralsnog weinig trek in te hebben. “Ik weet niet of ik daar zin in heb”, zegt Gooskens in het FD. “Misschien staan hun boekhoudregels deze rapportage wel toe, maar het geeft in ieder geval een vertekend beeld.”

Value8 zal deze week een schriftelijke reactie geven op het artikel van Gooskens. Daarnaast is er op 18 mei een bijeenkomst voor beleggers om verdere duidelijkheid te verschaffen.

Lees ook: Snurer blikt vooruit: dividend, maar dan anders

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!