Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 24 feb 2016 14:34

Goede week voor veilige staatsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Ondanks de sterke herstelbeweging op de aandelenmarkten, hebben veilig geachte staatsleningen een goede week achter de rug. Dat kwam vooral doordat de olieprijzen later in de week terugvielen en doordat er een aantal tegenvallende economische berichten naar buiten kwam. Zo liet de Conference Board weten dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari is gedaald naar 92,2, tegen 97,8 in januari; analisten hadden een kleine teruggang verwacht, naar 97,3. Ook de Amerikaanse industrie blijft moeizaam draaien. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam volgens voorlopige cijfers van Markit in februari uit op 51,0, vergeleken met 52,4 in januari. Economen hadden in doorsnee een stand van 52,5 voorzien. Het cijfer wijst er overigens op dat de Amerikaanse industrie nog steeds groeit, al is het in een lager tempo.

Eerder waren er juist nog meevallende cijfers over de industriële productie en detailhandelsverkopen in januari naar buiten gekomen. Vooral het feit dat de winkelverkopen in de Verenigde Staten de afgelopen maand met 0,2% zijn toegenomen vergeleken met december, is een opsteker. Ten opzichte van een jaar geleden betekent dat een plus van 3,4%, wat niet bepaald duidt op een recessie. Beleggers blijven echter bezorgd over de wereldeconomie en de lage inflatie, wat veilige staatsleningen in de kaart speelt.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde de afgelopen week van 1,82 naar 1,69% op woensdag. Ook de Duitse Bunds waren weer in trek: de ‘yield’ op Duitse tienjaars staatsobligaties liep op weekbasis met circa 10 basispunten terug, naar 0,17%. De periferie in de eurozone lag er eveneens goed bij. De Italiaanse tienjaarsrente daalde van 1,60 naar 1,52% en de Spaanse van 1,74 naar 1,62%. Beleggers lopen hier ook duidelijk vooruit op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank in maart. De dreiging van een ‘Brexit’ drukte het Britse pond, maar had per saldo weinig effect op de Britse tienjaarsrente: die daalde op weekbasis van 1,48 naar 1,37%. Niettemin waarschuwde Moody’s dat de economische kosten van een Brits vertrek uit de Europese Unie de economische voordelen tenietdoen en dat de huidige kredietrating van het Verenigd Koninkrijk daardoor gevaar loopt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!