Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Opinie Vincent Juvyns, 20 feb 2016 11:39

Beurs & Economie: Het Jaar van de Aap

0 0 Leestijd ongeveer

Begin februari is het Chinese nieuwe jaar officieel begonnen, maar voor beleggers lijkt het erop dat het Jaar van de Aap al is gestart in januari, gezien de marktturbulentie vanwege de hernieuwde bezorgdheid over de Chinese economie. Met de publicatie van een inkoopmanagersindex voor de industrie, die achterbleef bij de verwachtingen, een verdere verzwakking van de yuan ten opzichte van de dollar en een daling met 18% voor de CSI300 Index, heeft China zijn stempel gedrukt op de eerste weken van 2016 voor de wereldwijde beurzen. Beleggers maken zich zorgen over het lagere groeipotentieel, de explosie van de kredietverlening aan de particuliere sector en de mogelijke devaluatie van de yuan.

Systeemproblemen
Moeten we nu vrezen dat China op weg is naar een harde landing voor zijn economie, die in zijn kielzog de wereldeconomie mee zou sleuren? De problemen voor de tweede economie ter wereld zijn per definitie systeemproblemen, maar wij denken dat het vermogen van de Chinese overheid om de problemen aan te pakken, door de markten wordt onderschat. Zelfs als de economie vertraagt, kunnen de Chinese autoriteiten nog steeds de transitie waarborgen naar een economie gericht op diensten (die nu 51% van het bbp uitmaken, versus 40% in 2000) en op consumptie, zoals blijkt uit de met meer dan 10% gegroeide detailhandel. China beschikt qua begroting en in monetair opzicht nog steeds over ruim voldoende speelruimte om de economie te ondersteunen.

Een deel van deze ruimte is de afgelopen maanden al gebruikt. Tijdens de uitwerking van het dertiende vijfjarenplan, in september, heeft de Chinese regering de uitvoering goedgekeurd van een aantal infrastructurele projecten met een totaalbedrag van $270 mrd. Meer recent zijn specifieke maatregelen genomen om de vastgoedmarkt te ondersteunen, zoals het verlagen van het verplichte aandeel eigen geld bij aankoop van een huis van 30 naar 20%. Dat heeft ervoor gezorgd dat de huizenprijzen zijn opgeveerd. Bovendien heeft de Chinese centrale bank de vereiste reserveratio’s voor banken verlaagd van 19 naar 17,5%, waardoor de banken in China voor $450 mrd aan extra krediet konden verstrekken. Tot slot koos China in december voor een handelsgewogen wisselkoersstelsel – gebaseerd op het gewicht van China’s handelspartners – nadat het land in augustus de zachte koppeling van de Chinese munt aan de dollar al had versoepeld, waarmee de markten nieuw bewijs kregen voor de Chinese wil om op te schuiven naar een flexibel wisselkoerssysteem. Het niveau van de yuan moet daarom niet meer alleen ten opzichte van de dollar worden beoordeeld, en dat geeft een andere kijk op de wat ons betreft onterechte vrees voor deflatie in China. Want terwijl de Chinese munt onlangs het laagste niveau ten opzichte van de dollar bereikte sinds 2011, staat de yuan versus de euro op een hoger niveau dan het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Nu de yuan de status van reservevaluta heeft verkregen, na het besluit in november 2015 van het Internationaal Monetair Fonds om de munt op te nemen in het mandje van valuta’s voor de ‘special drawing rights’, zou de munt bovendien geleidelijk sterker aanwezig moeten raken in de reserves van centrale banken en staatsinvesteringsfondsen.

Opmars in het monetaire systeem
Deze ontwikkeling wordt verder versterkt doordat het gewicht van Chinese activa in de aandelen- en obligatie-indices langzaam toeneemt. Zo werd afgelopen oktober een overeenkomst bereikt tussen de aanbieder van de MSCI-indices en de Chinese autoriteiten over het opnemen van Chinese ADR’s (aandelen van niet-Amerikaanse bedrijven die op de Amerikaanse beurs verhandeld kunnen worden) in de MSCI-index voor opkomende markten. Het Chinese gewicht in deze index zal hierdoor stijgen van 23,6% in oktober 2015 tot 27,8% per mei dit jaar. Dit alles maakt een sterke devaluatie van de Chinese munt in 2016 onwaarschijnlijk. En hoewel China nog steeds voor veel uitdagingen staat vanwege de overgang naar een economie gericht op diensten en consumptie, zal de Chinese opmars in het monetaire systeem en in de aandelen- en obligatie-indices normaliter blijven doorgaan. Beleggers moeten in hun assetallocatie goed rekening houden met deze nieuwe realiteit en Chinese activa – aandelen, obligaties en valuta – een plek in de portefeuille geven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!