Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Hendrik Jan Davids, 16 feb 2016 12:54

AEX bereikt het breekpunt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het technische beeld van de AEX-index kreeg bij ons het voordeel van de twijfel, zolang het steunniveau rond 405 stand zou weten te houden. Dat laatste is nu niet meer het geval na een scherpe beweging onder dit belangrijke grafiektechnische ijkpunt. In de weekgrafiek start daarmee formeel een nieuwe dalende trend met als definitie een opeenvolging van lagere toppen en bodems. Andere onderdelen van het technische beeld bevestigen de nieuwe dalende trend, zoals de neerwaartse richting van het 40-weeks gemiddelde en de negatieve positie van de MACD-indicator. Voor de komende maanden levert dat een somber beeld op voor de Nederlandse beursgraadmeter. Een verdere daling op termijn naar 350 behoort daarbij zeker tot de mogelijkheden. Tussentijdse herstelbewegingen boven het 405-niveau maken het negatieve technische beeld helaas niet ongedaan. Daarvoor is het nodig dat de AEX uitstijgt boven 450. De gemiddeldelijn en de bovenkant van het dalende trendkanaal bundelen daar hun krachten.

Elders in de wereld is het niet veel beter. Zeker niet in Japan. Daar laat de Nikkei-index een technisch beeld zien dat vergelijkbaar is met dat van de AEX. Het belangrijke ijkpunt daar was het steunniveau rond 17.000. Het belang van de neerwaartse doorbraak van dit niveau wordt kracht bijgezet door de bovengemiddelde omzetten tijdens de beursdaling. Hogere omzetten bij een beursdaling duiden op een grotere betrokkenheid van verkopers. In de komende maanden hoeft daarom weinig ondersteuning te worden verwacht van de Japanse aandelenbeurs. De nieuwe dalende trend zal niet in een rechte lijn op zoek gaan naar het koersdoel rond 14.000. Herstelbewegingen horen erbij maar deze zullen weerstand ondervinden van het oude steunniveau, dat nu dienst doet als weerstand rond 17.000. <

 

aex

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!