Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 27 jan 2016 14:42

Bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

De ontspanning op de beurzen was ook zichtbaar in de markt voor bedrijfsobligaties. Het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (een belangrijke benchmark voor solide ‘investment grade’ bedrijfsobligaties in de eurozone) steeg vorige week in eerste instantie van 1,85% naar 1,90%, maar dook daarna weer wat omlaag naar 1,88% op vrijdag. Koersen en rente bewegen tegengesteld; een lagere rente correspondeert dus met een hogere koers. Na enkele turbulente weken nam de risicobereidheid bij beleggers weer toe dankzij sussende woorden van Mario Draghi. Eind vorig jaar stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB) nog teleur door het uitblijven van meer stimuleringsmaatregelen, maar dit keer hintte hij duidelijk op meer actie bij de volgende beleidsvergadering in maart. Het ligt voor de hand dat de ECB het huidige opkoopprogramma van €60 mrd per maand gaat vergroten met bijvoorbeeld €10 mrd of €20 mrd en nog langer doorgaat met opkopen. Omdat de liquiditeit op de staatsobligatiemarkten door de acties van de ECB al sterk is gereduceerd, bestaat de kans dat er ook bedrijfsobligaties zullen worden opgekocht. Dit ligt politiek echter gevoelig. Ook wanneer dit niet gebeurt, zullen bedrijfsobligaties echter profiteren vanwege de verdere intensivering van de zoektocht naar rendement. Zeker wanneer ook de Federal Reserve nog eens benadrukt geen haast te hebben met het verhogen van de rente en de olieprijzen stabiliseren, kan het sentiment weer snel keren. Vergeleken met de slachting op de aandelenmarkten valt de schade voor bedrijfsleningen overigens nog best mee. Zo staat het investment-gradesegment in Europa tot dusver dit jaar op een licht negatief totaalrendement van 0,4%, waarbij de daling van de onderliggende Duitse staatsrente tegenwicht biedt aan de gestegen risico-opslagen. High yield staat op een verlies van circa 3% en biedt nu een aardige ‘yield’ van ruim 6%. De blootstelling van het Europese bedrijfsleven aan opkomende landen is een zorg bij beleggers, maar vooralsnog is van de zo gevreesde harde landing in China geen sprake. Het percentage wanbetalingen in Europa is de laatste tijd weliswaar gestegen naar 3,36%, maar blijft laag en zal volgens Moody’s dit jaar weer dalen naar 2,89%. In de VS stijgt het percentage juist van 3,17% naar 4,4%. Vooral de energie- en grondstoffensector hebben het lastig.

De ontspanning op de beurzen was ook zichtbaar in de markt voor bedrijfsobligaties. Het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (een belangrijke benchmark voor solide ‘investment grade’ bedrijfsobligaties in de eurozone) steeg vorige week in eerste instantie van 1,85% naar 1,90%, maar dook daarna weer wat omlaag naar 1,88% op vrijdag. Koersen en rente bewegen tegengesteld; een lagere rente correspondeert dus met een hogere koers. Na enkele turbulente weken nam de risicobereidheid bij beleggers weer toe dankzij sussende woorden van Mario Draghi. Eind vorig jaar stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB) nog teleur door het uitblijven van meer stimuleringsmaatregelen, maar dit keer hintte hij duidelijk op meer actie bij de volgende beleidsvergadering in maart.

Het ligt voor de hand dat de ECB het huidige opkoopprogramma van €60 mrd per maand gaat vergroten met bijvoorbeeld €10 mrd of €20 mrd en nog langer doorgaat met opkopen. Omdat de liquiditeit op de staatsobligatiemarkten door de acties van de ECB al sterk is gereduceerd, bestaat de kans dat er ook bedrijfsobligaties zullen worden opgekocht. Dit ligt politiek echter gevoelig. Ook wanneer dit niet gebeurt, zullen bedrijfsobligaties echter profiteren vanwege de verdere intensivering van de zoektocht naar rendement. Zeker wanneer ook de Federal Reserve nog eens benadrukt geen haast te hebben met het verhogen van de rente en de olieprijzen stabiliseren, kan het sentiment weer snel keren.

Vergeleken met de slachting op de aandelenmarkten valt de schade voor bedrijfsleningen overigens nog best mee. Zo staat het investment-gradesegment in Europa tot dusver dit jaar op een licht negatief totaalrendement van 0,4%, waarbij de daling van de onderliggende Duitse staatsrente tegenwicht biedt aan de gestegen risico-opslagen. High yield staat op een verlies van circa 3% en biedt nu een aardige ‘yield’ van ruim 6%. De blootstelling van het Europese bedrijfsleven aan opkomende landen is een zorg bij beleggers, maar vooralsnog is van de zo gevreesde harde landing in China geen sprake. Het percentage wanbetalingen in Europa is de laatste tijd weliswaar gestegen naar 3,36%, maar blijft laag en zal volgens Moody’s dit jaar weer dalen naar 2,89%. In de VS stijgt het percentage juist van 3,17% naar 4,4%. Vooral de energie- en grondstoffensector hebben het lastig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ