Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 26 jan 2016 15:14

Aandeel Arcadis onderuit na winstwaarschuwing

0 0 Leestijd ongeveer

Arcadis stelt weer teleur en moet op de belangrijkste afzetmarkten alle zeilen bijzetten om niet verder achterop te raken bij de financiële doelen. Ondanks de bescheiden k/w (7,6) brengen we het advies in afwachting van betere groeicijfers terug naar ‘houden’.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis waarschuwt dat de operationele winstgroei over het afgelopen jaar is blijven steken op circa 10%, waar eerder nog een toename van 20% werd voorzien. De tegenvaller schrijft het bedrijf toe aan de verslechterde marktomstandigheden in Noord-Amerika en in opkomende landen in het vierde kwartaal, waardoor de omzet en de orderontvangsten lager uitkwamen en er een extra herstructureringslast is genomen van €5 mln. Daarnaast heeft de voorgenomen desinvestering van energieprojecten in Brazilië vertraging opgelopen. In de winstverwachting werd rekening gehouden met een boekwinst van €6 mln. De omzet zal in lijn met de verwachtingen met 30% groeien, maar dat is vooral te danken aan valutaire meewind en de bijdrage van acquisities. Het aandeel ging massaal in de uitverkoop en staat inmiddels ruim een kwart lager dan voor de onheilstijding. Op het eerste gezicht is dat wat overdreven, want gecorrigeerd voor de eenmalige zaken is slechts sprake van een marginale bijstelling van de winstverwachting. Maar Arcadis trakteert beleggers de laatste tijd wel vaker op slecht nieuws. Zo meldde het bedrijf eind vorig jaar dat het betrokken is bij een fraudeonderzoek in Brazilië en vielen de cijfers in het derde kwartaal ook al tegen. Nu naast Brazilië ook de groei van de andere opkomende markten vertraagt en de turnaround in de Verenigde Staten niet van de grond komt, gaat Arcadis bovendien een lastig jaar tegemoet. Een betere markt in Europa (35% van de omzet) kan dit niet compenseren, waardoor de autonome groeidoelstelling van 5% voorlopig bij lange na niet gehaald wordt. Arcadis profiteert nog wel van synergievoordelen. We verlagen onze winsttaxatie voor 2015 naar €1,66 en voor 2016 naar €1,80. Een kleine opsteker is het feit dat Arcadis het werkkapitaal in verhouding tot de omzet heeft weten terug te brengen van 17,4% naar 17,1%, voornamelijk door een herberekening van het werkkapitaal bij de overgenomen bedrijven Hyder and Callison. Dit vergroot de vrije kasstroom en verlaagt de schuldpositie.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis waarschuwt dat de operationele winstgroei over het afgelopen jaar is blijven steken op circa 10%, waar eerder nog een toename van 20% werd voorzien. De tegenvaller schrijft het bedrijf toe aan de verslechterde marktomstandigheden in Noord-Amerika en in opkomende landen in het vierde kwartaal, waardoor de omzet en de orderontvangsten lager uitkwamen en er een extra herstructureringslast is genomen van €5 mln. Daarnaast heeft de voorgenomen desinvestering van energieprojecten in Brazilië vertraging opgelopen. In de winstverwachting werd rekening gehouden met een boekwinst van €6 mln. De omzet zal in lijn met de verwachtingen met 30% groeien, maar dat is vooral te danken aan valutaire meewind en de bijdrage van acquisities.

Het aandeel ging massaal in de uitverkoop en staat inmiddels ruim een kwart lager dan voor de onheilstijding. Op het eerste gezicht is dat wat overdreven, want gecorrigeerd voor de eenmalige zaken is slechts sprake van een marginale bijstelling van de winstverwachting. Maar Arcadis trakteert beleggers de laatste tijd wel vaker op slecht nieuws. Zo meldde het bedrijf eind vorig jaar dat het betrokken is bij een fraudeonderzoek in Brazilië en vielen de cijfers in het derde kwartaal ook al tegen. Nu naast Brazilië ook de groei van de andere opkomende markten vertraagt en de turnaround in de Verenigde Staten niet van de grond komt, gaat Arcadis bovendien een lastig jaar tegemoet. Een betere markt in Europa (35% van de omzet) kan dit niet compenseren, waardoor de autonome groeidoelstelling van 5% voorlopig bij lange na niet gehaald wordt. Arcadis profiteert nog wel van synergievoordelen.

We verlagen onze winsttaxatie voor 2015 naar €1,66 en voor 2016 naar €1,80. Een kleine opsteker is het feit dat Arcadis het werkkapitaal in verhouding tot de omzet heeft weten terug te brengen van 17,4% naar 17,1%, voornamelijk door een herberekening van het werkkapitaal bij de overgenomen bedrijven Hyder and Callison. Dit vergroot de vrije kasstroom en verlaagt de schuldpositie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!