Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 20 jan 2016 09:00

5 aandelen voor 30

0 0 Leestijd ongeveer

Met aandelen is het als met kinderen: koop er nooit meer dan je aankunt. Wil je optimaal resultaat behalen, dan zit je snel op 30 aandelen. Het kan ook met minder. Met vijf aandelen kun je al een mooi gespreide portefeuille samenstellen. Als je voor het eerst gaat beleggen, dan zit je al snel met vragen als Hoeveel aandelen kan ik kopen voor mijn geld? en Welke aandelen? Wie zich een beetje in de materie verdiept, komt er snel achter dat je een gespreide aandelenportefeuille moet samenstellen. Hoeveel? Maar hoe groot moet het aantal aandelen dat gekozen wordt eigenlijk zijn? Uit onderzoek van Nico van der Sar komt naar voren dat particuliere beleggers gemiddeld 17,7 verschillende aandelen in portefeuille hebben en dat is volgens de hoofddocent Finance aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam te weinig. Met het oog op de toegenomen risico’s van individuele aandelen in de laatste decennia drukt Van der Sar beleggers op het hart om minimaal 50 verschillende aandelen aan te houden. De meeste wetenschappers stellen echter dat je al bij een aantal van 30 verschillende aandelen kunt spreken van een mooi gespreide portefeuille. De oranje lijn in de onderstaande figuur toont dat de voordelen van diversificatie eens je boven de 30 eenheden zit sterk afnemen. Het maakt dan weinig uit of je 30, 50 of 500 verschillende aandelen in bezit hebt. Maar met aandelen is het als met kinderen: koop er nooit meer dan je aankunt. Daarmee wordt bedoeld dat je de wil en tijd moet hebben om ze op te volgen. Anders loop je het risico dat je te lang op aandelen blijft zitten die je eerder had moeten verkopen. En er is nog een tweede belangrijke wijsheid die je als belegger goed voor ogen moet houden: spreid niet meer dan nodig. Wie al zijn eieren in één mandje stopt, stelt zichzelf bloot aan onnodige risico’s, maar wie wacht tot hij/zij voldoende geld heeft om in 1x 30 of 50 verschillende aandelen te kopen, komt nooit zelf aan beleggen toe. Collectieve fondsen mogen dan wel uitkomst bieden voor beleggers met weinig tijd of geld, maar voor beleggers die liever zelf achter de knoppen zitten, zijn de aandelen van investeringsmaatschappijen een waardig alternatief. Net als de vermogensbeheerders van beleggingsfondsen kopen de managers van investeringsmaatschappijen aandelen van beursgenoteerde bedrijven, maar wel met dien verschil dat zij veelal een controlerend belang verwerven of medezeggenschap krijgen. En er zijn nog twee belangrijke verschillen: ten eerste noteren de meeste aandelen van investeringsmaatschappijen onder hun intrinsieke waarde, dat wil zeggen netto-kaspositie en de waarde van hun participaties. En ten tweede: naast die onderwaardering zijn niet alleen de transactiekosten lager dan bij beleggingsfondsen, in de regel betalen zij op de koop toe dividend. Vijf op een rij Met welke vijf aandelen kun je een mooi gespreide portefeuille samenstellen? Onze Duitse collega’s van Börse Online lieten hun oog vallen op BB Biotech, Berkshire Hathaway, CK Hutchinson, Groep Brussel Lambert en Investor AB. BB Biotech: Zoals de naam al laat vermoeden, belegt de Zwitserse investeringsmaatschappij voornamelijk in aandelen van biotechnologiebedrijven. Celgene (US:CELG), Gilead Sciences (US:GILD), Incyte (US:INCY), Ionis Pharma (US: IONS) dat tot voor kort ISYS Pharma heette en Radius Health (US:RDUS) zijn de vijf grootste posities. Berkshire Hathaway: American Expres (US:AMEX), Coca Cola (US:KO), International Business Machines (US:IBM), Wal-Mart (US:WMT) en Wells Fargo & Co (US:WFC) zijn binnen het investeringsvehikel van de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett de top holdings. CK Hutchinson: Li Ka-Shing belegt voornamelijk in bedrijven rondom Hongkong. De vijf grootste van CK Hutchinson zijn CK Infrastructure, CK Properties, (CH:HSE) Husky Energy, Power Assets (HK:6) en TOM Groep (HK:2382). Groep Brussel Lambert: Het aandachtsgebied van de Belgische investeringsmaatschappij situeert zich in de Franstalige gebieden van Europa. Imerys (F:NK), Lafarge-Holcim (CH:LHN), Pernod Ricard (F:RI), SGS Global (L:SES) en Total (F:FP) zijn hier de top holdings. Investor AB: In Zweden heb je twee grote investeringsmaatschappijen. Beide focussen op Scandinavische bedrijven, maar in tegenstelling tot Industrivärden (S:INDUA) is Investor AB wat meer internationaal georiënteerd. ABB (CH:ABBN), Atlas Copco (S:ATCOA), AstraZeneca (GB:AZN), Ericsson LM (S:ERICB) en Skandinaviska Enskilda Banken (S:SEBA) maken samen de vijf grootste posities van Investor AB. Blik op Oranje En hoe zit dat met HAL? De Nederlandse investeringsmaatschappij komt niet in het rijtje voor. Niet omdat ze onderdak biedt aan slechts onderdak vijf beursgenoteerde fondsen, te weten: Boskalis-Westminster (NL:BOKA), GrandVision (NL:GNVN), Safilo (I:SFL), SBM Offshore (NL:SBMO) en Vopak (NL:VPK), maar eerder omwille van het feit dat de aandelen met een koers-winstverhouding van 19,1 in vergelijking met die van de illustere concurrenten stevig aan de prijs zijn.

Met aandelen is het als met kinderen: koop er nooit meer dan je aankunt. Wil je optimaal resultaat behalen, dan zit je snel op 30 aandelen. Het kan ook met minder. Met vijf aandelen kun je al een mooi gespreide portefeuille samenstellen.

Als je voor het eerst gaat beleggen, dan zit je al snel met vragen als Hoeveel aandelen kan ik kopen voor mijn geld? en Welke aandelen? Wie zich een beetje in de materie verdiept, komt er snel achter dat je een gespreide aandelenportefeuille moet samenstellen.

Hoeveel?

Maar hoe groot moet het aantal aandelen dat gekozen wordt eigenlijk zijn? Uit onderzoek van Nico van der Sar komt naar voren dat particuliere beleggers gemiddeld 17,7 verschillende aandelen in portefeuille hebben en dat is volgens de hoofddocent Finance aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam te weinig. Met het oog op de toegenomen risico’s van individuele aandelen in de laatste decennia drukt Van der Sar beleggers op het hart om minimaal 50 verschillende aandelen aan te houden.

De meeste wetenschappers stellen echter dat je al bij een aantal van 30 verschillende aandelen kunt spreken van een mooi gespreide portefeuille. De oranje lijn in de onderstaande figuur toont dat de voordelen van diversificatie eens je boven de 30 eenheden zit sterk afnemen. Het maakt dan weinig uit of je 30, 50 of 500 verschillende aandelen in bezit hebt.

Maar met aandelen is het als met kinderen: koop er nooit meer dan je aankunt. Daarmee wordt bedoeld dat je de wil en tijd moet hebben om ze op te volgen. Anders loop je het risico dat je te lang op aandelen blijft zitten die je eerder had moeten verkopen. En er is nog een tweede belangrijke wijsheid die je als belegger goed voor ogen moet houden: spreid niet meer dan nodig. Wie al zijn eieren in één mandje stopt, stelt zichzelf bloot aan onnodige risico’s, maar wie wacht tot hij/zij voldoende geld heeft om in 1x 30 of 50 verschillende aandelen te kopen, komt nooit zelf aan beleggen toe.

Collectieve fondsen mogen dan wel uitkomst bieden voor beleggers met weinig tijd of geld, maar voor beleggers die liever zelf achter de knoppen zitten, zijn de aandelen van investeringsmaatschappijen een waardig alternatief. Net als de vermogensbeheerders van beleggingsfondsen kopen de managers van investeringsmaatschappijen aandelen van beursgenoteerde bedrijven, maar wel met dien verschil dat zij veelal een controlerend belang verwerven of medezeggenschap krijgen. En er zijn nog twee belangrijke verschillen: ten eerste noteren de meeste aandelen van investeringsmaatschappijen onder hun intrinsieke waarde, dat wil zeggen netto-kaspositie en de waarde van hun participaties. En ten tweede: naast die onderwaardering zijn niet alleen de transactiekosten lager dan bij beleggingsfondsen, in de regel betalen zij op de koop toe dividend.

Vijf op een rij

Met welke vijf aandelen kun je een mooi gespreide portefeuille samenstellen? Onze Duitse collega’s van Börse Online lieten hun oog vallen op BB Biotech, Berkshire Hathaway, CK Hutchinson, Groep Brussel Lambert en Investor AB.

BB Biotech: Zoals de naam al laat vermoeden, belegt de Zwitserse investeringsmaatschappij voornamelijk in aandelen van biotechnologiebedrijven. Celgene (US:CELG), Gilead Sciences (US:GILD), Incyte (US:INCY), Ionis Pharma (US: IONS) dat tot voor kort ISYS Pharma heette en Radius Health (US:RDUS) zijn de vijf grootste posities.

Berkshire Hathaway: American Expres (US:AMEX), Coca Cola (US:KO), International Business Machines (US:IBM), Wal-Mart (US:WMT) en Wells Fargo & Co (US:WFC) zijn binnen het investeringsvehikel van de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett de top holdings.

CK Hutchinson: Li Ka-Shing belegt voornamelijk in bedrijven rondom Hongkong. De vijf grootste van CK Hutchinson zijn CK Infrastructure, CK Properties, (CH:HSE) Husky Energy, Power Assets (HK:6) en TOM Groep (HK:2382).

Groep Brussel Lambert: Het aandachtsgebied van de Belgische investeringsmaatschappij situeert zich in de Franstalige gebieden van Europa. Imerys (F:NK), Lafarge-Holcim (CH:LHN), Pernod Ricard (F:RI), SGS Global (L:SES) en Total (F:FP) zijn hier de top holdings.

Investor AB: In Zweden heb je twee grote investeringsmaatschappijen. Beide focussen op Scandinavische bedrijven, maar in tegenstelling tot Industrivärden (S:INDUA) is Investor AB wat meer internationaal georiënteerd. ABB (CH:ABBN), Atlas Copco (S:ATCOA), AstraZeneca (GB:AZN), Ericsson LM (S:ERICB) en Skandinaviska Enskilda Banken (S:SEBA) maken samen de vijf grootste posities van Investor AB.

Blik op Oranje

En hoe zit dat met HAL? De Nederlandse investeringsmaatschappij komt niet in het rijtje voor. Niet omdat ze onderdak biedt aan slechts onderdak vijf beursgenoteerde fondsen, te weten: Boskalis-Westminster (NL:BOKA), GrandVision (NL:GNVN), Safilo (I:SFL), SBM Offshore (NL:SBMO) en Vopak (NL:VPK), maar eerder omwille van het feit dat de aandelen met een koers-winstverhouding van 19,1 in vergelijking met die van de illustere concurrenten stevig aan de prijs zijn.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ