Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 12 jan 2016 15:57

Ten Cate

0 0 Leestijd ongeveer

Het ziet ernaar uit dat Ten Cate de vruchten gaat plukken van zijn technologische investeringen en zal profiteren van de groei van composieten in de luchtvaart en automobielindustrie. Ook de defensie-omzet kan weer aantrekken. Beleggers met een langetermijnhorizon kunnen daarom overwegen het aandeel aan te houden.

Onder druk van de VEB kwam Ten Cate vervroegd met de (voorlopige) jaarcijfers naar buiten. Daaruit blijkt dat de kunstvezelproducent vorig jaar beter heeft gepresteerd dan verwacht. De omzet is gestegen van €1,04 mrd naar €1,16 mrd. Daarbij is de autonome groei versneld van 4 naar circa 5% en is de ebitda met ruim 15% toegenomen naar circa €97,5 mln; Ten Cate had de markt een ebitda van circa €95 mln in het vooruitzicht gesteld. Ook de autonome omzetgroei overtrof de eigen verwachting van 4%. Dat betekent dat de autonome groei in het vierde kwartaal weer duidelijk is aangetrokken, nadat deze in het derde kwartaal nog was teruggevallen naar 2%. Een knappe prestatie, gezien de sterke vergelijkingsbasis: in het laatste kwartaal van 2014 nam de omzet autonoom met 15% toe. Ook de nettoschuld laat een positieve ontwikkeling zien, met een daling van €216 mln naar circa €193 mln. De ratio nettoschuld/ebitda is daarmee teruggelopen van 2,6 naar 1,98, ruim onder de maximale leverage in de bankconvenanten van 3,5. De voorlopige jaarcijfers onderstrepen dat Ten Cate de opgaande lijn weer te pakken heeft en dat het bod daar geen recht aan doet. Medio 2015 bracht een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners een bod uit van €24,60 per aandeel, vlak voor de bekendmaking van onverwacht goede halfjaarcijfers. Daarom is de animo voor het overnamebod gering. Slechts 60,55% van het geplaatste kapitaal is tijdens de reguliere aanmeldperiode aangemeld. Aandeelhouders kunnen hun stukken nog tot donderdag 14 januari aanmelden. Ondanks de goede jaarresultaten is de kans nog altijd aanwezig dat de drempel van 66,7% om het bod gestand te kunnen doen, alsnog wordt gehaald. De beurs is immers flink gedaald de laatste tijd, waardoor het bod relatief aantrekkelijker is geworden en de kans op een hoger bod is geslonken. Tegelijk is de kans groot dat Ten Cate voorlopig nog op de beurs blijft. Pas bij 95% kan Gilde het bedrijf van de beurs halen en een uitrookprocedure starten. Dat percentage zal waarschijnlijk lang niet worden gehaald, want daarvoor is het bod niet aantrekkelijk genoeg.

Onder druk van de VEB kwam Ten Cate vervroegd met de (voorlopige) jaarcijfers naar buiten. Daaruit blijkt dat de kunstvezelproducent vorig jaar beter heeft gepresteerd dan verwacht. De omzet is gestegen van €1,04 mrd naar €1,16 mrd. Daarbij is de autonome groei versneld van 4 naar circa 5% en is de ebitda met ruim 15% toegenomen naar circa €97,5 mln; Ten Cate had de markt een ebitda van circa €95 mln in het vooruitzicht gesteld. Ook de autonome omzetgroei overtrof de eigen verwachting van 4%. Dat betekent dat de autonome groei in het vierde kwartaal weer duidelijk is aangetrokken, nadat deze in het derde kwartaal nog was teruggevallen naar 2%. Een knappe prestatie, gezien de sterke vergelijkingsbasis: in het laatste kwartaal van 2014 nam de omzet autonoom met 15% toe. Ook de nettoschuld laat een positieve ontwikkeling zien, met een daling van €216 mln naar circa €193 mln. De ratio nettoschuld/ebitda is daarmee teruggelopen van 2,6 naar 1,98, ruim onder de maximale leverage in de bankconvenanten van 3,5.

De voorlopige jaarcijfers onderstrepen dat Ten Cate de opgaande lijn weer te pakken heeft en dat het bod daar geen recht aan doet. Medio 2015 bracht een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners een bod uit van €24,60 per aandeel, vlak voor de bekendmaking van onverwacht goede halfjaarcijfers. Daarom is de animo voor het overnamebod gering. Slechts 60,55% van het geplaatste kapitaal is tijdens de reguliere aanmeldperiode aangemeld. Aandeelhouders kunnen hun stukken nog tot donderdag 14 januari aanmelden.

Ondanks de goede jaarresultaten is de kans nog altijd aanwezig dat de drempel van 66,7% om het bod gestand te kunnen doen, alsnog wordt gehaald. De beurs is immers flink gedaald de laatste tijd, waardoor het bod relatief aantrekkelijker is geworden en de kans op een hoger bod is geslonken. Tegelijk is de kans groot dat Ten Cate voorlopig nog op de beurs blijft. Pas bij 95% kan Gilde het bedrijf van de beurs halen en een uitrookprocedure starten. Dat percentage zal waarschijnlijk lang niet worden gehaald, want daarvoor is het bod niet aantrekkelijk genoeg.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ