Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 28 jul 2014 11:53

Drie winnaars, één pechgeval

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers en analisten over de kwartaalcijfers van Imtech, Wessanen, TomTom en Ballast Nedam.

Het cijferseizoen is inmiddels in volle gang. Komende week staat er weer veel op de agenda wat voor grote koersverschuivingen kan gaan zorgen. Afgelopen week waren er ook drie aandelen die flink naar boven mochten. Deze drie, Imtech, Wessanen en TomTom, waren in het (nabije) verleden niet altijd favoriet onder beleggers. Ballast Nedam was daarentegen weer eens de gebeten hond op het Damrak.

Imtech: short squeeze?

Een enorme koerswinst zonder nieuws. Dat is de conclusie na de enorme stijging die het aandeel Imtech doormaakte van EUR 0,54 naar EUR 0,94. Als je op het dieptepunt instapte en op het hoogtepunt uitstapte zou dat een rendement hebben opgeleverd van 74%. Inmiddels is de koers iets teruggezakt naar EUR 0,80. Maar waarom steeg de koers zo ineens? Er was namelijk geen nieuws te melden. Ook waren er geen analisten die met een advieswijziging voor de nodige beweging zorgden.

Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO verklaarde de koerswinst van het volatiele fonds vorige week door te wijzen op shortcovering, terwijl André van Eerden van Aberfeld Asset Management wees op een door speculanten gedragen koerswinst voor een aandeel dat "verschrikkelijk" op zijn donder heeft gehad.

Er zijn geen analisten te vinden die het aandeel een koopadvies geven. Er staan louter houd- en verkoopadviezen. Ook Beleggers Belangen handhaaft al een tijdje het verkoopadvies.

Imtech heeft in ieder geval de titel ‘Meest besproken aandeel’ overgenomen van Pharming. Op fora is er veel gespeculeer over wat de koersstijging heeft veroorzaakt. Volgens beleggers was er sprake van een short squeeze. Na de enorme daling van de laatste weken kon er bijna niets meer van de koers af. Beleggers geven aan dat partijen die short zaten begonnen te twijfelen aan een verdere daling van het aandeel. Winst nemen door de aandelen terug te kopen is dan ook geen slechte optie. Toen het balletje eenmaal begon te rollen viel iedereen over elkaar heen om de aandelen te kopen. Veel beleggers denken dat de stijging nu wel over is en dat het aandeel weer rustig kan gaan zakken de komende tijd. Enkele ‘believers’ proberen het aandeel nog naar boven te praten, maar het geloof in een verdere koersstijging blijkt er bij de meesten niet meer te zijn.

  • Foto: het door Imtech gesponsorde voetbalstadion van HSV in Hamburg (Gerhard Kemme)

Wessanen: Verkoop ABC?

Een aandeel dat zijn glans verloren leek te hebben, is Wessanen. Na veel teleurstellingen rond het bedrijf lieten beleggers het aandeel de laatste jaren links liggen en noteerde het uiteindelijk net boven de EUR 2,00. Dit jaar gaat het echter voortreffelijk en dat bleek ook uit de beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. De koers mocht hierop flink stijgen met meer dan 11% naar EUR 4,38.

Analisten van Rabobank zijn erg optimistisch over de beter dan verwachte cijfers. Vooral de winstmarge ging zowel bij Branded als bij ABC vooruit. Dat is onder meer te danken aan de flinke stijging van de operationele winst, waar de analisten ook over te spreken zijn. De afname van de autonome groei in Europa is weliswaar slechter dan gedacht, maar Rabobank juicht wel het opschonen van het portfolio aan merken toe, wat de oorzaak is van de groeidaling. De natuurvoedingstak Branded schreef onderliggend wel een groei van 4%. Rabobank hanteert een koopadvies voor Wessanen.

Ook KBC is positief verrast door de sterke operationele winst van Wessanen en zegt onder de indruk te zijn van de ,,focus en vastberadenheid'' van Christophe Barnouin, de nieuwe topman. KBC heeft ook een koopadvies voor het bedrijf staan. Het koersdoel is EUR 4,90.

ING is optimistisch over het segment Branded, maar blijft voorzichtig over het onderdeel ABC. Desondanks voorzien de analisten een kleine winst voor laatstgenoemde Amerikaanse divisie over het hele jaar. Wessanen zou zich zelfs weer op overnamepad kunnen begeven met de door ING geanticipeerde kaspositie van circa 30 miljoen euro.

Het viel beleggers op dat de eerste kwartaalresultaten ook al beter waren dan verwacht. De tweedekwartaalcijfers blijken dat dus wederom te zijn. ‘Het is altijd een verrassing, de cijfers van Wessanen’, schrijft een belegger. ‘Vaak een negatieve verrassing, maar de laatste tijd gaat het een stuk beter dan verwacht’. Beleggers lijken in hun nopjes met de cijfers. Toch zien zij weinig opwaarts koerspotentieel voor het aandeel door de stevige waardering. Zij geven aan dat er een andere ‘trigger’ nodig is voor een verdere koersstijging. Een verkoop van bijvoorbeeld onderdeel ABC zou een mooie opsteker voor de aandelenkoers zijn. Als dat het geval is gaat de koers sowieso boven de EUR 5,00 uitstijgen, aldus forumleden.

Foto: één van de merken van Wessanen (DutchAstrid)

TomTom: Van alle markten thuis

Ook TomTom verraste de markt met veel beter dan verwachte cijfers. Net als Wessanen lijkt TomTom het laatste jaar de weg maar boven te hebben gevonden. TomTom noteert na de bekendmaking van de cijfers op zijn hoogste koers van dit jaar, rond de EUR 6,00. De laatste keer dat de koers deze niveaus bereikte was in september 2013. Het bedrijfsresultaat (ebit) van 10 miljoen euro dat TomTom boekte in het tweede kwartaal, ligt 43 procent boven de gemiddelde verwachting in de markt. Ook de omzet van 252 miljoen euro viel hoger uit dan verwacht. Net als in het eerste kwartaal wist het navigatiebedrijf de inkomsten op jaarbasis te vergroten, terwijl analisten op een afname rekenden. Dat is deels te danken aan een verdere trend richting stabilisatie van de markt voor navigatiekastjes.

Rabobank was nog een stuk optimistischer dan de andere analisten, maar zag zijn prognose nog altijd met 20 procent overtroffen worden, schrijft analist Hans Slob in een commentaar. De groei van de omzet uit sporthorloges toont de kracht aan van de diversificatiestrategie die Tom Tom voert, aldus Slob. Volgens Rabobank wordt investeren in TomTom na de recente 'overgangsjaren' steeds aantrekkelijker. De stabilisatie van de 'oude' markt voor TomTom en de extra opbrengsten uit nieuwe gadgets en de zakelijke dienstverlening van Telematics, zouden tot een stabilisatie of zelfs lichte groei van de omzet kunnen leiden. Rabobank geeft een houdadvies en een koersdoel van 6 euro.

Nomura Securities en Morgan Stanley zijn minder enthousiast en geven een houdadvies, met respectievelijk koersdoelen van EUR  5,30 en EUR 4,70. ABN Amro is wel weer juichend over TomTom met een koopadvies met koersdoel EUR 6,50.

Beleggers zijn al een tijdje erg positief over TomTom. Voorheen opereerde het bedrijf alleen in de verzadigde markt van navigatiekastjes (Foto: Jose). Het aandeel en de verwachtingen waren daarop fors gedaald. Nu TomTom de laatste jaren een omslag maakt en zich juist concentreert op andere markten is het aandeel goedkoop geworden. Forumleden geven aan dat velen het aandeel links lieten liggen door de enorme verliezen die beleggers op het aandeel hebben geleden. Nu blijkt dat TomTom een heel ander bedrijf is geworden wordt het aandeel weer populair. Met Telematics en de sporthorloges zit TomTom in nieuwe (snel) groeiende markten. Forumleden denken dat de koers volgend jaar gemakkelijk terug kan naar de EUR 10,00.
 
Ballast Nedam: Faillissement op komst?

Van al het optimisme naar het grootste pechgevalletje op het Damrak. Ballast Nedam blijft maar dalen en bereikt dieptepunt na dieptepunt. Het gezegde ‘Een vallend mes moet je niet opvangen’ lijkt hier aan de orde. Het ooit zo stabiele aandeel noteert inmiddels op het laagste niveau ooit van EUR 3,90.

Ballast Nedam heeft flinke schulden en staat er financieel niet sterk voor. Daarom deed het bedrijf een emissie, die afgelopen woensdag 23 juli werd afgerond en die 26 miljoen euro opleverde. Vrijdag 25 juli werd nabeurs bekend dat Ballast Nedam de bedrijven CNG Net, LNG24 en CNG Net Realisatie en Onderhoud voor ongeveer 26,5 miljoen euro aan Bencis Capital Partners heeft verkocht. Het bedrijf kan het geld goed gebruiken.

Enkele forumleden willen wel een gokje wagen met Ballast Nedam en kopen de aandelen, in de hoop dat de koers op korte termijn een herstel laat zien. Voor een langetermijninvestering is het sowieso veel te vroeg. Veruit de meeste beleggers branden hun vingers niet aan het aandeel. Het woord faillissement is al veel gevallen op fora, want veel beleggers verwachten dat het bedrijf zijn schulden niet meer te boven komt. De winstmarges zijn erg klein bij opdrachten. De kans op meerdere tegenvallers op projecten is erg groot. Elke klap kan de doodsteek zijn. Beleggers zeggen dat het aandeel erg goedkoop lijkt, maar dat de risico`s niet te overzien zijn.

Analisten hebben nog niet gereageerd op de laatste ontwikkelingen. Tot dusver staan er alleen maar verkoopadviezen uit voor het aandeel. Ook Beleggers Belangen houdt vast aan het verkoopadvies. Daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Het is te hopen dat het bedrijf blijft bestaan.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.