Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 13 mei 2014 11:08

Argumenten tegen vastgoedaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Vastgoedaandelen hebben de weg naar boven gevonden. Toch wegen de argumenten om je als belegger verre te houden van vastgoed zwaarder.

Geruisloos maar toch ook wel weer opvallend is het koersherstel te noemen van de verschillende vastgoedfondsen. Ongetwijfeld heeft dat van doen met het wat onrustige beursklimaat en de historisch lage marktrente. Veel meer ruimte naar boven toe lijkt er niet. Corio, Wereldhave, Eurocommercial Properties, Unibail-Rodamco, VastNed Retail en in mindere mate kantorenfonds Nieuwe Steen Investments kunnen terugkijken op enkele fraaie beursweken. Beleggers zien redelijk solide bedrijfsprestaties, betere balansen en dividendrendementen die rond de 5-6% liggen. Bijzonder aantrekkelijk natuurlijk vergeleken met vastrentende waarden en de spaarrekening. Door de gestegen aandelenkoersen zijn de dividendrendementen van aandelen ook onder wat druk gekomen waardoor het directe rendement van vastgoed extra gunstig afsteekt. Toch zijn er ook wel wat argumenten te bedenken waarom beleggers nu niet al te veel van hun vermogen in vastgoedfondsen zouden moeten stoppen.
  • Opkomst e-commerce
Retailbeleggers hebben zware concurrentie te duchten van e-commerce. Een fonds als Unibail-Rodamco werkt er hard aan de meest succesvolle en nieuwe voor de consument interessante winkelketens in zijn centra te krijgen. De omloopsnelheid is daardoor hoog. Unibail-Rodamco lijkt de absolute winnaar onder de vastgoedfondsen wat betreft het verweer tegen e-commerce en is dan ook het enige fonds dat een beurskoers heeft die boven de boekwaarde van het vastgoed ligt. Dat neemt niet weg dat e-commerce voor alle winkelcentra een bedreiging vormt.
  • Verdwijnen disagio
Corio, Eurocommercial, VastNed en Wereldhave kennen geen agio maar de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde is de laatste tijd bij allen een stuk afgenomen. Bij Corio is een disagio van 15% zelfs vrijwel helemaal weggewerkt. Het fonds ging eind april ex-dividend, wat ruimschoots is ingehaald. Bij Eurocommerce is een disagio van 12% teruggebracht tot slechts 3%. VastNed kent nog wel altijd een disagio van 17%. Het aandeel is echter in korte tijd gestegen van €34 naar €38. VastNed gaat op 19 mei ex-dividend (€1,63). Wereldhave beweegt de laatste weken wat vlak, maar de koers heeft wel het dividend van €3,30 volledig ingelopen. Wereldhave wordt nipt onder de intrinsieke waarde verhandeld. Qua koerspotentieel lijkt er weinig ruimte meer naar boven. Alleen nieuwe interessante aankopen kunnen het rendement een flinke impuls geven, maar die objecten zijn schaars.
  • Weinig innovatief
Vastgoed mag het dan goed gedaan hebben de laatste tijd, dat geldt wel voor meer aandelen en dan vaak ook voor bedrijven die met een sterk innovatief vermogen de winsten weten op te krikken. Ook overnames zijn weer meer aan de orde waardoor bedrijven via synergievoordelen de resultaten en daarmee ook de dividenden omhoog kunnen krijgen. Beleggers hebben daar waardering voor en zetten de koersen van bepaalde bedrijven flink hoger. Kortom: geen katalysatoren De vastgoedsector mist dergelijke katalysatoren en is eigenlijk vooral uit spreidingsoogpunt het overwegen waard. En dat de koersen van vastgoedfondsen kunnen dalen is de afgelopen jaren ook wel duidelijk geworden. Wereldhave werd ook besproken in de editie van 9 mei j.l. van Beleggers Belangen. Bekijk de analyse (alleen toegankelijk voor abonnees). 

Geruisloos maar toch ook wel weer opvallend is het koersherstel te noemen van de verschillende vastgoedfondsen. Ongetwijfeld heeft dat van doen met het wat onrustige beursklimaat en de historisch lage marktrente. Veel meer ruimte naar boven toe lijkt er niet.

Corio, Wereldhave, Eurocommercial Properties, Unibail-Rodamco, VastNed Retail en in mindere mate kantorenfonds Nieuwe Steen Investments kunnen terugkijken op enkele fraaie beursweken. Beleggers zien redelijk solide bedrijfsprestaties, betere balansen en dividendrendementen die rond de 5-6% liggen. Bijzonder aantrekkelijk natuurlijk vergeleken met vastrentende waarden en de spaarrekening.

Door de gestegen aandelenkoersen zijn de dividendrendementen van aandelen ook onder wat druk gekomen waardoor het directe rendement van vastgoed extra gunstig afsteekt. Toch zijn er ook wel wat argumenten te bedenken waarom beleggers nu niet al te veel van hun vermogen in vastgoedfondsen zouden moeten stoppen.

  • Opkomst e-commerce

Retailbeleggers hebben zware concurrentie te duchten van e-commerce. Een fonds als Unibail-Rodamco werkt er hard aan de meest succesvolle en nieuwe voor de consument interessante winkelketens in zijn centra te krijgen. De omloopsnelheid is daardoor hoog. Unibail-Rodamco lijkt de absolute winnaar onder de vastgoedfondsen wat betreft het verweer tegen e-commerce en is dan ook het enige fonds dat een beurskoers heeft die boven de boekwaarde van het vastgoed ligt. Dat neemt niet weg dat e-commerce voor alle winkelcentra een bedreiging vormt.

  • Verdwijnen disagio

Corio, Eurocommercial, VastNed en Wereldhave kennen geen agio maar de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde is de laatste tijd bij allen een stuk afgenomen.

Bij Corio is een disagio van 15% zelfs vrijwel helemaal weggewerkt. Het fonds ging eind april ex-dividend, wat ruimschoots is ingehaald.

Bij Eurocommerce is een disagio van 12% teruggebracht tot slechts 3%.

VastNed kent nog wel altijd een disagio van 17%. Het aandeel is echter in korte tijd gestegen van €34 naar €38. VastNed gaat op 19 mei ex-dividend (€1,63).

Wereldhave beweegt de laatste weken wat vlak, maar de koers heeft wel het dividend van €3,30 volledig ingelopen. Wereldhave wordt nipt onder de intrinsieke waarde verhandeld.

Qua koerspotentieel lijkt er weinig ruimte meer naar boven. Alleen nieuwe interessante aankopen kunnen het rendement een flinke impuls geven, maar die objecten zijn schaars.

  • Weinig innovatief

Vastgoed mag het dan goed gedaan hebben de laatste tijd, dat geldt wel voor meer aandelen en dan vaak ook voor bedrijven die met een sterk innovatief vermogen de winsten weten op te krikken. Ook overnames zijn weer meer aan de orde waardoor bedrijven via synergievoordelen de resultaten en daarmee ook de dividenden omhoog kunnen krijgen. Beleggers hebben daar waardering voor en zetten de koersen van bepaalde bedrijven flink hoger.

Kortom: geen katalysatoren

De vastgoedsector mist dergelijke katalysatoren en is eigenlijk vooral uit spreidingsoogpunt het overwegen waard. En dat de koersen van vastgoedfondsen kunnen dalen is de afgelopen jaren ook wel duidelijk geworden.
Wereldhave werd ook besproken in de editie van 9 mei j.l. van Beleggers Belangen. Bekijk de analyse (alleen toegankelijk voor abonnees). 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.