Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Vincent van Roon, 24 mrt 2014 12:19

‘Mooie resultaten en perfect dividendrendement’

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten zijn optimistisch over de vastgoedmarkt en de koersen van de grote bedrijven in de sector stijgen. Zien beleggers weer brood in vastgoedaandelen?

Sinds het begin van de vastgoedcrisis in 2007, zijn aandelen uit de betreffende sector uit de gratie. De laatste maanden worden de berichten eindelijk weer iets positiever. Dit jaar doen aandelen uit de vastgoedsector het relatief gezien erg goed. Vorige week kwam ING zelfs met een optimistisch rapport naar buiten over de toekomst voor vastgoedaandelen. Prijzen en transactievolumes stijgen door de verbetering van het economisch klimaat, aldus ING. Is het inmiddels weer lucratief om in te stappen in de Nederlandse vastgoedaandelen? 

Corio

Het aandeel Corio beweegt het laatste halfjaar zijwaarts tussen de EUR 30,00 en EUR 35,00. De EUR 30,00 is tevens de bodemkoers van Corio in de laatste jaren. In 2007, toen vastgoed zijn toptijd kende, noteerde het aandeel nog een hoogtepunt van EUR 75,00. De jaarcijfers over 2013 die het bedrijf in februari presenteerde waren volgens verwachting. Het dividend werd wel verlaagd van EUR 2,76 (2012) naar EUR 2,13 (2013) per aandeel. Daarmee is het dividendrendement nog altijd 6,6%. De koerswinstverhouding is 12.

Beleggers kijken licht positief aan tegenover Corio. Op beleggingsfora blijkt dat beleggers niet staan te springen om de aandelen direct op te pikken. Corio zit in een overgangsjaar en forumleden geven aan nog even de kat uit de boom te kijken. Beleggers wachten waarschijnlijk op bedrijfscijfers waaruit moet blijken of de trend weer naar boven is ingezet. Forumleden verwachten voor de rest van het jaar voorlopig een zijwaarts of licht stijgende koers voor het aandeel.

“Lange termijn geloof ik wel in CORIO. Ze zitten ook in overgangsfase. Heb wel eens met investor relations gebeld mbt mogelijkheid interim dividend, antwoord was dat ze daar wel over dachten doch ivm overgang fase nog niet nu.”

“Deze jaarcijfers zijn toch prima, of zie ik dit niet goed?”

“Zo zie ik het ook. Vooral het feit dat de vooruitzichten verbeteren.”

“Dividend 2,13 vind ik wel tegen vallen. Vorig jaar 2,76.”

Goldman Sachs verhoogde onlangs het koersdoel voor Corio, maar houdt wel vast aan het verkoopadvies. ING en Beleggers Belangen geven een koopadvies.

Eurocommercial Properties

Vanaf de zomer van 2011 zit het aandeel in een positieve trend. De koers is inmiddels gestegen van EUR 23 naar 32 euro en lijkt op weg te gaan naar EUR 36,00 wat de hoogste koers is in de laatste vijf jaar. De jaarcijfers over 2013 waren iets beter dan verwacht.

Forumleden zijn vooral tevreden over de uitstekende bezettingsgraad.  De leegstand was tijdens bekendmaking van de bedrijfscijfers kleiner dan 1%. En dat vinden beleggers in deze lastige tijd een puike prestatie. Daarnaast zijn forumleden optimistisch over de toekomst van het bedrijf. Zij zien het huidige dividendrendement van 6% als een van de belangrijkste redenen om aandelen bij te kopen.

“Mooie resultaten en perfect dividendrendement! Ik zeg kopen!”

“Bedrijfsresultaten zijn toch erg goed en wat me verbaast is vooral de goede bezettingsgraad.”

Goldman Sachs is positief over het aandeel en geeft een koopadvies. Ook Beleggers Belangen ziet Europcommercial als favoriet in de sector en geeft een koopadvies.
                                                                                                        
NSI    

Nieuwe Steen Investments is het slechts presterende vastgoed aandeel op de Nederlandse aandelenbeurs. Ooit noteerde het aandeel EUR 24,00 tijdens de hoogtijdagen in 2006. Op dit moment bungelt het aandeel op zijn laagste koers ooit! Vanaf 2011 gaat het aandeel in een rechte lijn naar beneden. Grote partijen lijken afscheid te nemen van hun aandelen. NSI geeft aan haar strategie te willen wijzigen. In de toekomst wil het bedrijf in meer Europese markten beleggen dan alleen in Nederland en België. Ook wil het bedrijf haar belang in de kantorenmarkt verkleinen door meer te beleggen in winkels.

Op beleggingsfora vraagt men zich af waarom de koers zo sterk daalt de laatste tijd. Dat het slecht gaat met het bedrijf is ook onder beleggers bekend, maar de koers gaat wel erg enthousiast naar beneden volgens forumleden. Op beleggingsfora doet het gerucht de ronde dat de koers lager wordt gezet, zodat het bedrijf tegen een prikkie kan worden overgenomen. Tegen een koers van iets boven de EUR 4,00 is de waarde van het bedrijf nog maar EUR 600 miljoen. De koers van het aandeel steeg afgelopen vrijdag in de laatste minuten opvallend sterk. Wellicht heeft het gerucht hiermee te maken. De forumleden die de aandelen in bezit hebben of kopen doen dat dus op basis van overnamegeruchten en niet op basis van de (slechte) bedrijfsresultaten.

“Op naar de 3+ euro, want manipuleren kunnen ze bij NSI als de beste.”

“Daar lijkt het wel op ja. Met een groene beurs toch weer 1% in het rood met Nieuwe Steen. Lijkt erop dat de grote jongens de 4 euro eruit willen tikken.”

“Het gerucht gaat dat Rob Zeeman het vehikel opgericht door zijn pa (voor een deel) weer terug gaat kopen.
Leuk weetje: NSI = Nieuwe Steen Investments = het adres waar het eerste kantoor stond (de Nieuwe Steen in Hoorn).”

“Fam.Zeeman heeft enkele jaren geleden NSI verkocht voor ca. 24,50 euro.
Nu terug kopen voor 4,50 euro lijkt mij een leuke deal.”

ING geeft een houdadvies voor het aandeel. Beleggers Belangen is al een lange tijd negatief over het aandeel en handhaaft het verkoopadvies.

Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco is het best presterende vastgoedfonds in Nederland. Het aandeel is bijna verdubbeld in de laatste vijf jaar tot een koers nu van rond de EUR 188,00. Doordat Unibail-Rodamco puur en alleen belegt in toplocaties heeft het bedrijf relatief gezien weinig last van de vastgoedmalaise. Dat komt zoals gezegd ook tot uitdrukking in de koers.  De bedrijfscijfers over 2013 waren iets beter dan de verwachting van analisten. In 2013 werd een terugkerende winst per aandeel behaald van EUR 10,22, tegen EUR 9,60 een jaar eerder. Voor 2014 voorziet Unibail-Rodamco een groei van de terugkerende winst per aandeel van 5,5% en verwacht men de financieringskosten gemiddeld op een recordlaag niveau te houden.

Forumleden zijn enthousiast over het aandeel. Zij zijn vooral te spreken over de strategie van het bedrijf. Het feit dat het bedrijf belegt in toplocaties is volgens hen een positief gegeven. Toplocaties zullen altijd populair blijven, de prijzen blijven op niveau en daardoor zijn er minder risico`s om te investeren in het bedrijf. Forumleden zien de koers van het aandeel verder oplopen. De trend van de afgelopen jaren wordt dus voortgezet volgens beleggers. Wel wijzen zij op de hoge waardering van het aandeel, wat het stijgingspotentieel wat beperkt. Een koers van EUR 200,00 behoort volgens hen zeker tot de mogelijkheden voor de komende maanden.

Analisten zijn redelijk optimistisch over het aandeel. Goldman Sachs, UBS, ING en Berenberg geven een koopadvies met koersdoelen van gemiddeld boven de EUR 200,00. Beleggers Belangen gaat niet verder dan een houdadvies.

“Een 5 jaars voorspelling van 5 a 7% winstgroei en ze hebben ook vrijwel alleen maar toplocaties in portefeuille. De funding zal de komende jaren heel goedkoop zijn. Alleen de indexatie, vanwege de lage inflatie, zal iets lager uitvallen.”

Vastned Retail

De afgelopen drie jaar was er sprake van een zijwaarts koersverloop van het aandeel Vastned-Retail. Op dit moment noteert het aandeel aan de bovenkant van de range van EUR 29,00 en EUR 36,00. In 2010 stond er nog een koers van EUR 55,00 op de borden. Het winkelvastgoedfonds maakte in januari de nieuwe doelstelling bekend om minimaal 75% in A-locaties te beleggen. Dit om de kwaliteit van de portefeuille te verbeteren. Dat de Spaanse winkelcentra uiteindelijk toch zijn verkocht is alvast een stap in de goede richting.

Forumleden zijn zeer te spreken over de verkoop van de Spaanse winkelcentra. Nu kan het bedrijf zich gaan richten op toplocaties, waardoor het risico ook automatisch wordt verlaagd. Wel vinden forumleden dat de verkoop een stuk minder opbrengt dan verwacht. Zij zijn gematigd optimistisch over het aandeel. Ook zij geven aan dat de koers inmiddels wel aardig vooruit gelopen is op het te verwachten herstel.

“De koers is behoorlijk opgelopen in de afgelopen tijd. Een echte verklaring kan ik niet vinden, en de andere OG-fondsen gaan niet in dezelfde mate mee omhoog. Ik vermoed een grote koper die zich inkoopt. Het risico bestaat dan dat de koers weer daalt als deze koper klaar is, en ik neem aan dat deze niet lang doorgaat met inkopen na een dergelijke stijging van de koers.”

“Positief is dat Vastned zich gaat richten op de betere locaties en de foute eruit gooit. Dit zal ten goede komen van het risico, bedrijfsresultaat en uiteindelijk de koers van het aandeel. Ik koop bij.”

Berenberg is erg positief over het aandeel en geeft een koopadvies met koersdoel EUR 41,00. ABN Amro geeft daarentegen een verkoopadvies. Beleggers Belangen ziet Vastned-Retail als een goede investering en geeft een koopadvies.

FMR LLC heeft onlangs zijn kapitaalbelang en stemrecht in Vastned vergroot. Dat bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). FMR heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 5,05 procent. Dat was bij een eerdere melding nog 3,03 procent voor zowel het kapitaalbelang als het stemrecht, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder.

Wereldhave

Wereldhave is een volatiel aandeel blijkt uit het koersverloop. In de laatste vijf jaar bewoog het aandeel van EUR 50,00 naar EUR 75,00 om vervolgens te dalen naar EUR 40,00 in 2012. Vanaf die tijd is het aandeel weer hersteld tot een koers van inmiddels EUR 60,00. De bedrijfsresultaten over 2013 waren iets boven verwachting. Voor 2014 verwacht het bedrijf een winst per aandeel die in elk geval boven de EUR 3,30 van 2013 ligt.

Het bedrijf streeft naar een bezettingsgraad van ten minste 98% en verhoogt zijn doelstelling van een identieke huurgroei binnen de kernportefeuille naar 140 basispunten boven indexatie, waar eerder werd uitgegaan van 125 basispunten boven indexatie.

Forumleden zijn tevreden over de resultaten van het bedrijf. Wel vinden zij de koerswinstverhouding van 18 vrij hoog, wat veel beleggers doet besluiten niet extra bij te kopen. Kwalitatief vinden beleggers dit bedrijf net als Unibail-Rodamco wel top. Het dividendrendement van ongeveer 5,8% zorgt er voor dat beleggers hun aandelen zeker niet verkopen.

“Wereldhave NL ziet er ook heel goed uit: dividendrendement 5,8%”

“Kwalitatief goed aandeel, hoewel de waardering wel fors is”

“Voor lange termijn koopwaardig, verwacht er qua koersverloop voorlopig niet veel van”

UBS verhoogde onlangs het advies van houden naar kopen met een koersdoel van EUR 62,00. Zij zien dat het aandeel achterblijft bij sectorgenoten. Beleggers Belangen ziet Wereldhave niet als de favoriet in de sector en gaat niet verder dan houden.

Aviva heeft zijn belang in Wereldhave onlangs iets teruggebracht. Dat bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Aviva heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 2,95 procent, zo blijkt uit een melding van 19 maart. Bij een eerdere melding, van 18 maart, was nog sprake van een kapitaalbelang en stemrecht van 3,07 procent, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder. In februari maakte ook Norges Bank bekend zijn kapitaalbelang en stemrecht in Wereldhave te hebben verkleind.

Wat denkt u?

Nu de rust lijkt terug te keren op de vastgoedmarkt kan de sector de komende tijd herstellen. Durft u het aan om weer te investeren in vastgoed? Welke van bovengenoemde aandelen geniet uw voorkeur?
 

Sinds het begin van de vastgoedcrisis in 2007, zijn aandelen uit de betreffende sector uit de gratie. De laatste maanden worden de berichten eindelijk weer iets positiever. Dit jaar doen aandelen uit de vastgoedsector het relatief gezien erg goed. Vorige week kwam ING zelfs met een optimistisch rapport naar buiten over de toekomst voor vastgoedaandelen. Prijzen en transactievolumes stijgen door de verbetering van het economisch klimaat, aldus ING. Is het inmiddels weer lucratief om in te stappen in de Nederlandse vastgoedaandelen? 

Corio

Het aandeel Corio beweegt het laatste halfjaar zijwaarts tussen de EUR 30,00 en EUR 35,00. De EUR 30,00 is tevens de bodemkoers van Corio in de laatste jaren. In 2007, toen vastgoed zijn toptijd kende, noteerde het aandeel nog een hoogtepunt van EUR 75,00. De jaarcijfers over 2013 die het bedrijf in februari presenteerde waren volgens verwachting. Het dividend werd wel verlaagd van EUR 2,76 (2012) naar EUR 2,13 (2013) per aandeel. Daarmee is het dividendrendement nog altijd 6,6%. De koerswinstverhouding is 12.

Beleggers kijken licht positief aan tegenover Corio. Op beleggingsfora blijkt dat beleggers niet staan te springen om de aandelen direct op te pikken. Corio zit in een overgangsjaar en forumleden geven aan nog even de kat uit de boom te kijken. Beleggers wachten waarschijnlijk op bedrijfscijfers waaruit moet blijken of de trend weer naar boven is ingezet. Forumleden verwachten voor de rest van het jaar voorlopig een zijwaarts of licht stijgende koers voor het aandeel.

“Lange termijn geloof ik wel in CORIO. Ze zitten ook in overgangsfase. Heb wel eens met investor relations gebeld mbt mogelijkheid interim dividend, antwoord was dat ze daar wel over dachten doch ivm overgang fase nog niet nu.”

“Deze jaarcijfers zijn toch prima, of zie ik dit niet goed?”

“Zo zie ik het ook. Vooral het feit dat de vooruitzichten verbeteren.”

“Dividend 2,13 vind ik wel tegen vallen. Vorig jaar 2,76.”

Goldman Sachs verhoogde onlangs het koersdoel voor Corio, maar houdt wel vast aan het verkoopadvies. ING en Beleggers Belangen geven een koopadvies.

Eurocommercial Properties

Vanaf de zomer van 2011 zit het aandeel in een positieve trend. De koers is inmiddels gestegen van EUR 23 naar 32 euro en lijkt op weg te gaan naar EUR 36,00 wat de hoogste koers is in de laatste vijf jaar. De jaarcijfers over 2013 waren iets beter dan verwacht.

Forumleden zijn vooral tevreden over de uitstekende bezettingsgraad.  De leegstand was tijdens bekendmaking van de bedrijfscijfers kleiner dan 1%. En dat vinden beleggers in deze lastige tijd een puike prestatie. Daarnaast zijn forumleden optimistisch over de toekomst van het bedrijf. Zij zien het huidige dividendrendement van 6% als een van de belangrijkste redenen om aandelen bij te kopen.

“Mooie resultaten en perfect dividendrendement! Ik zeg kopen!”

“Bedrijfsresultaten zijn toch erg goed en wat me verbaast is vooral de goede bezettingsgraad.”

Goldman Sachs is positief over het aandeel en geeft een koopadvies. Ook Beleggers Belangen ziet Europcommercial als favoriet in de sector en geeft een koopadvies.
                                                                                                        
NSI    

Nieuwe Steen Investments is het slechts presterende vastgoed aandeel op de Nederlandse aandelenbeurs. Ooit noteerde het aandeel EUR 24,00 tijdens de hoogtijdagen in 2006. Op dit moment bungelt het aandeel op zijn laagste koers ooit! Vanaf 2011 gaat het aandeel in een rechte lijn naar beneden. Grote partijen lijken afscheid te nemen van hun aandelen. NSI geeft aan haar strategie te willen wijzigen. In de toekomst wil het bedrijf in meer Europese markten beleggen dan alleen in Nederland en België. Ook wil het bedrijf haar belang in de kantorenmarkt verkleinen door meer te beleggen in winkels.

Op beleggingsfora vraagt men zich af waarom de koers zo sterk daalt de laatste tijd. Dat het slecht gaat met het bedrijf is ook onder beleggers bekend, maar de koers gaat wel erg enthousiast naar beneden volgens forumleden. Op beleggingsfora doet het gerucht de ronde dat de koers lager wordt gezet, zodat het bedrijf tegen een prikkie kan worden overgenomen. Tegen een koers van iets boven de EUR 4,00 is de waarde van het bedrijf nog maar EUR 600 miljoen. De koers van het aandeel steeg afgelopen vrijdag in de laatste minuten opvallend sterk. Wellicht heeft het gerucht hiermee te maken. De forumleden die de aandelen in bezit hebben of kopen doen dat dus op basis van overnamegeruchten en niet op basis van de (slechte) bedrijfsresultaten.

“Op naar de 3+ euro, want manipuleren kunnen ze bij NSI als de beste.”

“Daar lijkt het wel op ja. Met een groene beurs toch weer 1% in het rood met Nieuwe Steen. Lijkt erop dat de grote jongens de 4 euro eruit willen tikken.”

“Het gerucht gaat dat Rob Zeeman het vehikel opgericht door zijn pa (voor een deel) weer terug gaat kopen.
Leuk weetje: NSI = Nieuwe Steen Investments = het adres waar het eerste kantoor stond (de Nieuwe Steen in Hoorn).”

“Fam.Zeeman heeft enkele jaren geleden NSI verkocht voor ca. 24,50 euro.
Nu terug kopen voor 4,50 euro lijkt mij een leuke deal.”

ING geeft een houdadvies voor het aandeel. Beleggers Belangen is al een lange tijd negatief over het aandeel en handhaaft het verkoopadvies.

Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco is het best presterende vastgoedfonds in Nederland. Het aandeel is bijna verdubbeld in de laatste vijf jaar tot een koers nu van rond de EUR 188,00. Doordat Unibail-Rodamco puur en alleen belegt in toplocaties heeft het bedrijf relatief gezien weinig last van de vastgoedmalaise. Dat komt zoals gezegd ook tot uitdrukking in de koers.  De bedrijfscijfers over 2013 waren iets beter dan de verwachting van analisten. In 2013 werd een terugkerende winst per aandeel behaald van EUR 10,22, tegen EUR 9,60 een jaar eerder. Voor 2014 voorziet Unibail-Rodamco een groei van de terugkerende winst per aandeel van 5,5% en verwacht men de financieringskosten gemiddeld op een recordlaag niveau te houden.

Forumleden zijn enthousiast over het aandeel. Zij zijn vooral te spreken over de strategie van het bedrijf. Het feit dat het bedrijf belegt in toplocaties is volgens hen een positief gegeven. Toplocaties zullen altijd populair blijven, de prijzen blijven op niveau en daardoor zijn er minder risico`s om te investeren in het bedrijf. Forumleden zien de koers van het aandeel verder oplopen. De trend van de afgelopen jaren wordt dus voortgezet volgens beleggers. Wel wijzen zij op de hoge waardering van het aandeel, wat het stijgingspotentieel wat beperkt. Een koers van EUR 200,00 behoort volgens hen zeker tot de mogelijkheden voor de komende maanden.

Analisten zijn redelijk optimistisch over het aandeel. Goldman Sachs, UBS, ING en Berenberg geven een koopadvies met koersdoelen van gemiddeld boven de EUR 200,00. Beleggers Belangen gaat niet verder dan een houdadvies.

“Een 5 jaars voorspelling van 5 a 7% winstgroei en ze hebben ook vrijwel alleen maar toplocaties in portefeuille. De funding zal de komende jaren heel goedkoop zijn. Alleen de indexatie, vanwege de lage inflatie, zal iets lager uitvallen.”

Vastned Retail

De afgelopen drie jaar was er sprake van een zijwaarts koersverloop van het aandeel Vastned-Retail. Op dit moment noteert het aandeel aan de bovenkant van de range van EUR 29,00 en EUR 36,00. In 2010 stond er nog een koers van EUR 55,00 op de borden. Het winkelvastgoedfonds maakte in januari de nieuwe doelstelling bekend om minimaal 75% in A-locaties te beleggen. Dit om de kwaliteit van de portefeuille te verbeteren. Dat de Spaanse winkelcentra uiteindelijk toch zijn verkocht is alvast een stap in de goede richting.

Forumleden zijn zeer te spreken over de verkoop van de Spaanse winkelcentra. Nu kan het bedrijf zich gaan richten op toplocaties, waardoor het risico ook automatisch wordt verlaagd. Wel vinden forumleden dat de verkoop een stuk minder opbrengt dan verwacht. Zij zijn gematigd optimistisch over het aandeel. Ook zij geven aan dat de koers inmiddels wel aardig vooruit gelopen is op het te verwachten herstel.

“De koers is behoorlijk opgelopen in de afgelopen tijd. Een echte verklaring kan ik niet vinden, en de andere OG-fondsen gaan niet in dezelfde mate mee omhoog. Ik vermoed een grote koper die zich inkoopt. Het risico bestaat dan dat de koers weer daalt als deze koper klaar is, en ik neem aan dat deze niet lang doorgaat met inkopen na een dergelijke stijging van de koers.”

“Positief is dat Vastned zich gaat richten op de betere locaties en de foute eruit gooit. Dit zal ten goede komen van het risico, bedrijfsresultaat en uiteindelijk de koers van het aandeel. Ik koop bij.”

Berenberg is erg positief over het aandeel en geeft een koopadvies met koersdoel EUR 41,00. ABN Amro geeft daarentegen een verkoopadvies. Beleggers Belangen ziet Vastned-Retail als een goede investering en geeft een koopadvies.

FMR LLC heeft onlangs zijn kapitaalbelang en stemrecht in Vastned vergroot. Dat bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). FMR heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 5,05 procent. Dat was bij een eerdere melding nog 3,03 procent voor zowel het kapitaalbelang als het stemrecht, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder.

Wereldhave

Wereldhave is een volatiel aandeel blijkt uit het koersverloop. In de laatste vijf jaar bewoog het aandeel van EUR 50,00 naar EUR 75,00 om vervolgens te dalen naar EUR 40,00 in 2012. Vanaf die tijd is het aandeel weer hersteld tot een koers van inmiddels EUR 60,00. De bedrijfsresultaten over 2013 waren iets boven verwachting. Voor 2014 verwacht het bedrijf een winst per aandeel die in elk geval boven de EUR 3,30 van 2013 ligt.

Het bedrijf streeft naar een bezettingsgraad van ten minste 98% en verhoogt zijn doelstelling van een identieke huurgroei binnen de kernportefeuille naar 140 basispunten boven indexatie, waar eerder werd uitgegaan van 125 basispunten boven indexatie.

Forumleden zijn tevreden over de resultaten van het bedrijf. Wel vinden zij de koerswinstverhouding van 18 vrij hoog, wat veel beleggers doet besluiten niet extra bij te kopen. Kwalitatief vinden beleggers dit bedrijf net als Unibail-Rodamco wel top. Het dividendrendement van ongeveer 5,8% zorgt er voor dat beleggers hun aandelen zeker niet verkopen.

“Wereldhave NL ziet er ook heel goed uit: dividendrendement 5,8%”

“Kwalitatief goed aandeel, hoewel de waardering wel fors is”

“Voor lange termijn koopwaardig, verwacht er qua koersverloop voorlopig niet veel van”

UBS verhoogde onlangs het advies van houden naar kopen met een koersdoel van EUR 62,00. Zij zien dat het aandeel achterblijft bij sectorgenoten. Beleggers Belangen ziet Wereldhave niet als de favoriet in de sector en gaat niet verder dan houden.

Aviva heeft zijn belang in Wereldhave onlangs iets teruggebracht. Dat bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Aviva heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 2,95 procent, zo blijkt uit een melding van 19 maart. Bij een eerdere melding, van 18 maart, was nog sprake van een kapitaalbelang en stemrecht van 3,07 procent, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder. In februari maakte ook Norges Bank bekend zijn kapitaalbelang en stemrecht in Wereldhave te hebben verkleind.

Wat denkt u?

Nu de rust lijkt terug te keren op de vastgoedmarkt kan de sector de komende tijd herstellen. Durft u het aan om weer te investeren in vastgoed? Welke van bovengenoemde aandelen geniet uw voorkeur?