Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Opinie Ivan Snurer, 16 okt 2013 08:32

Tot 70% korting op diverse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Op de markt is je gulden een daalder waard. Welke aandelen uit de STOXX Europe 600 kun je nog aan de helft van de prijs kopen?

Een op de zeven Europese aandelen noteert onder de boekwaarde, zes daarvan zelfs meer dan vijftig procent. Dat is niet meteen een reden om ze te kopen, maar aandelen met zeer lage boekwaardes stellen wel een mooi rendement in het vooruitzicht.

Begin dit jaar telde de STOXX Europe 600 nog 114 aandelen die onder hun boekwaarde noteerden. Dat is een op de zes. Vorig jaar was dat zelfs een op de vier, om precies te zijn 159.

Wie begin 2012 alle aandelen met korting kocht, harkte een winst bijeen van 20,7 procent. Dat is 6,3 procentpunt meer dan de 14,4 procent van de index. En wie begin dit jaar dat deed, zit inmiddels op een winst van net geen 24 procent. Dat is ruim twee keer zo veel als de STOXX Europe die dit jaar al 11,4 procent hoger noteert.

Sterker nog, wie begin vorig jaar alle aandelen (38 in totaal) uit de index kocht aan (maximaal) de helft van de boekwaarde, blikt over 2012 terug op een winst van 37,7 procent. En op 31,9 procent met de 20 aandelen die begin dit jaar ver onder boekwaarde noteerden.

StarCapital

Onderzoek van StarCapital AG bewijst dat bovenstaande resultaten niet op toeval berusten. De researchafdeling van de vermogensbeheerder uit Oberursul onderzocht aan hand van Duitse aandelen het verband tussen boekwaarde en de koersontwikkeling. Daaruit komt naar voren dat naarmate aandelen duurder zijn, het 12-maandsrendement lager wordt.

Op de beurs wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Meer vraag laat de koersen stijgen, meer aanbod doet ze zakken. Als de koersen dalen, dan stijgt de waarde van aandelen en wordt de beurs goedkoper en omgekeerd. Maar naarmate aandelen duurder worden, trekt de beurs meer en meer de aandacht van kopers.

Zien kopen, doet ogenschijnlijk kopen, maar op de beurs verdien je het meeste geld met aandelen die beter zijn dan de markt denkt. Winstgevende aandelen die deel uitmaken van een toonaangevende index en ver onder de boekwaarde noteren, zijn slachtoffer van het sentiment. In slechte beurstijden noteren verschillende gezonde bedrijven onder hun boekwaarde en het loont de moeite om ze op te sporen. Bij sommige bedrijven wijst de lage koers op financiële problemen, maar zodra er sprake is van beterschap, stijgt de koers snel boven de boekwaarde uit.

De zes aandelen uit de STOXX Europe 600 die je momenteel met vijftig procent of meer korting kunt kopen, zijn Banca Popolare, Commerzbank, Banca Monte dei Paschi di Siena, UBI Banca, Banco Popolare di Milano en Peugeot.

De Italiaanse banken gaan gebukt onder de schuldenlast van de nationale overheid, maar beleggers lopen bij Monte dei Paschi di Siena een bijzonder groot risico. De oudste bank ter wereld stopte recent de rentebetalingen op drie achtergestelde obligaties, teneinde het risico op een bankroet af te wenden. Banca Monte dei Paschi di Siena kwam vooral in de problemen doordat die in 2008 te veel betaalde voor Banca Antonveneta. Dat roept herinneringen op aan de val van Fortis dat zich verhapte in de overname van ABN Amro. @ Ivan Snurer

Een op de zeven Europese aandelen noteert onder de boekwaarde, zes daarvan zelfs meer dan vijftig procent. Dat is niet meteen een reden om ze te kopen, maar aandelen met zeer lage boekwaardes stellen wel een mooi rendement in het vooruitzicht.

Begin dit jaar telde de STOXX Europe 600 nog 114 aandelen die onder hun boekwaarde noteerden. Dat is een op de zes. Vorig jaar was dat zelfs een op de vier, om precies te zijn 159.

Wie begin 2012 alle aandelen met korting kocht, harkte een winst bijeen van 20,7 procent. Dat is 6,3 procentpunt meer dan de 14,4 procent van de index. En wie begin dit jaar dat deed, zit inmiddels op een winst van net geen 24 procent. Dat is ruim twee keer zo veel als de STOXX Europe die dit jaar al 11,4 procent hoger noteert.

Sterker nog, wie begin vorig jaar alle aandelen (38 in totaal) uit de index kocht aan (maximaal) de helft van de boekwaarde, blikt over 2012 terug op een winst van 37,7 procent. En op 31,9 procent met de 20 aandelen die begin dit jaar ver onder boekwaarde noteerden.

StarCapital

Onderzoek van StarCapital AG bewijst dat bovenstaande resultaten niet op toeval berusten. De researchafdeling van de vermogensbeheerder uit Oberursul onderzocht aan hand van Duitse aandelen het verband tussen boekwaarde en de koersontwikkeling. Daaruit komt naar voren dat naarmate aandelen duurder zijn, het 12-maandsrendement lager wordt.

Op de beurs wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Meer vraag laat de koersen stijgen, meer aanbod doet ze zakken. Als de koersen dalen, dan stijgt de waarde van aandelen en wordt de beurs goedkoper en omgekeerd. Maar naarmate aandelen duurder worden, trekt de beurs meer en meer de aandacht van kopers.

Zien kopen, doet ogenschijnlijk kopen, maar op de beurs verdien je het meeste geld met aandelen die beter zijn dan de markt denkt. Winstgevende aandelen die deel uitmaken van een toonaangevende index en ver onder de boekwaarde noteren, zijn slachtoffer van het sentiment. In slechte beurstijden noteren verschillende gezonde bedrijven onder hun boekwaarde en het loont de moeite om ze op te sporen. Bij sommige bedrijven wijst de lage koers op financiële problemen, maar zodra er sprake is van beterschap, stijgt de koers snel boven de boekwaarde uit.

De zes aandelen uit de STOXX Europe 600 die je momenteel met vijftig procent of meer korting kunt kopen, zijn Banca Popolare, Commerzbank, Banca Monte dei Paschi di Siena, UBI Banca, Banco Popolare di Milano en Peugeot.

De Italiaanse banken gaan gebukt onder de schuldenlast van de nationale overheid, maar beleggers lopen bij Monte dei Paschi di Siena een bijzonder groot risico. De oudste bank ter wereld stopte recent de rentebetalingen op drie achtergestelde obligaties, teneinde het risico op een bankroet af te wenden. Banca Monte dei Paschi di Siena kwam vooral in de problemen doordat die in 2008 te veel betaalde voor Banca Antonveneta. Dat roept herinneringen op aan de val van Fortis dat zich verhapte in de overname van ABN Amro. @ Ivan Snurer