Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 8 okt 2013 11:23

‘Cyclische beleggers’ lopen risico

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen is een spel met risico's, waarbij markttiming erg lastig is. Beleggers hebben al een behoorlijk voorschot genomen op verder economisch herstel, maar de koersstijging van sommige cyclische aandelen -zoals uitzenders - lijkt toch erg overdreven.

De Europese economie is in het tweede kwartaal uit recessie gekomen. Beleggers hebben deze lijn stevig doorgetrokken, maar er zijn nog vele beren op de weg die het herstel al in de kiem kunnen smoren. Als we naar de centrale banken, de Fed en de ECB luisteren gaat het allemaal nog niet zo denderend en liggen volgens ECB-president de risico's aan de onderkant.

Cyclische aandelen als uitzendorganisaties zijn dan al snel veel te duur. USG People won de afgelopen twee maanden tot 42% en Randstad met 22%. Veel analisten vallen over elkaar heen om de adviezen opwaarts bij te stellen. Ja, zelfs na deze koersrally's.

Opkomende markten vertragen

Meeste zorgen baart eigenlijk de groeivertraging in opkomende markten, versterkt door kapitaaluitstroom en zwakke valuta. Spelers als DSM en Unilever hebben daar overduidelijk hinder van. Voor Europa als geheel geldt dat het herstel dat we in het tweede kwartaal gezien hebben in belangrijke mate is gekomen door een aantrekkende export. Vooral Duitsland profiteert van de grote vraag vanuit opkomende landen en onze oosterburen hebben daarmee de kar van Europa voortgetrokken.

De laatste tijd hebben ook de Zuid-Europese landen hun concurrentiepositie verbeterd, waardoor ook zij enig herstel via een grotere uitvoer ervaren. Het is onzeker of het stokje van de export tijdig kan worden overgenomen door binnenlandse bestedingen en investeringen. Europa moet nog altijd stevig bezuinigen en consumenten en bedrijven voelen dat in hun portemonnee.

Dure euro

Intussen wordt de export van het eurogebied ook bedreigd door een sterkere euro. Met name het feit dat de Fed zijn kwantitatieve verruimingsprogramma's voorlopig niet terugdraait heeft de euro sterker gemaakt tegenover de dollar. En dat geldt eigenlijk ook voor de geringe inflatie in het eurogebied. De actuele geldontwaarding bedraagt slechts 1,1%. Een geringe inflatie kan een munt sterker maken. Tenzij deflatie dreigt. Wel of geen deflatiescenario, de ECB zal proberen de koers van de euro af te zwakken door de rente verder te verlagen.

Wel even de vraag hoe de ECB dat gaat verkopen, omdat de wisselkoers geen onderdeel van het ECB-mandaat uitmaakt. ECB-president Mario Draghi heeft al gehint op een verdere monetaire verruiming en dan toch vooral omdat de Europese economie in de gevarenzone blijft.

Zwakke kredietverlening

Grootste zorg van Draghi is de kredietverlening aan consumenten en bedrijven die op een laag pitje blijft, toch de olie van de economie. Landen als Griekenland en Portugal maken zich op voor de volgende steunronde, terwijl in Europa de politieke bereidheid tot dit soort operaties mager is.

Ander belangrijk punt is de bankenunie. Voorlopig draaien nationale overheden nog steeds op voor banken in eigen land die steun nodig hebben. Europese banken zullen zich volgend jaar moeten bewijzen als de stresstesten worden gehouden. Weinig economen hebben daar vertrouwen in.

False move

Nu het beursklimaat weer keert door de problematiek met de begroting en het schuldenplafond in de VS zien we de hard opgelopen cyclische aandelen het hardst dalen. Timing, timing en nog eens timing. Zelden valt aan cyclische aandelen te verdienen als het herstel echt daar is. De koersrally is dan al geweest. En ook niet zelden is de koersrally in cyclische aandelen een 'false move' gebleken.

De Europese economie is in het tweede kwartaal uit recessie gekomen. Beleggers hebben deze lijn stevig doorgetrokken, maar er zijn nog vele beren op de weg die het herstel al in de kiem kunnen smoren. Als we naar de centrale banken, de Fed en de ECB luisteren gaat het allemaal nog niet zo denderend en liggen volgens ECB-president de risico's aan de onderkant.

Cyclische aandelen als uitzendorganisaties zijn dan al snel veel te duur. USG People won de afgelopen twee maanden tot 42% en Randstad met 22%. Veel analisten vallen over elkaar heen om de adviezen opwaarts bij te stellen. Ja, zelfs na deze koersrally's.

Opkomende markten vertragen

Meeste zorgen baart eigenlijk de groeivertraging in opkomende markten, versterkt door kapitaaluitstroom en zwakke valuta. Spelers als DSM en Unilever hebben daar overduidelijk hinder van. Voor Europa als geheel geldt dat het herstel dat we in het tweede kwartaal gezien hebben in belangrijke mate is gekomen door een aantrekkende export. Vooral Duitsland profiteert van de grote vraag vanuit opkomende landen en onze oosterburen hebben daarmee de kar van Europa voortgetrokken.

De laatste tijd hebben ook de Zuid-Europese landen hun concurrentiepositie verbeterd, waardoor ook zij enig herstel via een grotere uitvoer ervaren. Het is onzeker of het stokje van de export tijdig kan worden overgenomen door binnenlandse bestedingen en investeringen. Europa moet nog altijd stevig bezuinigen en consumenten en bedrijven voelen dat in hun portemonnee.

Dure euro

Intussen wordt de export van het eurogebied ook bedreigd door een sterkere euro. Met name het feit dat de Fed zijn kwantitatieve verruimingsprogramma's voorlopig niet terugdraait heeft de euro sterker gemaakt tegenover de dollar. En dat geldt eigenlijk ook voor de geringe inflatie in het eurogebied. De actuele geldontwaarding bedraagt slechts 1,1%. Een geringe inflatie kan een munt sterker maken. Tenzij deflatie dreigt. Wel of geen deflatiescenario, de ECB zal proberen de koers van de euro af te zwakken door de rente verder te verlagen.

Wel even de vraag hoe de ECB dat gaat verkopen, omdat de wisselkoers geen onderdeel van het ECB-mandaat uitmaakt. ECB-president Mario Draghi heeft al gehint op een verdere monetaire verruiming en dan toch vooral omdat de Europese economie in de gevarenzone blijft.

Zwakke kredietverlening

Grootste zorg van Draghi is de kredietverlening aan consumenten en bedrijven die op een laag pitje blijft, toch de olie van de economie. Landen als Griekenland en Portugal maken zich op voor de volgende steunronde, terwijl in Europa de politieke bereidheid tot dit soort operaties mager is.

Ander belangrijk punt is de bankenunie. Voorlopig draaien nationale overheden nog steeds op voor banken in eigen land die steun nodig hebben. Europese banken zullen zich volgend jaar moeten bewijzen als de stresstesten worden gehouden. Weinig economen hebben daar vertrouwen in.

False move

Nu het beursklimaat weer keert door de problematiek met de begroting en het schuldenplafond in de VS zien we de hard opgelopen cyclische aandelen het hardst dalen. Timing, timing en nog eens timing. Zelden valt aan cyclische aandelen te verdienen als het herstel echt daar is. De koersrally is dan al geweest. En ook niet zelden is de koersrally in cyclische aandelen een 'false move' gebleken.