Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Beleggers als schietschijven

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelen- en obligatiemarkten slaan zich goed door de politieke onrust in de VS en Italië heen. Het stimulerende beleid van de centrale banken houdt de financiële markten op de been, maar houdt ook groteske overwaardering in stand.

De tijd dat Silvio Berlusconi de financiële markten kon shockeren lijkt voorbij. Ook de politieke schermutselingen in de VS zorgen niet voor paniek, maar slechts voor het stuiten van de opmars van westerse aandelenindices en die van het rendement op westerse staatsobligaties. Deze trends komen terug in de defensieve portefeuille, waarvan het totaalrendement 11,6% bedraagt. Het totaalrendement van het aandelensegment bedraagt 16,9% (tegen 16,7% vorige week) terwijl het totaalrendement van het obligatiedeel van de portefeuille bleef steken op 8,6%.

Gesterkt door de milde reactie op de politieke onrust, zien veel brokers al weer verdere stijgingen voor de aandelenmarkten in het verschiet. De Amerikaanse fondsbeheerder John Hussman is echter zeer bezorgd over de overwaardering van de Amerikaanse aandelenbeurs. De koers-winstverhouding op basis van de voor de komende twaalf maanden verwachte winst per aandeel oogt volgens ‘Wall Street-strategen’ nog steeds aantrekkelijk, schampert Hussman. Maar dan wordt wel impliciet aangenomen dat de huidige winstmarges – die 70% boven hun langetermijngemiddelde liggen! – tot in de eeuwigheid houdbaar blijven. Beleggers die deze redenering accepteren, maken zichzelf tot de schietschijven van de beleggingswereld, aldus de fondsbeheerder, die voor de komende jaren koersverliezen van 40-50% op de Amerikaanse beurs waarschijnlijk acht.

De huidige overwaardering kan best nog verder oplopen, Maar hoe langer het kwantitatieve verruimingsbeleid van de Fed aanhoudt, hoe groter de chaos die er op volgt. Beleggers die verstandig genoeg zijn om te beseffen dat niemand het precieze tijdstip van de volgende crash kan aangeven, houden zo veel cash aan als hun ‘moed’ of die van de partijen wiens vermogen zij beheren dat toelaat, stelt de Britse beleggingsexpert Andrew Smithers. Voor de defensieve portefeuille ligt dat cashpercentage op 52,6.

 

 

Het maandverloop van de portefeuille d.d. 7 oktober 2013:

 

De tijd dat Silvio Berlusconi de financiële markten kon shockeren lijkt voorbij. Ook de politieke schermutselingen in de VS zorgen niet voor paniek, maar slechts voor het stuiten van de opmars van westerse aandelenindices en die van het rendement op westerse staatsobligaties. Deze trends komen terug in de defensieve portefeuille, waarvan het totaalrendement 11,6% bedraagt. Het totaalrendement van het aandelensegment bedraagt 16,9% (tegen 16,7% vorige week) terwijl het totaalrendement van het obligatiedeel van de portefeuille bleef steken op 8,6%.

Gesterkt door de milde reactie op de politieke onrust, zien veel brokers al weer verdere stijgingen voor de aandelenmarkten in het verschiet. De Amerikaanse fondsbeheerder John Hussman is echter zeer bezorgd over de overwaardering van de Amerikaanse aandelenbeurs. De koers-winstverhouding op basis van de voor de komende twaalf maanden verwachte winst per aandeel oogt volgens ‘Wall Street-strategen’ nog steeds aantrekkelijk, schampert Hussman. Maar dan wordt wel impliciet aangenomen dat de huidige winstmarges – die 70% boven hun langetermijngemiddelde liggen! – tot in de eeuwigheid houdbaar blijven. Beleggers die deze redenering accepteren, maken zichzelf tot de schietschijven van de beleggingswereld, aldus de fondsbeheerder, die voor de komende jaren koersverliezen van 40-50% op de Amerikaanse beurs waarschijnlijk acht.

De huidige overwaardering kan best nog verder oplopen, Maar hoe langer het kwantitatieve verruimingsbeleid van de Fed aanhoudt, hoe groter de chaos die er op volgt. Beleggers die verstandig genoeg zijn om te beseffen dat niemand het precieze tijdstip van de volgende crash kan aangeven, houden zo veel cash aan als hun ‘moed’ of die van de partijen wiens vermogen zij beheren dat toelaat, stelt de Britse beleggingsexpert Andrew Smithers. Voor de defensieve portefeuille ligt dat cashpercentage op 52,6.

 

 

Het maandverloop van de portefeuille d.d. 7 oktober 2013: