Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 24 sep 2013 11:27

Zoek risico’s op

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers zijn wars van risico, maar zonder risico geen rendement. Deze beleggingswetmatigheid is alom bekend, maar wordt eigenlijk veel te mager toegepast.

Bewust risico nemen kan zeer rendabel zijn, mits dit weloverwogen toegepast wordt. Uiteraard blijft er een factor geluk meespelen, maar zoals dat met risico's gaat valt veel weg te werken door goed te spreiden en vooral goed na te denken.

Profiteer van onzekerheid…

Wie voor de korte termijn belegt weet dat hij geconfronteerd kan worden met heftige bewegingen die een andere kant op gaan dan verwacht. Hanteer je een wat langere horizon dan is er tijd voor herstel. Dat kan rust brengen.

Wel bieden scherpe koersdalingen op één of meerdere dagen vaak goede instapmomenten. Het is dan wel zaak dat deze koersdalingen plaatsvinden door onzekerheid en niet door feiten. Het laatste grote voorbeeld is de mogelijke aanval op Syrië. Op bedrijfsniveau zien we ook veel kansen ontstaan door allerlei angsten van beleggers die later (deels)ongegrond blijken te zijn.

…maar houd de lange termijn in het oog

Bij een wat langere beleggingshorizon is het aantrekkelijk meer risico te nemen. Nu is risico een nogal vaag begrip. Simpel gezegd kan risico worden uitgelegd als de kans dat je eigen voorspelling niet uitkomt. Het fijne van risico is dat er ook een positieve kant aan zit. Beleggingen kunnen ook een stuk beter gaan dan aanvankelijk ingeschat. Dat laatste gebeurt niet zelden.

Het is dan ook zaak de nodige risico's op te zoeken en deze kansen in je portefeuille in te bakken. Nogmaals, gaat het toch de andere kant op dan is er tijd voor herstel. Geduld blijft de beste raadgever voor beleggers.

Drie mogelijkheden

Aan wat voor extra risico's kan dan gedacht worden? 

  • Selecteer fantasie-aandelen

Het is belangrijk om de bedrijven waarin wordt belegd goed te kennen en na te gaan waarom daar positie op is ingenomen. Is dat alleen de waardering en de vooruitzichten of spelen er overnamegeruchten of zit er op andere wijze fantasie in het aandeel. Bijvoorbeeld de verkoop van bedrijfsonderdelen, positieve effecten van reorganisaties en dergelijke.

Door de nodige fantasie-aandelen in portefeuille op te nemen bestaat de kans dat dit soort fantasieën ook eens werkelijkheid wordt. Vaak is dit soort aandelen wel wat duurder, maar wie niet waagt wie niet wint.

  • Opkomende landen

Verder is het raadzaam wat te doen met opkomende markten. Niet zo maar wat beleggen, maar bewust een keuze maken in welke landen te investeren en ook hier een langere horizon nemen. Een aardige tip is om te kijken in welke landen bedrijven investeren en vooral greenfield operaties starten. Op deze wijze kun je profiteren van de research van ondernemingen die hun schaarse kapitaal graag gericht investeren.

  • Illiquide aandelen

Door met een wat langere horizon in illiquide aandelen te beleggen, kan de zogeheten illiquiditeitspremie worden opgestreken. Beleggers mijden dit soort aandelen vaak juist vanwege de beperkte verhandelbaarheid. Dat geeft veelal een aantrekkelijk instapmoment. Het is dan wel zaak gedurende langere tijd deze beleggingen vast te houden om de waarde er uit te krijgen.

Welke risico's mijden?

  • Gokken

De risico's die meer van doen hebben met gokken kunnen het best gemeden worden. Daaronder vallen de meeste derivaten als turbo's en speeders. De AFM heeft gelijk dat dit soort producten vooral verlies oplevert.

  • Alles-of-niets

Beleg ook niet in alles-of-niets-bedrijven of vage categorieën als teak-plantages, zeeschepen of allerlei vastgoedconstructies. Hoge rendementsverwachtingen gekoppeld aan hoge risico's zijn niet interessant. Het gaat om de kansen die u zelf ziet en waar u van wilt profiteren en waar andere beleggers vanwege allerlei onzekerheden niet voor willen gaan.