Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 12 sep 2013 11:11

Europa biedt weer kansen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers weten de Europese beurzen weer te vinden. Niet onlogisch nu de opkomende landen uit de gratie zijn en Amerikaanse aandelen over het algemeen als duur worden beschouwd. Europa is echter meer dan een zwaktebod.

Beleggers hebben de Europese aandelenbeurs lang gemeden, vooral uit angst dat de eurozone uiteen zou vallen en er sprake zou kunnen zijn van forse valutaverliezen. Internationale beleggers kijken uiteraard naar de kwaliteit van de afzonderlijke bedrijven, maar zien niet graag hun koerswinst verdampen door depreciaties. Dit is nu vooral het probleem van de opkomende economieën. Op zich kennen de bedrijven daar prima lokale afzetmogelijkheden, maar door de kapitaalvlucht neemt de waarde van de valuta's in rap tempo af.

  • Europa heeft potentieel

Beleggers gaan er vanuit dat de eurozone stand zal houden en daar begint het inderdaad op te lijken. De getoonde bereidheid van de afzonderlijke landen en met name de ECB om de regio intact te houden, schept vertrouwen dat we het gered hebben.
Europa is en blijft een economisch sterke regio, waar veel kennis en technisch vernuft zit. Door de doorgevoerde economische hervormingen en vooral matiging van de lonen kunnen die kwaliteiten nu weer concurrerend worden ingezet op de wereldmarkt.

  • Bedrijven financieel gezond

Europese bedrijven hebben gedurende de crisisjaren niet stilgezeten. Zij hebben flink in de kosten gesneden, hun balansen op orde gebracht en de financiering rondgemaakt. Dat geeft hen de mogelijkheid extra te profiteren van herstel in omzet en het geeft ruimte om goede dividenden te blijven uitkeren.

Bedrijfswinsten zijn de laatste jaren flink geraakt door de eurocrisis en nu de laatste groeicijfers van de regio weer de goede kant op wijzen zijn beleggers er als de kippen bij om te profiteren van herstel met de nodige vliegwieleffecten.

  • Europa internationaal gericht

Vooralsnog is het nog wat theoretisch omdat de Europese economie maar moeizaam herstelt. De recessie mag dan verlaten zijn in het tweede kwartaal, de ECB verlaagde zelfs vorige week nog de groeiramingen. En Frankrijk moest zijn begrotingsdoelstelling los laten.

Toch doen beleggers er goed aan vooral in Europa te beleggen. De waarderingen zijn er niet laag, maar beduidend aantrekkelijker dan bij Amerikaanse aandelen. Bovendien zijn Europese bedrijven bijzonder mondiaal gericht, waardoor beleggers met Europese aandelen een goed gespreide geografische portefeuille in huis halen. Zo kan tevens geprofiteerd worden van het beste van opkomende markten met gespreid valutabezit.

  • Maar pas op!

Een trend dus om te volgen, maar zoals dat met trends is dienen beleggers goed in de gaten te houden wanneer enthousiasme overslaat in euforie.
 

Beleggers hebben de Europese aandelenbeurs lang gemeden, vooral uit angst dat de eurozone uiteen zou vallen en er sprake zou kunnen zijn van forse valutaverliezen. Internationale beleggers kijken uiteraard naar de kwaliteit van de afzonderlijke bedrijven, maar zien niet graag hun koerswinst verdampen door depreciaties. Dit is nu vooral het probleem van de opkomende economieën. Op zich kennen de bedrijven daar prima lokale afzetmogelijkheden, maar door de kapitaalvlucht neemt de waarde van de valuta's in rap tempo af.

  • Europa heeft potentieel

Beleggers gaan er vanuit dat de eurozone stand zal houden en daar begint het inderdaad op te lijken. De getoonde bereidheid van de afzonderlijke landen en met name de ECB om de regio intact te houden, schept vertrouwen dat we het gered hebben.
Europa is en blijft een economisch sterke regio, waar veel kennis en technisch vernuft zit. Door de doorgevoerde economische hervormingen en vooral matiging van de lonen kunnen die kwaliteiten nu weer concurrerend worden ingezet op de wereldmarkt.

  • Bedrijven financieel gezond

Europese bedrijven hebben gedurende de crisisjaren niet stilgezeten. Zij hebben flink in de kosten gesneden, hun balansen op orde gebracht en de financiering rondgemaakt. Dat geeft hen de mogelijkheid extra te profiteren van herstel in omzet en het geeft ruimte om goede dividenden te blijven uitkeren.

Bedrijfswinsten zijn de laatste jaren flink geraakt door de eurocrisis en nu de laatste groeicijfers van de regio weer de goede kant op wijzen zijn beleggers er als de kippen bij om te profiteren van herstel met de nodige vliegwieleffecten.

  • Europa internationaal gericht

Vooralsnog is het nog wat theoretisch omdat de Europese economie maar moeizaam herstelt. De recessie mag dan verlaten zijn in het tweede kwartaal, de ECB verlaagde zelfs vorige week nog de groeiramingen. En Frankrijk moest zijn begrotingsdoelstelling los laten.

Toch doen beleggers er goed aan vooral in Europa te beleggen. De waarderingen zijn er niet laag, maar beduidend aantrekkelijker dan bij Amerikaanse aandelen. Bovendien zijn Europese bedrijven bijzonder mondiaal gericht, waardoor beleggers met Europese aandelen een goed gespreide geografische portefeuille in huis halen. Zo kan tevens geprofiteerd worden van het beste van opkomende markten met gespreid valutabezit.

  • Maar pas op!

Een trend dus om te volgen, maar zoals dat met trends is dienen beleggers goed in de gaten te houden wanneer enthousiasme overslaat in euforie.