Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 11 sep 2013 16:20

Invloed Syrië op rente onduidelijk

0 0 Leestijd ongeveer

De opwaartse trend in de Europese rente zal aanhouden als het economisch herstel doorzet. Onzekere factor is Syrië.

NIBC vindt het lastig te zeggen wat de invloed op de rente is als de situatie rond Syrië uitmondt in een groter conflict. Van medio juli tot eind augustus is de Europese rente opgelopen door de economische verbetering. Het risico van een westerse aanval tegen het Syrische regime leidde echter tot een vlucht naar veiliger beleggingen, waardoor de rente weer iets zakte. Het is moeilijk te voorspellen of dit verschijnsel zich bij een escalatie herhaalt.

De onderliggende trend wijst echter duidelijk omhoog vanwege het verwachte herstel van de Europese economie. Het vertrouwen onder ondernemers in Duitsland, Frankrijk en Nederland is in augustus toegenomen. Dit beeld kwam ook naar voren uit de maandelijkse vertrouwensindicator van de Europese Commissie, en deze is een goede graadmeter voor de economische ontwikkelingen gebleken, aldus NIBC.

De ECB zal volgens NIBC voorlopig de vinger aan de pols houden. De bank heeft twee maanden geleden weliswaar verklaard de rente op het huidige niveau te handhaven of deze desnoods te verlagen, maar op een verlaging rekent de financiële markt in elk geval niet meer.

De markt kijkt met spanning uit naar de bijeenkomst van de Fed (18 september) vanwege mogelijke nieuwe informatie over het afbouwen van de verruimende maatregelen. Verder viel het nieuws uit de VS tegen. De huizenverkoop daalde de afgelopen weken sterk en de orderontvangst viel tegen, met een daling van 7,3%. Daarin zitten weliswaar de zeer wisselende orders voor vliegtuigen, maar ook als deze buiten beschouwing blijven viel de orderontvangst duidelijk tegen. De investeringsplannen (exclusief die in de defensie- en luchtvaartsector) daalden eveneens.

De cijfers waren niet goed, maar voor veel leden van het beleidsorgaan van de Federal Reserve waren ze kennelijk niet slecht genoeg om de start van het dichtdraaien van de geldkraan van de agenda te halen, aldus NIBC. 

NIBC vindt het lastig te zeggen wat de invloed op de rente is als de situatie rond Syrië uitmondt in een groter conflict. Van medio juli tot eind augustus is de Europese rente opgelopen door de economische verbetering. Het risico van een westerse aanval tegen het Syrische regime leidde echter tot een vlucht naar veiliger beleggingen, waardoor de rente weer iets zakte. Het is moeilijk te voorspellen of dit verschijnsel zich bij een escalatie herhaalt.

De onderliggende trend wijst echter duidelijk omhoog vanwege het verwachte herstel van de Europese economie. Het vertrouwen onder ondernemers in Duitsland, Frankrijk en Nederland is in augustus toegenomen. Dit beeld kwam ook naar voren uit de maandelijkse vertrouwensindicator van de Europese Commissie, en deze is een goede graadmeter voor de economische ontwikkelingen gebleken, aldus NIBC.

De ECB zal volgens NIBC voorlopig de vinger aan de pols houden. De bank heeft twee maanden geleden weliswaar verklaard de rente op het huidige niveau te handhaven of deze desnoods te verlagen, maar op een verlaging rekent de financiële markt in elk geval niet meer.

De markt kijkt met spanning uit naar de bijeenkomst van de Fed (18 september) vanwege mogelijke nieuwe informatie over het afbouwen van de verruimende maatregelen. Verder viel het nieuws uit de VS tegen. De huizenverkoop daalde de afgelopen weken sterk en de orderontvangst viel tegen, met een daling van 7,3%. Daarin zitten weliswaar de zeer wisselende orders voor vliegtuigen, maar ook als deze buiten beschouwing blijven viel de orderontvangst duidelijk tegen. De investeringsplannen (exclusief die in de defensie- en luchtvaartsector) daalden eveneens.

De cijfers waren niet goed, maar voor veel leden van het beleidsorgaan van de Federal Reserve waren ze kennelijk niet slecht genoeg om de start van het dichtdraaien van de geldkraan van de agenda te halen, aldus NIBC.