Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Aandeelhouders morren bij Microsoft

0 0 Leestijd ongeveer

Nomura Securities verwacht dat Microsoft last gaat krijgen van activistische aandeelhouders.

Bestuursvoorzitter Steve Ballmer kondigde vorige week aan dat hij binnen twaalf maanden met pensioen gaat bij Microsoft. Ballmer blijft in ieder geval aan tot zijn opvolger is benoemd. Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, heeft uitgesloten dat hij dat zal zijn. De aankondiging van Ballmers vertrek zorgde ervoor dat de koers van Microsoft die dag steeg met 7,3%, tot $34,75, de grootste toename sinds april 2009.

Nomura Securities haalde Microsoft in april van dit jaar nog van zijn kooplijst af, maar heeft het aandeel er na de bekendmaking weer op gezet. Dat is echter niet gebeurd op basis van mogelijke operationele verbeteringen, maar vanwege de dreiging van activistische aandeelhouders. Tot nu toe geldt 2013 overduidelijk als een jaar voor de activisten, met Dell, Sony en Apple als meest recente voorbeelden. Nomura wijst op het Amerikaanse hedgefonds ValueAct, dat in april bekendmaakte een belang van bijna $2 mrd te hebben opgebouwd in Microsoft, wat neerkomt op 0,7%. Ter vergelijking: Bill Gates en Steve Ballmer hebben ieder een belang van 4%. Nomura denkt echter dat ValueAct kan profiteren van de ontevredenheid onder aandeelhouders, die lijdzaam hebben moeten toezien hoe concurrenten Apple en Google in het afgelopen decennium Microsoft hebben overvleugeld.

Weliswaar zorgt de opkomst van tablets voor een neergang van de pc-markt, maar volgens de analisten kunnen de stabiele zakelijke divisie en sterke kasstroom van Microsoft een activistische agenda ondersteunen. Daarin kan gepleit worden voor een groot aandeleninkoopprogramma, een hoger dividend of een specifieke opvolger voor Ballmer. Nomura adviseert Microsoft dan ook om met ValueAct te gaan praten, om zo mogelijke aandeelhouderfrustraties te voorkomen die de publieke opinie negatief kunnen beïnvloeden. Als Microsoft een deal sluit en ValueAct een positie geeft binnen het management, verwacht Nomura zelfs dat dit zal resulteren in een dividendverhoging halverwege september, wat de katalysator kan zijn voor een koersstijging tot meer dan $40. 

Bestuursvoorzitter Steve Ballmer kondigde vorige week aan dat hij binnen twaalf maanden met pensioen gaat bij Microsoft. Ballmer blijft in ieder geval aan tot zijn opvolger is benoemd. Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, heeft uitgesloten dat hij dat zal zijn. De aankondiging van Ballmers vertrek zorgde ervoor dat de koers van Microsoft die dag steeg met 7,3%, tot $34,75, de grootste toename sinds april 2009.

Nomura Securities haalde Microsoft in april van dit jaar nog van zijn kooplijst af, maar heeft het aandeel er na de bekendmaking weer op gezet. Dat is echter niet gebeurd op basis van mogelijke operationele verbeteringen, maar vanwege de dreiging van activistische aandeelhouders. Tot nu toe geldt 2013 overduidelijk als een jaar voor de activisten, met Dell, Sony en Apple als meest recente voorbeelden. Nomura wijst op het Amerikaanse hedgefonds ValueAct, dat in april bekendmaakte een belang van bijna $2 mrd te hebben opgebouwd in Microsoft, wat neerkomt op 0,7%. Ter vergelijking: Bill Gates en Steve Ballmer hebben ieder een belang van 4%. Nomura denkt echter dat ValueAct kan profiteren van de ontevredenheid onder aandeelhouders, die lijdzaam hebben moeten toezien hoe concurrenten Apple en Google in het afgelopen decennium Microsoft hebben overvleugeld.

Weliswaar zorgt de opkomst van tablets voor een neergang van de pc-markt, maar volgens de analisten kunnen de stabiele zakelijke divisie en sterke kasstroom van Microsoft een activistische agenda ondersteunen. Daarin kan gepleit worden voor een groot aandeleninkoopprogramma, een hoger dividend of een specifieke opvolger voor Ballmer. Nomura adviseert Microsoft dan ook om met ValueAct te gaan praten, om zo mogelijke aandeelhouderfrustraties te voorkomen die de publieke opinie negatief kunnen beïnvloeden. Als Microsoft een deal sluit en ValueAct een positie geeft binnen het management, verwacht Nomura zelfs dat dit zal resulteren in een dividendverhoging halverwege september, wat de katalysator kan zijn voor een koersstijging tot meer dan $40.