Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Portefeuille doet zijn naam eer aan

0 0 Leestijd ongeveer

De financiële markten bevinden zich in zwaar weer. Maar dankzij de geringe blootstelling aan opkomende markten, de goede spreiding tussen Europa en de VS en de ruime cashpositie, zien wij ook de komende tijd geen reden tot paniek. De defensieve portefeuille maakt zijn naam waar.

In augustus ging het op de financiële markten van kwaad tot erger, met als dieptepunt de spanning door de toenemende oorlogsdreiging in Syrië. Het zijn tijden die beleggers voor dilemma's plaatsen: van in 'paniek' verkopen tot 'rustig' afwachten tot de storm is overgetrokken. Nu is angst altijd een slechte raadgever, maar wie echt rustig wil kunnen blijven doet er goed aan om vooraf na te denken over de verschillende scenario's die zich zouden kunnen ontvouwen.

Die scenario's zien er nu als volgt uit: een uitverkoop van aandelen uit opkomende markten, een pas op de plaats op Wall Street, een richtingloos Europa en het gevaar van een militaire escalatie in het Midden-Oosten. En met uitzondering van dat laatste punt hebben de beheerders van de defensieve portefeuille inderdaad goed nagedacht over bijvoorbeeld de gevolgen van het aflopen van de monetaire verruiming voor opkomende en gevestigde markten, de trage economische vooruitgang in de VS en Europa, en de waardering van aandelen in die beide blokken.

Deze analyse heeft ertoe geleid dat de gevoeligheid van de portefeuille voor opkomende markten zeer gering is en dat de individuele aandelenposities goed zijn gespreid over Nederland/Europa en de VS. Door deze aanpak is het totaalrendement op individuele aandelen in vergelijking met vorige week vrijwel intact gebleven. Daarbij hielp het natuurlijk dat Microsoft door de aankondiging van het vertrek van ceo Steve Ballmer afgelopen week het best renderende fonds was in de Dow Jones, en dat Shell als een van de weinige fondsen juist profiteerde van de onrust in het Midden-Oosten. Deze oliemajor is een van de weinige zorgenkindjes in de defensieve portefeuille, maar er is niet veel voor nodig om ook Shell in 2013 in de plus te krijgen. Dankzij de geringe blootstelling aan opkomende markten, de goede spreiding tussen Europa en de VS en last but not least de ruime cashpositie, zien wij ook de komende tijd geen reden tot paniek.