Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 aug 2013 14:40

Wat doet de koers als de ceo vertrekt?

0 0 Leestijd ongeveer

Het vertrek van een topman kan grote impact hebben op een bedrijf. Voor welk type ceo kiezen beursfondsen tegenwoordig en wat is de invloed van een wisseling van de wacht op de koers?

Een rimpelloze  overgang van de ene ceo naar de andere is geen vanzelfsprekendheid, zoals veel Nederlandse beursfondsen in de loop der tijd hebben ondervonden. De aankondiging van het vertrek van de topman is bij uitstek koersgevoelige informatie en wordt dan ook vaak nabeurs aangekondigd, soms zelfs op de laatste handelsdag van de week. In de editie van Beleggers Belangen van 23 augustus belichten we hoe de wisseling van de wacht zich in Nederland verhoudt tot die bij buitenlandse bedrijven en welke trends er zijn te ontdekken.

Een ceo kan om drie redenen vertrekken: een fusie of overname, vroegtijdig terugtreden (meestal vanwege achterblijvende resulaten), of regulier vertrek, zoals pensionering. Die laatste categorie is verreweg het meest aan de orde, wereldwijd in 2012 in maar liefst 72% van de gevallen.
Het gemiddeld aantal ceo-wisselingen bij beursgenoteerde ondernemingen steeg vorig jaar tot 15%. In West-Europa (14,7%) en de VS (14,3) lag dat cijfer iets lager.

Geval apart

Nederland is een geval op zich. De percentages ceo-wisselingen en de reden van vertrek laten een ander beeld zien. En ook op het gebied van de opvolging trekken we ons eigen plan. Nederlandse bedrijven benoemen steeds vaker een topman uit de eigen gelederen: wereldwijd steeg vorig jaar het aantal outsiders naar 29%, terwijl dat in Nederland juist daalde naar 17%.

Een eenduidige conclusie trekken over het effect van het opstappen van de ceo op de koers is lastig. Dat hangt af van meerdere factoren, zoals de prestaties van het bedrijf, de zittingstermijn van de ceo, de timing en de markt waarin de onderneming opereert.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingstips, inclusief de bijbehorende trackers? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.

Een rimpelloze  overgang van de ene ceo naar de andere is geen vanzelfsprekendheid, zoals veel Nederlandse beursfondsen in de loop der tijd hebben ondervonden. De aankondiging van het vertrek van de topman is bij uitstek koersgevoelige informatie en wordt dan ook vaak nabeurs aangekondigd, soms zelfs op de laatste handelsdag van de week. In de editie van Beleggers Belangen van 23 augustus belichten we hoe de wisseling van de wacht zich in Nederland verhoudt tot die bij buitenlandse bedrijven en welke trends er zijn te ontdekken.

Een ceo kan om drie redenen vertrekken: een fusie of overname, vroegtijdig terugtreden (meestal vanwege achterblijvende resulaten), of regulier vertrek, zoals pensionering. Die laatste categorie is verreweg het meest aan de orde, wereldwijd in 2012 in maar liefst 72% van de gevallen.
Het gemiddeld aantal ceo-wisselingen bij beursgenoteerde ondernemingen steeg vorig jaar tot 15%. In West-Europa (14,7%) en de VS (14,3) lag dat cijfer iets lager.

Geval apart

Nederland is een geval op zich. De percentages ceo-wisselingen en de reden van vertrek laten een ander beeld zien. En ook op het gebied van de opvolging trekken we ons eigen plan. Nederlandse bedrijven benoemen steeds vaker een topman uit de eigen gelederen: wereldwijd steeg vorig jaar het aantal outsiders naar 29%, terwijl dat in Nederland juist daalde naar 17%.

Een eenduidige conclusie trekken over het effect van het opstappen van de ceo op de koers is lastig. Dat hangt af van meerdere factoren, zoals de prestaties van het bedrijf, de zittingstermijn van de ceo, de timing en de markt waarin de onderneming opereert.

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste beleggingstips, inclusief de bijbehorende trackers? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.