Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 22 aug 2013 11:30

Profiteren van een ijsberg

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers in kleinere fondsen worden regelmatig geconfronteerd met een zogenoemde 'iceberg-order', relatief grote limietorders die maar voor een klein stukje zichtbaar zijn in het orderboek. Laat u zich hier niet door van de wijs brengen. Benut de kansen en vermijd de risico's.

Zeker bij de minder liquide fondsen uit de smallcap-index en de lokale markt, maar toch ook regelmatig in de midkap, zien we iceberg-orders opdoemen. Het gaat hier om grote koop- of verkooporders die niet als zodanig in het orderboek getoond worden. Alleen het topje van de ijsberg wordt prijsgegeven.

Grote beleggers die veel stukken in een bepaald fonds willen kopen dan wel verkopen tegen een bepaalde prijslimiet, willen de markt niet te veel verstoren en geven de bank opdracht slechts een deel van hun handelsintenties te laten zien. Wordt het wel zichtbare aantal aandelen verhandeld, dan verschijnt de volgende pluk in het orderboek. Dit gebeurt automatisch. Te veel aanbod in één keer kan kopers afschrikken – ‘er zal wel wat negatiefs aan de hand zijn’ –, terwijl een grote kooporder speculanten aantrekt die de prijs opdrijven.

Er zijn vele studies verricht naar het effect van iceberg-orders op het gedrag van de andere beleggers en de koersontwikkeling van aandelen. Maar, zoals dat wel vaker gaat met wetenschappelijk onderzoek naar aandelenmarkten of welk menselijk gedrag dan ook, er zijn nooit harde conclusies uitgekomen. Vaak is het beter dit soort zaken dicht bij jezelf te houden en te kijken hoe u zich zelf gedraagt als u tegen een iceberg order aanloopt.

Kansen en risico's

Beleggers die op een aantrekkelijk niveau wat stukken in de laatzijde van het orderboek zien liggen, kopen deze en kunnen gefrustreerd raken zodra er gelijk weer een zelfde aanbod opdoemt in het orderboek. Vaak wordt wederom gekocht. Als dit een herhaling van zetten blijkt te zijn, wordt het de belegger duidelijk dat hij met een iceberg-order te maken heeft.
Dit kan een kans zijn. Een grote aandeelhouder die tegen enige korting van zijn stukken af wil. Voor de koper bestaat echter het risico dat hij een te grote positie vergaart in een illiquide aandeel. En uiteraard bestaat het risico dat de grote verkoper over negatieve bedrijfsinformatie beschikt. In de praktijk blijkt dat zelden voor te komen. Wel kan het zo zijn dat zodra het aanbod weg is de koers omhoog gaat. De koper gokt daar een beetje op, maar het probleem van de beperkte liquiditeit blijft.

Niet laten afschrikken

Iceberg-orders komen en gaan. U kunt er in mee gaan, maar het is vaak beter u zich er niet te veel door te laten afleiden. Beoordeel hoeveel aandelen u wilt kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs en laat de rest aan andere beleggers. Vaak zit er niets achter een dergelijke order en wil een grote belegger gewoon tegen een gelimiteerde prijs een grote pluk kopen of verkopen. Wie mee gaat met de signaalwerking ervan komt vaak van een koude kermis thuis. U moet zich er dus ook niet door laten afschrikken. Vindt u een aandeel goedkoop dan kan het lucratief zijn wat meer van de ijsberg af te romen. Bent u negatief gestemd en ligt er een iceberg-order in de markt, dan kan het handig zijn daar gebruik van te maken voordat de koers echt instort.

 

Zeker bij de minder liquide fondsen uit de smallcap-index en de lokale markt, maar toch ook regelmatig in de midkap, zien we iceberg-orders opdoemen. Het gaat hier om grote koop- of verkooporders die niet als zodanig in het orderboek getoond worden. Alleen het topje van de ijsberg wordt prijsgegeven.

Grote beleggers die veel stukken in een bepaald fonds willen kopen dan wel verkopen tegen een bepaalde prijslimiet, willen de markt niet te veel verstoren en geven de bank opdracht slechts een deel van hun handelsintenties te laten zien. Wordt het wel zichtbare aantal aandelen verhandeld, dan verschijnt de volgende pluk in het orderboek. Dit gebeurt automatisch. Te veel aanbod in één keer kan kopers afschrikken – ‘er zal wel wat negatiefs aan de hand zijn’ –, terwijl een grote kooporder speculanten aantrekt die de prijs opdrijven.

Er zijn vele studies verricht naar het effect van iceberg-orders op het gedrag van de andere beleggers en de koersontwikkeling van aandelen. Maar, zoals dat wel vaker gaat met wetenschappelijk onderzoek naar aandelenmarkten of welk menselijk gedrag dan ook, er zijn nooit harde conclusies uitgekomen. Vaak is het beter dit soort zaken dicht bij jezelf te houden en te kijken hoe u zich zelf gedraagt als u tegen een iceberg order aanloopt.

Kansen en risico's

Beleggers die op een aantrekkelijk niveau wat stukken in de laatzijde van het orderboek zien liggen, kopen deze en kunnen gefrustreerd raken zodra er gelijk weer een zelfde aanbod opdoemt in het orderboek. Vaak wordt wederom gekocht. Als dit een herhaling van zetten blijkt te zijn, wordt het de belegger duidelijk dat hij met een iceberg-order te maken heeft.
Dit kan een kans zijn. Een grote aandeelhouder die tegen enige korting van zijn stukken af wil. Voor de koper bestaat echter het risico dat hij een te grote positie vergaart in een illiquide aandeel. En uiteraard bestaat het risico dat de grote verkoper over negatieve bedrijfsinformatie beschikt. In de praktijk blijkt dat zelden voor te komen. Wel kan het zo zijn dat zodra het aanbod weg is de koers omhoog gaat. De koper gokt daar een beetje op, maar het probleem van de beperkte liquiditeit blijft.

Niet laten afschrikken

Iceberg-orders komen en gaan. U kunt er in mee gaan, maar het is vaak beter u zich er niet te veel door te laten afleiden. Beoordeel hoeveel aandelen u wilt kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs en laat de rest aan andere beleggers. Vaak zit er niets achter een dergelijke order en wil een grote belegger gewoon tegen een gelimiteerde prijs een grote pluk kopen of verkopen. Wie mee gaat met de signaalwerking ervan komt vaak van een koude kermis thuis. U moet zich er dus ook niet door laten afschrikken. Vindt u een aandeel goedkoop dan kan het lucratief zijn wat meer van de ijsberg af te romen. Bent u negatief gestemd en ligt er een iceberg-order in de markt, dan kan het handig zijn daar gebruik van te maken voordat de koers echt instort.