Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 16 aug 2013 08:26

Amerikaanse en Europese koopjes

0 0 Leestijd ongeveer

Kwaliteitsaandelen zijn gewoonlijk duur en wat goedkoop is, kan immer nog goedkoper. Een overzicht van de koopjes uit de STOXX Europe 600 en de Amerikaanse S&P 500.

Een gemakkelijke maat voor goedkoop of duur is de koers-winstverhouding (k/w). Over het algemeen geldt: hoe hoger de k/w, hoe duurder het aandeel. Met andere woorden: aandelen met lage k/w’s zijn goedkoop.

Het spreekt voor zichzelf dat het beter is om aandelen te kopen wanneer ze goedkoop zijn dan wanneer ze duur zijn. Beleggers die te duur kopen, moeten rekening houden met magere rendementen. Maar let op: de koers-winstverhouding zegt niet alles. De k/w geeft dan wel aan hoeveel keer beleggers de winst betalen en aandelen met een lage koers-winstverhouding mogen dan wel goedkoop zijn, een k/w van vijf of nog lager duidt op problemen. Vaak schuilt achter de lage k/w een goede reden.

Om te bepalen of aandelen goedkoop of juist duur zijn, gebruiken fundamentele analisten en doorgewinterde beleggers meerdere waarderingsmaatstaven. Naast de veelgebruikte koers-winstverhouding werpen zij ook een blik op de boekwaarde (k/b), het dividendrendement (dR) en de winstgroei (WG). Veelal schenken zij ook aandacht aan de algemene schuldgraad (S%). In goede tijden werken schulden als een financiële hefboom, maar bedrijven die hoge schulden torsen, krijgen het snel moeilijk als het economisch tegenzit.

Totaalscore

Per waarderingsmaatstaf wordt van elk aandeel uit de S&P 500 en de STOXX Europe 600 een klassement opgemaakt en daarvan de som genomen. Het fonds met de hoogste totaalscore is het goedkoopste aandeel.

Het Amerikaanse (Europese) aandeel met het hoogste dividendrendement krijgt 500 (600) punten, het fonds met het op één na hoogste dividendrendement krijgt 499 (599) punten, het op twee na hoogste 498 (598) punten en zo verder tot aan de aandelen die geen dividend betalen, zij krijgen 1 punt. Ook bij het rendement op eigen vermogen en winstgroei krijgen de aandelen met de hoogste cijfers de hoogste score.

Bij koers/boekwaarde en koers-winstverhouding echter krijgen de aandelen met het laagste verhoudingsgetal de hoogste score, mits ze niet negatief zijn. Wanneer de boekwaarde of de nettowinst negatief is, dan resulteert de slechtste ratio in 1 punt, de op een na slechtste ratio in 2 punten, enzovoort. Daarnaast wordt de laagste score ook toegekend aan de bedrijven met de hoogste schuldgraad en de laagste winstgroei over 2012-2014, wat in de praktijk vaak neerkomt op verlies.

Cijferlijsten

De onderstaande tabel biedt een overzicht met de 25 goedkoopste aandelen uit de Amerikaanse S&P 500.

En hieronder het overzicht met de 30 goedkoopste indexleden uit de STOXX Europe 600.

 

Een gemakkelijke maat voor goedkoop of duur is de koers-winstverhouding (k/w). Over het algemeen geldt: hoe hoger de k/w, hoe duurder het aandeel. Met andere woorden: aandelen met lage k/w’s zijn goedkoop.

Het spreekt voor zichzelf dat het beter is om aandelen te kopen wanneer ze goedkoop zijn dan wanneer ze duur zijn. Beleggers die te duur kopen, moeten rekening houden met magere rendementen. Maar let op: de koers-winstverhouding zegt niet alles. De k/w geeft dan wel aan hoeveel keer beleggers de winst betalen en aandelen met een lage koers-winstverhouding mogen dan wel goedkoop zijn, een k/w van vijf of nog lager duidt op problemen. Vaak schuilt achter de lage k/w een goede reden.

Om te bepalen of aandelen goedkoop of juist duur zijn, gebruiken fundamentele analisten en doorgewinterde beleggers meerdere waarderingsmaatstaven. Naast de veelgebruikte koers-winstverhouding werpen zij ook een blik op de boekwaarde (k/b), het dividendrendement (dR) en de winstgroei (WG). Veelal schenken zij ook aandacht aan de algemene schuldgraad (S%). In goede tijden werken schulden als een financiële hefboom, maar bedrijven die hoge schulden torsen, krijgen het snel moeilijk als het economisch tegenzit.

Totaalscore

Per waarderingsmaatstaf wordt van elk aandeel uit de S&P 500 en de STOXX Europe 600 een klassement opgemaakt en daarvan de som genomen. Het fonds met de hoogste totaalscore is het goedkoopste aandeel.

Het Amerikaanse (Europese) aandeel met het hoogste dividendrendement krijgt 500 (600) punten, het fonds met het op één na hoogste dividendrendement krijgt 499 (599) punten, het op twee na hoogste 498 (598) punten en zo verder tot aan de aandelen die geen dividend betalen, zij krijgen 1 punt. Ook bij het rendement op eigen vermogen en winstgroei krijgen de aandelen met de hoogste cijfers de hoogste score.

Bij koers/boekwaarde en koers-winstverhouding echter krijgen de aandelen met het laagste verhoudingsgetal de hoogste score, mits ze niet negatief zijn. Wanneer de boekwaarde of de nettowinst negatief is, dan resulteert de slechtste ratio in 1 punt, de op een na slechtste ratio in 2 punten, enzovoort. Daarnaast wordt de laagste score ook toegekend aan de bedrijven met de hoogste schuldgraad en de laagste winstgroei over 2012-2014, wat in de praktijk vaak neerkomt op verlies.

Cijferlijsten

De onderstaande tabel biedt een overzicht met de 25 goedkoopste aandelen uit de Amerikaanse S&P 500.

En hieronder het overzicht met de 30 goedkoopste indexleden uit de STOXX Europe 600.