Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 12 aug 2013 08:59

Wat vinden analisten van de hoofdfondsen?

0 0 Leestijd ongeveer

Hoe worden de Nederlandse en Europese hoofdfondsen beoordeeld? Analisten geven de AEX een dikke zes en de €uro STOXX 50 krijgt van hen een kleine zeven.

De AEX krijgt van analisten een dikke zes, om precies te zijn een 6,4. Het koersdoel wordt gezien bij 391,52 punten, ofwel een winstpotentieel van 4,3 procent.

De €uro STOXX 50 doet licht beter. De Europese hoofdindex scoort afgerond een zeven, meer bepaald een 6,7. Het voorgespiegelde koersdoel ligt bij 2991,03 punten. Dat komt overeen met een verwachte stijging van 5,9 procent.

Een maand geleden lag de adviesconsensus voor de Nederlandse hoofdindex nog op 6,7 en voorspelde het gemiddelde koersdoel dat de AEX binnen twaalf maanden 13,2 procent hoger zou noteren.

En tegenover vorige maand is het gemiddelde adviescijfer van de €uro STOXX 50 nauwelijks veranderd. De consensus daalde van 6,74 naar 6,71, maar een maand geleden spiegelden analisten nog een winst voor van 14,3 procent.

De lagere winstverwachting van de AEX en de €uro STOXX 50 is een gevolg van de sterke beursklim van de voorbije weken. Beide hoofdindices stegen immers ongeveer met 8,8 procent. Echter, wanneer alle aandelen uit de index tegelijk het hoogst voorgespiegelde koersdoel zullen behalen, dan staat de AEX over een jaar op 489,32 punten en de €uro STOXX 50 op 3689,49 punten. Dat is ruim 30 procent hoger dan nu. Maar stel dat alle indexfondsen de laagste richtprijs van analisten aantikken, dan noteert de AEX 23,1 procent en de €uro STOXX 50 20,8 procent lager dan nu.

Het rapport van de AEX

Analisten geven DSM, Gemalto, Ahold en Philips een acht. De hekkensluiter van dienst is Imtech, met een naar boven afgeronde vijf, maar het fonds zou zich in de komende maanden wel eens kunnen ontwikkelen tot een grote winnaar. Het gemiddelde koersdoel ligt 36 procent hoger dan de actuele koers.

Het winstpotentieel van de vijf Nederlandse hoofdfondsen met het hoogste advies bedraagt amper twee procent. Bij Gemalto en ING ligt het voorgespiegelde koersdoel zelfs onder de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het gemiddelde koersdoel van de vijf AEX-fondsen met het laagste consensusadvies laat echter uitschijnen dat zij over een jaar gemiddeld 7,4 procent hoger noteren dan nu. De vijf aandelen met het hoogste koersdoel (Air France-KLM, Corio, RD Shell en Fugro) bieden een winstpotentieel van 18,1 procent. En het vijftal met het laagste koersdoel (KPN, Wolters Kluwer, Gemalto, TNT Express en Heineken) stevent ogenschijnlijk af op een gemiddeld verlies van 4,3 procent.

De €uro STOXX 50 op rapport

Enkel Volkswagen en EADS krijgen van analisten een negen. Het winstpotentieel van de vijf meest geadviseerde aandelen uit de €uro STOXX 5O bedraagt 17,1 procent, terwijl de vijf aandelen met het hoogste koersdoel (Société Générale, Orange voorheen France Télécom, Vivendi, LVMH en Volkswagen) een winst van 26,7 procent in het vooruitzicht stellen.

Op basis van het gemiddelde advies sluiten RWE en Generali de rangen. Zij scoren beide een vier. Een score van vier en lager betekent verkopen, vijf en zes houden en zeven en hoger kopen, maar dat terzijde. Analisten plakken op de vijf fondsen met de laagste consensus koersdoelen die gemiddeld 3,7 procent boven de actuele koers liggen. Een blik op het winstpotentieel leert evenwel dat CRH, Saint Gobain, Banco Santander, Generali en l’Oréal de vijf grootste dalers zullen zijn. Het gemiddelde koersdoel laat uitschijnen dat zij over een jaar 3,8 procent lager noteren dan nu. @IvanSnurer

De AEX krijgt van analisten een dikke zes, om precies te zijn een 6,4. Het koersdoel wordt gezien bij 391,52 punten, ofwel een winstpotentieel van 4,3 procent.

De €uro STOXX 50 doet licht beter. De Europese hoofdindex scoort afgerond een zeven, meer bepaald een 6,7. Het voorgespiegelde koersdoel ligt bij 2991,03 punten. Dat komt overeen met een verwachte stijging van 5,9 procent.

Een maand geleden lag de adviesconsensus voor de Nederlandse hoofdindex nog op 6,7 en voorspelde het gemiddelde koersdoel dat de AEX binnen twaalf maanden 13,2 procent hoger zou noteren.

En tegenover vorige maand is het gemiddelde adviescijfer van de €uro STOXX 50 nauwelijks veranderd. De consensus daalde van 6,74 naar 6,71, maar een maand geleden spiegelden analisten nog een winst voor van 14,3 procent.

De lagere winstverwachting van de AEX en de €uro STOXX 50 is een gevolg van de sterke beursklim van de voorbije weken. Beide hoofdindices stegen immers ongeveer met 8,8 procent. Echter, wanneer alle aandelen uit de index tegelijk het hoogst voorgespiegelde koersdoel zullen behalen, dan staat de AEX over een jaar op 489,32 punten en de €uro STOXX 50 op 3689,49 punten. Dat is ruim 30 procent hoger dan nu. Maar stel dat alle indexfondsen de laagste richtprijs van analisten aantikken, dan noteert de AEX 23,1 procent en de €uro STOXX 50 20,8 procent lager dan nu.

Het rapport van de AEX

Analisten geven DSM, Gemalto, Ahold en Philips een acht. De hekkensluiter van dienst is Imtech, met een naar boven afgeronde vijf, maar het fonds zou zich in de komende maanden wel eens kunnen ontwikkelen tot een grote winnaar. Het gemiddelde koersdoel ligt 36 procent hoger dan de actuele koers.

Het winstpotentieel van de vijf Nederlandse hoofdfondsen met het hoogste advies bedraagt amper twee procent. Bij Gemalto en ING ligt het voorgespiegelde koersdoel zelfs onder de slotkoers van afgelopen vrijdag. Het gemiddelde koersdoel van de vijf AEX-fondsen met het laagste consensusadvies laat echter uitschijnen dat zij over een jaar gemiddeld 7,4 procent hoger noteren dan nu. De vijf aandelen met het hoogste koersdoel (Air France-KLM, Corio, RD Shell en Fugro) bieden een winstpotentieel van 18,1 procent. En het vijftal met het laagste koersdoel (KPN, Wolters Kluwer, Gemalto, TNT Express en Heineken) stevent ogenschijnlijk af op een gemiddeld verlies van 4,3 procent.

De €uro STOXX 50 op rapport

Enkel Volkswagen en EADS krijgen van analisten een negen. Het winstpotentieel van de vijf meest geadviseerde aandelen uit de €uro STOXX 5O bedraagt 17,1 procent, terwijl de vijf aandelen met het hoogste koersdoel (Société Générale, Orange voorheen France Télécom, Vivendi, LVMH en Volkswagen) een winst van 26,7 procent in het vooruitzicht stellen.

Op basis van het gemiddelde advies sluiten RWE en Generali de rangen. Zij scoren beide een vier. Een score van vier en lager betekent verkopen, vijf en zes houden en zeven en hoger kopen, maar dat terzijde. Analisten plakken op de vijf fondsen met de laagste consensus koersdoelen die gemiddeld 3,7 procent boven de actuele koers liggen. Een blik op het winstpotentieel leert evenwel dat CRH, Saint Gobain, Banco Santander, Generali en l’Oréal de vijf grootste dalers zullen zijn. Het gemiddelde koersdoel laat uitschijnen dat zij over een jaar 3,8 procent lager noteren dan nu. @IvanSnurer