Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Opinie Beleggers Belangen, 9 aug 2013 13:59

Stabiele rente en zwakkere euro

0 0 Leestijd ongeveer

ABN Amro verwacht dat de rente stabiel blijft en de euro ten opzichte van de dollar zal verzwakken.

De handhaving van het rentebeleid door de Europese Centrale Bank (ECB) kwam voor ABN Amro niet als een verrassing. Het commentaar van bankpresident Draghi was dat wel, aangezien hij de deur naar renteverlagingen wijd open liet. Draghi stelde namelijk dat de rente een ‘neerwaartse tendens’ vertoont en hij benadrukte dat dit ook kan gelden voor de depositorente. ABN Amro vindt dit opmerkelijk, omdat de ECB zich niet van tevoren vastlegt op een bepaalde koers voor het monetair beleid. De bank verwacht echter niet dat de rente verder zal worden verlaagd gezien de tekenen van een langzaam herstel van de economie en rekent erop dat de rente tot 2015 niet wordt gewijzigd. De driemaands Euribor zal mede daarom voorlopig in de buurt van de 0,2% blijven.

ABN Amro gaat er verder nog altijd van uit dat de lange rente de komende maanden pas op de plaats zal maken, gezien het trage economische herstel en de lage inflatie. Volgend jaar kan de lange rente volgens ABN Amro echter weer stijgen door het verbeterende economische beeld. Wel wordt deze opwaartse beweging geremd door de lage inflatie en het ruime monetaire beleid van de ECB. Bovendien verwacht de bank dat de economische groei in de eurozone ook dan nog altijd zwak zal zijn.

Tot slot wijst ABN Amro op de ontwikkelingen van de euro ten opzichte van de dollar. De economische cijfers aan weerszijden van de Atlantische Oceaan zorgden in juli voor de gebruikelijke schommelingen, waarbij de cijfers uiteindelijk iets ten voordele van de eurozone uitvielen. Daarnaast zorgden uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke ervoor dat de dollar in waarde daalde. ABN Amro denkt echter dat de euro in het tweede halfjaar zal verzwakken ten opzichte van de dollar, vooral doordat de Amerikaanse economie waarschijnlijk veel beter zal presteren dan de economieën in de eurozone. Sterkere economische cijfers voor de VS kunnen deze beweging in gang zetten, terwijl de bank ook verwacht dat in de VS eerder een verkrapping van het monetair beleid wordt ingezet. 

De handhaving van het rentebeleid door de Europese Centrale Bank (ECB) kwam voor ABN Amro niet als een verrassing. Het commentaar van bankpresident Draghi was dat wel, aangezien hij de deur naar renteverlagingen wijd open liet. Draghi stelde namelijk dat de rente een ‘neerwaartse tendens’ vertoont en hij benadrukte dat dit ook kan gelden voor de depositorente. ABN Amro vindt dit opmerkelijk, omdat de ECB zich niet van tevoren vastlegt op een bepaalde koers voor het monetair beleid. De bank verwacht echter niet dat de rente verder zal worden verlaagd gezien de tekenen van een langzaam herstel van de economie en rekent erop dat de rente tot 2015 niet wordt gewijzigd. De driemaands Euribor zal mede daarom voorlopig in de buurt van de 0,2% blijven.

ABN Amro gaat er verder nog altijd van uit dat de lange rente de komende maanden pas op de plaats zal maken, gezien het trage economische herstel en de lage inflatie. Volgend jaar kan de lange rente volgens ABN Amro echter weer stijgen door het verbeterende economische beeld. Wel wordt deze opwaartse beweging geremd door de lage inflatie en het ruime monetaire beleid van de ECB. Bovendien verwacht de bank dat de economische groei in de eurozone ook dan nog altijd zwak zal zijn.

Tot slot wijst ABN Amro op de ontwikkelingen van de euro ten opzichte van de dollar. De economische cijfers aan weerszijden van de Atlantische Oceaan zorgden in juli voor de gebruikelijke schommelingen, waarbij de cijfers uiteindelijk iets ten voordele van de eurozone uitvielen. Daarnaast zorgden uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke ervoor dat de dollar in waarde daalde. ABN Amro denkt echter dat de euro in het tweede halfjaar zal verzwakken ten opzichte van de dollar, vooral doordat de Amerikaanse economie waarschijnlijk veel beter zal presteren dan de economieën in de eurozone. Sterkere economische cijfers voor de VS kunnen deze beweging in gang zetten, terwijl de bank ook verwacht dat in de VS eerder een verkrapping van het monetair beleid wordt ingezet. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.