Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 2 aug 2013 07:57

1987 op herhaling

0 0 Leestijd ongeveer

Begin dit jaar volgde Wall Street blindelings het traject van 2012. Inmiddels lijkt het erop dat de Amerikaanse aandelenmarkten zich opmaken voor een herhaling van 1987.

Het verloop van de S&P 500 vertoont steeds meer overeenkomsten met die van 1986 en het jaar daarna. Als de huidige koersontwikkeling daadwerkelijk het pad uit die periode volgt, dan loert in oktober een heuse beurskrach.

Op 19 oktober zal het 26 jaar geleden zijn dat als een donderslag bij heldere hemel de beurskoersen op Wall Street 20 procent lager duikelden. Black Monday is de eerste beurskrach die wordt toegeschreven aan de computerhandel. Omdat in de week voordien Wall Street een veer liet van 10 procent, het grootste weekverlies in 40 jaar, lanceerden die maandagochtend veel computerprogramma’s massaal verkoopopdrachten.

In de jaren ervoor werden computers voor Wall Street betaalbaar en ieder zichzelf respecterende bank zag hierdoor zijn kans schoon om de nieuwste risicotechnieken te implementeren. De combinatie van geavanceerde portefeuilleverzekering en automatische orderuitvoering leidde tot de grootste beurskrach ooit. Ook na maandag 19 oktober 1987 crashten aandelenmarkten nooit meer dan op Black Monday.

De daadwerkelijke oorzaak moet gezocht worden bij de renteverhogingen van de Federal Reserve. Alan Greenspan, de kersverse bestuursvoorzitter van de Amerikaanse centrale banken, verhoogde op 2 en 3 september 1987 telkenmale de basisrente met een kwartje nadat zijn voorganger Paul Volcker in mei de rente op amper vijf maanden tijd had opgeschroefd van 5,875 procent naar 6,75 procent. Ondanks de piek van Wall Street op 25 augustus, achtte Greenspan het toch noodzakelijk om begin september twee kort opeenvolgende renteverhogingen door te voeren om de inflatie te beteugelen, waarna prompt de angst voor een recessie zou opduiken.

Op basis van het maandpatroon zal naar alle waarschijnlijkheid de S&P 500 in de loop van deze maand een top neerzetten. Augustus is immers sinds de jaren vijftig een traditionele verliesmaand die in negatieve zin enkel wordt overtroffen door de wanprestatie van de maand september. Oktober mag dan wel te boek staan als de crashmaand bij uitstek, het is ook de maand waarin veelal sprake is van een trendommekeer.

Loert er een heruitgave van Black Monday? Niet bepaald. Wall Street heeft dit jaar al een stevige beursklim achter de rug en dit zonder een noemenswaardige correctie. In de milde correctie van mei-juni liet de S&P 500 amper een veer van zes procent, terwijl in opgaande markten correcties van 10 à 15 procent niet ongebruikelijk zijn.

Maar wat als in de komende tien weken de beurskoersen op Wall Street niet met tweecijferige procenten omlaag donderen? Dan staat dat wellicht op de agenda voor januari/februari 2014. Vraag is echter wat een dergelijk grote correctie zou kunnen uitlokken. Het meest voor de hand liggende antwoord is een onverwachte rentestap in de vorm van een drastische afbouw van het Amerikaanse inkoopprogramma van obligaties. Ook een oplawaai van de Europese schuldencrisis, een escalatie van de Arabische lente of aanhoudende Chinese groeiperikelen kunnen op Wall Street de rust verstoren. @ Ivan Snurer

Het verloop van de S&P 500 vertoont steeds meer overeenkomsten met die van 1986 en het jaar daarna. Als de huidige koersontwikkeling daadwerkelijk het pad uit die periode volgt, dan loert in oktober een heuse beurskrach.

Op 19 oktober zal het 26 jaar geleden zijn dat als een donderslag bij heldere hemel de beurskoersen op Wall Street 20 procent lager duikelden. Black Monday is de eerste beurskrach die wordt toegeschreven aan de computerhandel. Omdat in de week voordien Wall Street een veer liet van 10 procent, het grootste weekverlies in 40 jaar, lanceerden die maandagochtend veel computerprogramma’s massaal verkoopopdrachten.

In de jaren ervoor werden computers voor Wall Street betaalbaar en ieder zichzelf respecterende bank zag hierdoor zijn kans schoon om de nieuwste risicotechnieken te implementeren. De combinatie van geavanceerde portefeuilleverzekering en automatische orderuitvoering leidde tot de grootste beurskrach ooit. Ook na maandag 19 oktober 1987 crashten aandelenmarkten nooit meer dan op Black Monday.

De daadwerkelijke oorzaak moet gezocht worden bij de renteverhogingen van de Federal Reserve. Alan Greenspan, de kersverse bestuursvoorzitter van de Amerikaanse centrale banken, verhoogde op 2 en 3 september 1987 telkenmale de basisrente met een kwartje nadat zijn voorganger Paul Volcker in mei de rente op amper vijf maanden tijd had opgeschroefd van 5,875 procent naar 6,75 procent. Ondanks de piek van Wall Street op 25 augustus, achtte Greenspan het toch noodzakelijk om begin september twee kort opeenvolgende renteverhogingen door te voeren om de inflatie te beteugelen, waarna prompt de angst voor een recessie zou opduiken.

Op basis van het maandpatroon zal naar alle waarschijnlijkheid de S&P 500 in de loop van deze maand een top neerzetten. Augustus is immers sinds de jaren vijftig een traditionele verliesmaand die in negatieve zin enkel wordt overtroffen door de wanprestatie van de maand september. Oktober mag dan wel te boek staan als de crashmaand bij uitstek, het is ook de maand waarin veelal sprake is van een trendommekeer.

Loert er een heruitgave van Black Monday? Niet bepaald. Wall Street heeft dit jaar al een stevige beursklim achter de rug en dit zonder een noemenswaardige correctie. In de milde correctie van mei-juni liet de S&P 500 amper een veer van zes procent, terwijl in opgaande markten correcties van 10 à 15 procent niet ongebruikelijk zijn.

Maar wat als in de komende tien weken de beurskoersen op Wall Street niet met tweecijferige procenten omlaag donderen? Dan staat dat wellicht op de agenda voor januari/februari 2014. Vraag is echter wat een dergelijk grote correctie zou kunnen uitlokken. Het meest voor de hand liggende antwoord is een onverwachte rentestap in de vorm van een drastische afbouw van het Amerikaanse inkoopprogramma van obligaties. Ook een oplawaai van de Europese schuldencrisis, een escalatie van de Arabische lente of aanhoudende Chinese groeiperikelen kunnen op Wall Street de rust verstoren. @ Ivan Snurer