Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 1 aug 2013 11:21

Beurs tegen grenzen aangelopen

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX bereikte onlangs een nieuw jaarrecord en de Amerikaanse beurzen boekten regelmatig all time highs. Deze pieken bleken echter een te grote horde. Beleggers vrezen dat bedrijfswinsten op hun retour zijn.

Zowel in de maand mei als in juni geraakte de AEX even boven de 370 punten om er vervolgens snel weer onder te duiken. Goed, we moeten terug tot februari 2011 om dergelijke niveaus te zien, maar de sprong naar de 400 blijft uit, hoewel die er lange tijd wel heeft ingezeten. Vooral door de extreem lage rente die geld naar de aandelenmarkt deed stromen, lijken haperende bedrijfswinsten en matige vooruitzichten de grenzen van de aandelenbeurzen te markeren.

Fed blijft stimuleren

Ook de woorden van de Fed, die de rente nog lang laag houdt en de effectenopkoopprogramma’s voorlopig laat doorlopen, zorgen niet meer voor een jubelstemming.
Voor een verder koersherstel heeft de beurs overtuigend economisch herstel nodig. De Fed is hoopvol en in Europa lijkt het ergste ook achter de rug. Voor bedrijven en daarmee de aandelenmarkt is meer nodig, namelijk harde bewijzen. Zelfs de combinatie van een Fed die positief is over de economie en tegelijkertijd zegt te blijven stimuleren werkt niet meer.
Koersreacties vergelijkbaar

De meeste Amerikaanse bedrijven verslaan bij de halfjaarcijfers de gemiddelde analistenverwachting. In Europa valt het cijferseizoen daarentegen wat tegen. Ondanks dit verschil zijn aan beide kanten van de oceaan de koersreacties min of meer gelijk: zwakke cijfers worden afgestraft, goede nauwelijks beloond

Voor bedrijven die goed draaien geldt over het algemeen ook dat de beurskoers al een flinke rit gemaakt heeft. Dit geldt zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Gevolg is dat een goede bedrijfsprestatie nauwelijks meer voor een koersstijging zorgt en elke tegenvaller tot een negatieve koersreactie leidt. Bedrijven als PepsiCo, Boeing, Unilever, Arcadis en het kleinere Besi vielen hier aan ten prooi.
Bedrijfswinsten aan limiet

Groei van de bedrijfswinsten is vaak nog tot stand gekomen door kostenbesparingen en efficiencyslagen. Dat is eindig, waardoor verdere winstgroei van hogere omzetten moet komen.
Dat laatste valt al langere tijd tegen. Autonome omzetgroei is er nauwelijks. En hierin lijkt op korte termijn geen verbetering op te treden. In het westen is ook de inflatie te laag om prijzen en daarmee omzet en marges te kunnen verhogen. Felle concurrentie en een zwakke eindvraag onder meer door bezuinigingen liggen hier aan ten grondslag.

Verzwakking in opkomende landen

De meeste bedrijven hebben weinig positiefs over de toekomst te melden. Dat heeft ook zeker van doen met het feit dat de groei in opkomende markten duidelijk afvlakt. Dat geldt met name voor de bekende BRIC-landen.

Grote multinationals zijn zwaar vertegenwoordigd in deze landen. Een afzwakking van de groei raakt hen des te meer. Natuurlijk is de groei er nog beduidend hoger dan in het Westen, maar de vergelijkingsbasis wordt er niet makkelijker om. En bij winst- en omzetgroei kijken we toch altijd terug naar cijfers van een jaar of kwartaal terug. Ook hier geldt weer Unilever als goed voorbeeld, maar dit geldt voor de meeste multinationals zoals Caterpillar of Apple.

Wijsheid

Wat is nu wijsheid? Dure aandelen kopen valt af te raden. Het sentiment is daar te zwak voor. Veel goedkope fondsen zijn er niet. Blijven focussen op hoge dividenduitkeringen en op bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in productontwikkeling lijkt een goede raad. Een echte beurs voor stockpickers die wel goed moeten blijven spreiden en actief met de portefeuille moeten (kunnen) omgaan.

 

Zowel in de maand mei als in juni geraakte de AEX even boven de 370 punten om er vervolgens snel weer onder te duiken. Goed, we moeten terug tot februari 2011 om dergelijke niveaus te zien, maar de sprong naar de 400 blijft uit, hoewel die er lange tijd wel heeft ingezeten. Vooral door de extreem lage rente die geld naar de aandelenmarkt deed stromen, lijken haperende bedrijfswinsten en matige vooruitzichten de grenzen van de aandelenbeurzen te markeren.

Fed blijft stimuleren

Ook de woorden van de Fed, die de rente nog lang laag houdt en de effectenopkoopprogramma’s voorlopig laat doorlopen, zorgen niet meer voor een jubelstemming.
Voor een verder koersherstel heeft de beurs overtuigend economisch herstel nodig. De Fed is hoopvol en in Europa lijkt het ergste ook achter de rug. Voor bedrijven en daarmee de aandelenmarkt is meer nodig, namelijk harde bewijzen. Zelfs de combinatie van een Fed die positief is over de economie en tegelijkertijd zegt te blijven stimuleren werkt niet meer.
Koersreacties vergelijkbaar

De meeste Amerikaanse bedrijven verslaan bij de halfjaarcijfers de gemiddelde analistenverwachting. In Europa valt het cijferseizoen daarentegen wat tegen. Ondanks dit verschil zijn aan beide kanten van de oceaan de koersreacties min of meer gelijk: zwakke cijfers worden afgestraft, goede nauwelijks beloond

Voor bedrijven die goed draaien geldt over het algemeen ook dat de beurskoers al een flinke rit gemaakt heeft. Dit geldt zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Gevolg is dat een goede bedrijfsprestatie nauwelijks meer voor een koersstijging zorgt en elke tegenvaller tot een negatieve koersreactie leidt. Bedrijven als PepsiCo, Boeing, Unilever, Arcadis en het kleinere Besi vielen hier aan ten prooi.
Bedrijfswinsten aan limiet

Groei van de bedrijfswinsten is vaak nog tot stand gekomen door kostenbesparingen en efficiencyslagen. Dat is eindig, waardoor verdere winstgroei van hogere omzetten moet komen.
Dat laatste valt al langere tijd tegen. Autonome omzetgroei is er nauwelijks. En hierin lijkt op korte termijn geen verbetering op te treden. In het westen is ook de inflatie te laag om prijzen en daarmee omzet en marges te kunnen verhogen. Felle concurrentie en een zwakke eindvraag onder meer door bezuinigingen liggen hier aan ten grondslag.

Verzwakking in opkomende landen

De meeste bedrijven hebben weinig positiefs over de toekomst te melden. Dat heeft ook zeker van doen met het feit dat de groei in opkomende markten duidelijk afvlakt. Dat geldt met name voor de bekende BRIC-landen.

Grote multinationals zijn zwaar vertegenwoordigd in deze landen. Een afzwakking van de groei raakt hen des te meer. Natuurlijk is de groei er nog beduidend hoger dan in het Westen, maar de vergelijkingsbasis wordt er niet makkelijker om. En bij winst- en omzetgroei kijken we toch altijd terug naar cijfers van een jaar of kwartaal terug. Ook hier geldt weer Unilever als goed voorbeeld, maar dit geldt voor de meeste multinationals zoals Caterpillar of Apple.

Wijsheid

Wat is nu wijsheid? Dure aandelen kopen valt af te raden. Het sentiment is daar te zwak voor. Veel goedkope fondsen zijn er niet. Blijven focussen op hoge dividenduitkeringen en op bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in productontwikkeling lijkt een goede raad. Een echte beurs voor stockpickers die wel goed moeten blijven spreiden en actief met de portefeuille moeten (kunnen) omgaan.