Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 30 jul 2013 16:40

Blij met onze man met de emmer

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenbeurzen hebben zich sterk hersteld van de schrik over het mogelijk vervroegd terugdraaien van het stimulerende beleid door Fed-voorzitter Ben Bernanke. Toegegeven, Bernanke heeft er ook veel aan gedaan om de stemming te verbeteren. Met – wat ons betreft – discutabel succes.

Het rendement van de pensioenportefeuille van Beleggers Belangen is de afgelopen vijf weken licht gestegen. Sinds de start van de portefeuille op 1 juli 2011 bedraagt het totaalrendement nu 9%. Dat is een verbetering van anderhalf procentpunt sinds medio juni. Toch is de achterstand op de AEX (Net) Total Return Index (+14,3% sinds 1 juli 2011) gegroeid. Dat ligt niet aan de keuze voor onze aandelenbeleggingen. Die hebben het met een totaalrendement van bijna 21% namelijk veel beter gedaan dan de AEX Total Return Index.

We hebben echter niet de gehele portefeuille in aandelen belegd omdat de (aandelen)markten voornamelijk worden gedreven door het beleid van centrale banken die beleggers – met succes – hebben gedwongen tot het nemen van steeds meer risico om nog een enigszins acceptabel rendement te behalen. Hierdoor is de waardering van veel vermogenscategorieën te ver opgelopen. Wij zijn niet bereid om volledig in deze kunstmatige rally te participeren en houden daarom een grote cashpositie (ruim 37%) aan.

Assetallocatiestrateeg Ben Inker van vermogensbeheerder GMO beschreef heel fraai waarom ook hij relatief voorzichtig is. Inker ziet het als een roeibootrace op zomerkamp. Iedereen weet dat de boten allemaal een beetje lek zijn en dat er een storm zal uitbreken. Als iedereen zou weten wanneer de storm zou komen, zou niemand het meer op gaan. Maar niemand weet dat precies. Inker heeft daarom besloten om een extra man op zijn boot mee te nemen. Deze man heeft een emmer in plaats van een roeispaan en hij moet voorkomen dat de boot onderweg zinkt. Inker accepteert dat de boot daardoor langzamer zal varen maar zijn boot is nu wel veiliger dan die van de anderen die deze keuze niet hebben gemaakt. Dat sluit helemaal aan bij de visie die wij hebben voor onze pensioenportefeuille. We blijven zeker niet volledig van de aandelenmarkt weg, maar de cashpositie van 37% is onze man met de emmer en vooralsnog zijn we absoluut niet van plan hem van de boot te zetten.