Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 30 jul 2013 16:40

Blij met onze man met de emmer

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenbeurzen hebben zich sterk hersteld van de schrik over het mogelijk vervroegd terugdraaien van het stimulerende beleid door Fed-voorzitter Ben Bernanke. Toegegeven, Bernanke heeft er ook veel aan gedaan om de stemming te verbeteren. Met – wat ons betreft – discutabel succes.

Het rendement van de pensioenportefeuille van Beleggers Belangen is de afgelopen vijf weken licht gestegen. Sinds de start van de portefeuille op 1 juli 2011 bedraagt het totaalrendement nu 9%. Dat is een verbetering van anderhalf procentpunt sinds medio juni. Toch is de achterstand op de AEX (Net) Total Return Index (+14,3% sinds 1 juli 2011) gegroeid. Dat ligt niet aan de keuze voor onze aandelenbeleggingen. Die hebben het met een totaalrendement van bijna 21% namelijk veel beter gedaan dan de AEX Total Return Index.

We hebben echter niet de gehele portefeuille in aandelen belegd omdat de (aandelen)markten voornamelijk worden gedreven door het beleid van centrale banken die beleggers – met succes – hebben gedwongen tot het nemen van steeds meer risico om nog een enigszins acceptabel rendement te behalen. Hierdoor is de waardering van veel vermogenscategorieën te ver opgelopen. Wij zijn niet bereid om volledig in deze kunstmatige rally te participeren en houden daarom een grote cashpositie (ruim 37%) aan.

Assetallocatiestrateeg Ben Inker van vermogensbeheerder GMO beschreef heel fraai waarom ook hij relatief voorzichtig is. Inker ziet het als een roeibootrace op zomerkamp. Iedereen weet dat de boten allemaal een beetje lek zijn en dat er een storm zal uitbreken. Als iedereen zou weten wanneer de storm zou komen, zou niemand het meer op gaan. Maar niemand weet dat precies. Inker heeft daarom besloten om een extra man op zijn boot mee te nemen. Deze man heeft een emmer in plaats van een roeispaan en hij moet voorkomen dat de boot onderweg zinkt. Inker accepteert dat de boot daardoor langzamer zal varen maar zijn boot is nu wel veiliger dan die van de anderen die deze keuze niet hebben gemaakt. Dat sluit helemaal aan bij de visie die wij hebben voor onze pensioenportefeuille. We blijven zeker niet volledig van de aandelenmarkt weg, maar de cashpositie van 37% is onze man met de emmer en vooralsnog zijn we absoluut niet van plan hem van de boot te zetten. 

 

Het rendement van de pensioenportefeuille van Beleggers Belangen is de afgelopen vijf weken licht gestegen. Sinds de start van de portefeuille op 1 juli 2011 bedraagt het totaalrendement nu 9%. Dat is een verbetering van anderhalf procentpunt sinds medio juni. Toch is de achterstand op de AEX (Net) Total Return Index (+14,3% sinds 1 juli 2011) gegroeid. Dat ligt niet aan de keuze voor onze aandelenbeleggingen. Die hebben het met een totaalrendement van bijna 21% namelijk veel beter gedaan dan de AEX Total Return Index.

We hebben echter niet de gehele portefeuille in aandelen belegd omdat de (aandelen)markten voornamelijk worden gedreven door het beleid van centrale banken die beleggers – met succes – hebben gedwongen tot het nemen van steeds meer risico om nog een enigszins acceptabel rendement te behalen. Hierdoor is de waardering van veel vermogenscategorieën te ver opgelopen. Wij zijn niet bereid om volledig in deze kunstmatige rally te participeren en houden daarom een grote cashpositie (ruim 37%) aan.

Assetallocatiestrateeg Ben Inker van vermogensbeheerder GMO beschreef heel fraai waarom ook hij relatief voorzichtig is. Inker ziet het als een roeibootrace op zomerkamp. Iedereen weet dat de boten allemaal een beetje lek zijn en dat er een storm zal uitbreken. Als iedereen zou weten wanneer de storm zou komen, zou niemand het meer op gaan. Maar niemand weet dat precies. Inker heeft daarom besloten om een extra man op zijn boot mee te nemen. Deze man heeft een emmer in plaats van een roeispaan en hij moet voorkomen dat de boot onderweg zinkt. Inker accepteert dat de boot daardoor langzamer zal varen maar zijn boot is nu wel veiliger dan die van de anderen die deze keuze niet hebben gemaakt. Dat sluit helemaal aan bij de visie die wij hebben voor onze pensioenportefeuille. We blijven zeker niet volledig van de aandelenmarkt weg, maar de cashpositie van 37% is onze man met de emmer en vooralsnog zijn we absoluut niet van plan hem van de boot te zetten.