Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 18 jul 2013 13:49

Nieuwe kansen in India

0 0 Leestijd ongeveer

De economische groei van India hapert, net zoals van de overige BRIC-landen. Er gloort echter nieuw elan voor beleggers in India, het land dat over een ongekend potentieel beschikt. Beleggers moeten daar hun voordeel mee doen.

De Indiase economie geraakte vorig jaar behoorlijk in het slop. De groei kwam uit op slechts 5%, waar dat sinds 2000 gemiddeld 8% was. Een enorme terugval die het land zich eigenlijk niet kan permitteren.

Om er weer bovenop te komen werkt de Indiase regering hard aan het doorvoeren van allerlei economische hervormingen en verruimt ze de regels voor buitenlandse investeringen. Dit laatste is ook noodzakelijk om de hoge tekorten op de handelsbalans te dekken. India voert bijvoorbeeld nogal wat goud in, waar de regering recent ook paal en perk aan heeft gesteld. Meer toegang voor Westerse bedrijven verschaft India uiteraard ook kennis en toegang tot moderne technologieën.

Inflatie minder zorgelijk
Voor India is inflatie een structureel probleem, ook in mindere tijden, wat vooral in aanbodbeperkingen gezocht moet worden. De recente prijsdalingen van de meeste grondstoffen zal de inflatie kunnen drukken. Dit laatste is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders en het geeft de centrale bank van India ook meer ruimte om de economie te stimuleren met een verlaging van de rente. Groeiverwachtingen van banken liggen de komende jaren dan ook al weer boven de 6%.

Graantje meepikken
Enkele jaren geleden zat de Indiase markt potdicht voor buitenlandse investeringen. Het protectionisme loopt evenwel op zijn laatste benen. India biedt Westerse bedrijven een gigantische afzetmarkt. Het land heeft een relatief jonge bevolking en een snel groeiende middenklasse. In 2020 zal India tot de grootste economieën van de wereld behoren. Geen wonder dat ieder bedrijf daar graag een graantje van mee wil pikken, zeker gezien de magere ontwikkelingen in met name Europa.

Van Ahold tot Unilever
Vorig jaar besloot de Indiase regering dat buitenlandse retailers tot 51% in Indiase supermarktketens mogen bezitten. Spelers als Wal-Mart en Ahold hebben daar zeker van geprofiteerd.

Unilever zet ook stevig in op India. De afgelopen maanden heeft het Brits-Nederlandse concern geprobeerd via een openbare bieding zijn belang in de Indiase dochter Hindustan Unilever uit te breiden van 52,48% tot 75%, de maximale grens die buitenlandse bedrijven in Indiase beursfondsen mogen houden.

De bieding slaagde dan weliswaar niet volledig, maar de positie in Hindustan werd wel vergroot tot dik 67%. Dit biedt Unilever een grote kans nog meer van zijn persoonlijke verzorgingsproducten door de distributiekanalen van Hindustan te voeren. Natuurlijk zit de concurrentie niet stil. Spelers als Procter & Gamble, Beiersdorf en Colgate zetten eveneens zwaar in op de Indiase markt, wat uiteindelijk druk op de winstmarges zal geven.

Meer vrijheden
Andere sectoren waar buitenlandse bedrijven meer toegangsmogelijkheden hebben gekregen tot het Indiase bedrijfsleven zijn telecom, luchtvaart, defensie, media en het bankwezen. Per sector gelden bepaalde maximum grenzen van geoorloofde belangen in Indiase ondernemingen, die naar verwachting de komende jaren verder opgerekt zullen worden.

Dat er nog werk verzet moet worden werd deze week duidelijk met ArcelorMittal, dat de bouw van een fabriek in India staakte onder meer vanwege vertraging bij het verwerven van grond.

Toch is de trend duidelijk en deze ontwikkelingen kunnen zeer interessant zijn voor de grote Nederlandse AEX-fondsen maar ook voor de minder omvangrijke beursgenoteerde ondernemingen.

Beleggers kunnen van de hernieuwde groei in India profiteren via de eigen Nederlandse beursfondsen of via de steeds grotere beleggingsmogelijkheden in India zelf.

De Indiase economie geraakte vorig jaar behoorlijk in het slop. De groei kwam uit op slechts 5%, waar dat sinds 2000 gemiddeld 8% was. Een enorme terugval die het land zich eigenlijk niet kan permitteren.

Om er weer bovenop te komen werkt de Indiase regering hard aan het doorvoeren van allerlei economische hervormingen en verruimt ze de regels voor buitenlandse investeringen. Dit laatste is ook noodzakelijk om de hoge tekorten op de handelsbalans te dekken. India voert bijvoorbeeld nogal wat goud in, waar de regering recent ook paal en perk aan heeft gesteld. Meer toegang voor Westerse bedrijven verschaft India uiteraard ook kennis en toegang tot moderne technologieën.

Inflatie minder zorgelijk
Voor India is inflatie een structureel probleem, ook in mindere tijden, wat vooral in aanbodbeperkingen gezocht moet worden. De recente prijsdalingen van de meeste grondstoffen zal de inflatie kunnen drukken. Dit laatste is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders en het geeft de centrale bank van India ook meer ruimte om de economie te stimuleren met een verlaging van de rente. Groeiverwachtingen van banken liggen de komende jaren dan ook al weer boven de 6%.

Graantje meepikken
Enkele jaren geleden zat de Indiase markt potdicht voor buitenlandse investeringen. Het protectionisme loopt evenwel op zijn laatste benen. India biedt Westerse bedrijven een gigantische afzetmarkt. Het land heeft een relatief jonge bevolking en een snel groeiende middenklasse. In 2020 zal India tot de grootste economieën van de wereld behoren. Geen wonder dat ieder bedrijf daar graag een graantje van mee wil pikken, zeker gezien de magere ontwikkelingen in met name Europa.

Van Ahold tot Unilever
Vorig jaar besloot de Indiase regering dat buitenlandse retailers tot 51% in Indiase supermarktketens mogen bezitten. Spelers als Wal-Mart en Ahold hebben daar zeker van geprofiteerd.

Unilever zet ook stevig in op India. De afgelopen maanden heeft het Brits-Nederlandse concern geprobeerd via een openbare bieding zijn belang in de Indiase dochter Hindustan Unilever uit te breiden van 52,48% tot 75%, de maximale grens die buitenlandse bedrijven in Indiase beursfondsen mogen houden.

De bieding slaagde dan weliswaar niet volledig, maar de positie in Hindustan werd wel vergroot tot dik 67%. Dit biedt Unilever een grote kans nog meer van zijn persoonlijke verzorgingsproducten door de distributiekanalen van Hindustan te voeren. Natuurlijk zit de concurrentie niet stil. Spelers als Procter & Gamble, Beiersdorf en Colgate zetten eveneens zwaar in op de Indiase markt, wat uiteindelijk druk op de winstmarges zal geven.

Meer vrijheden
Andere sectoren waar buitenlandse bedrijven meer toegangsmogelijkheden hebben gekregen tot het Indiase bedrijfsleven zijn telecom, luchtvaart, defensie, media en het bankwezen. Per sector gelden bepaalde maximum grenzen van geoorloofde belangen in Indiase ondernemingen, die naar verwachting de komende jaren verder opgerekt zullen worden.

Dat er nog werk verzet moet worden werd deze week duidelijk met ArcelorMittal, dat de bouw van een fabriek in India staakte onder meer vanwege vertraging bij het verwerven van grond.

Toch is de trend duidelijk en deze ontwikkelingen kunnen zeer interessant zijn voor de grote Nederlandse AEX-fondsen maar ook voor de minder omvangrijke beursgenoteerde ondernemingen.

Beleggers kunnen van de hernieuwde groei in India profiteren via de eigen Nederlandse beursfondsen of via de steeds grotere beleggingsmogelijkheden in India zelf.