Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 17 jul 2013 09:27

Europa: kopen

0 0 Leestijd ongeveer

Of anders geformuleerd in de tweede jaarhelft van 2013 zouden Europese aandelen wel eens voor een mooie verrassing kunnen zorgen.

Europa zucht onder de schuldencrisis. Vooral in de eurozone loopt de werkloosheid op en krimpt de economie al anderhalf jaar. Deze periode van zes kwartalen krimp op rij is de langste uit de geschiedenis van de euro.

Alle economische problemen ten spijt, experts van Goldman Sachs en UBS dichten Europese aandelen in de tweede jaarhelft en daarna grote kansen toe. Zij strooiden begin deze week met koopadviezen.

Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is positief over Europese aandelen. Veel fondsbeheerders hebben dit jaar de hausse van Japanse aandelen gemist en hebben vandaag de dag een kleine positie in Europese aandelen. Hierdoor dreigen zij volgens Matthew Sykes andermaal de boot te missen. Een tweede grote misser kunnen zij niet veroorloven.

Collega Michael Moizant beaamt dat beleggers opnieuw interesse tonen voor Europese aandelen en vindt het opvallend of beter gezegd bemoedigend dat de ratingverlaging van Frankrijk door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch nauwelijks enige invloed heeft gehad op de markten.

UBS

Stephane Deo zette enkele weken terug Europese aandelen in een strategierapport op kopen. De strateeg van de Zwitserse zakenbank UBS oogstte daarmee veel kritiek en zag zich hierdoor genoodzaakt om een vervolgrapport te publiceren waarbij het accent ligt op de groeivooruitzichten. Hoewel die voor 2013 en 2014 niet echt rooskleurig zijn, is het groeimomentum in Europa dan weer het sterkst. Op zich is dat al een goede reden om Europese aandelen te kopen, maar volgens Deo hebben veel beleggers een afkeer van Europa, waardoor Europese aandelen ondergewaardeerd zijn.

Tegenlicht

Russ Koesterich, strateeg bij Blackrock én bij iShares, blijft daarentegen voorzichtig op Europese aandelen. Ten opzichte van een jaar geleden is er veel en weinig veranderd. Door te beloven alles te doen wat nodig is om de euro te redden kocht Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank kostbare tijd. Sindsdien is de situatie in Europa verbeterd. Ondanks bescheiden structurele hervormingen en de aangescherpte begrotingsdiscipline moeten de lidstaten nog een berg werk verzetten, zoniet zijn alle inspanningen een maat voor niets geweest.

Al verwacht Koesterich dat de groei in Europa zal aantrekken, waarschuwt hij zijn clientèle dat de eurocrisis op enig moment weer kan oplaaien, wat de rust op de financiële markten ernstig zal verstoren. Voorts is de dubbelstrateeg bevreesd voor een substantiële stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente. Een renteklim tot boven de drie procent erodeert de winstmarges van bedrijven, roept een halt toe aan het herstel van de huizenmarkt en maakt schuldpapieren aantrekkelijker.

Daarnaast zijn er de spanningen in het Midden-Oosten. Een verdere escalatie van de onrust in Egypte of Syrië zal de olieproductie in de regio ontwrichten en de prijs van ruwe olie hoger jagen. Fors hogere brandstofprijzen vertegenwoordigen voor consumenten een pijnlijke tegenvaller en daarmee ook voor de economie, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Muur van zorgen

Met een gemiddelde k/w van 19,1 zijn Europese aandelen verreweg van goedkoop. Ook op Wall Street (gemiddelde k/w: 16,4) zijn aandelen duur. Maar ja, aandelenmarkten beklimmen eenmaal een muur van zorgen. Het zou dus zowaar kunnen dat Europese aandelen in de tweede helft van 2013 de betere keuze blijken. Het is niet omdat iets duur is dat het niet nog duurder kan worden, maar met de zorgen van nu lijkt die kans klein. @ Ivan Snurer

Europa zucht onder de schuldencrisis. Vooral in de eurozone loopt de werkloosheid op en krimpt de economie al anderhalf jaar. Deze periode van zes kwartalen krimp op rij is de langste uit de geschiedenis van de euro.

Alle economische problemen ten spijt, experts van Goldman Sachs en UBS dichten Europese aandelen in de tweede jaarhelft en daarna grote kansen toe. Zij strooiden begin deze week met koopadviezen.

Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is positief over Europese aandelen. Veel fondsbeheerders hebben dit jaar de hausse van Japanse aandelen gemist en hebben vandaag de dag een kleine positie in Europese aandelen. Hierdoor dreigen zij volgens Matthew Sykes andermaal de boot te missen. Een tweede grote misser kunnen zij niet veroorloven.

Collega Michael Moizant beaamt dat beleggers opnieuw interesse tonen voor Europese aandelen en vindt het opvallend of beter gezegd bemoedigend dat de ratingverlaging van Frankrijk door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch nauwelijks enige invloed heeft gehad op de markten.

UBS

Stephane Deo zette enkele weken terug Europese aandelen in een strategierapport op kopen. De strateeg van de Zwitserse zakenbank UBS oogstte daarmee veel kritiek en zag zich hierdoor genoodzaakt om een vervolgrapport te publiceren waarbij het accent ligt op de groeivooruitzichten. Hoewel die voor 2013 en 2014 niet echt rooskleurig zijn, is het groeimomentum in Europa dan weer het sterkst. Op zich is dat al een goede reden om Europese aandelen te kopen, maar volgens Deo hebben veel beleggers een afkeer van Europa, waardoor Europese aandelen ondergewaardeerd zijn.

Tegenlicht

Russ Koesterich, strateeg bij Blackrock én bij iShares, blijft daarentegen voorzichtig op Europese aandelen. Ten opzichte van een jaar geleden is er veel en weinig veranderd. Door te beloven alles te doen wat nodig is om de euro te redden kocht Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank kostbare tijd. Sindsdien is de situatie in Europa verbeterd. Ondanks bescheiden structurele hervormingen en de aangescherpte begrotingsdiscipline moeten de lidstaten nog een berg werk verzetten, zoniet zijn alle inspanningen een maat voor niets geweest.

Al verwacht Koesterich dat de groei in Europa zal aantrekken, waarschuwt hij zijn clientèle dat de eurocrisis op enig moment weer kan oplaaien, wat de rust op de financiële markten ernstig zal verstoren. Voorts is de dubbelstrateeg bevreesd voor een substantiële stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente. Een renteklim tot boven de drie procent erodeert de winstmarges van bedrijven, roept een halt toe aan het herstel van de huizenmarkt en maakt schuldpapieren aantrekkelijker.

Daarnaast zijn er de spanningen in het Midden-Oosten. Een verdere escalatie van de onrust in Egypte of Syrië zal de olieproductie in de regio ontwrichten en de prijs van ruwe olie hoger jagen. Fors hogere brandstofprijzen vertegenwoordigen voor consumenten een pijnlijke tegenvaller en daarmee ook voor de economie, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Muur van zorgen

Met een gemiddelde k/w van 19,1 zijn Europese aandelen verreweg van goedkoop. Ook op Wall Street (gemiddelde k/w: 16,4) zijn aandelen duur. Maar ja, aandelenmarkten beklimmen eenmaal een muur van zorgen. Het zou dus zowaar kunnen dat Europese aandelen in de tweede helft van 2013 de betere keuze blijken. Het is niet omdat iets duur is dat het niet nog duurder kan worden, maar met de zorgen van nu lijkt die kans klein. @ Ivan Snurer